Bombshell: grensoverschrijdend gedrag op de nieuwsvloer

Films | Bombshell vertelt het waargebeurde verhaal van de neergang van Roger Ailes, de voormalige baas van Fox News die in 2016 ontmaskerd werd als een seksueel roofdier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nog voor er sprake was van Harvey Weinstein en #metoo, barstte in 2016 al een schandaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag los bij Fox News. In Bombshell reconstrueren regisseur Jay Roach en scenarist Charles Randolph dit verhaal door de ogen van drie medewerksters van Fox News. Een van hen is Megyn Kelly (een onherkenbare Charlize Theron) die Donald Trump als presidentskandidaat het vuur aan de schenen legde door hem live op tv te confronteren met zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. Het onlokte hem de onsmakelijke uitspraak: "She had blood coming out of her eyes. Or blood coming out of her whereever."

Het is Kelly die ons bij het begin van de film een rondleiding geeft bij Fox News en meteen ook de machtsverhoudingen weergeeft. De conservatieve Amerikaanse nieuwszender staat bij ons ook wel bekend als een zender die de Amerikaanse bevolking bewust misleidt. Al gauw blijkt echter dat ook seksisme en seksueel grijsoverschrijdend gedrag, zowel voor als achter de schermen, de bedrijfscultuur bepalen. Zo zien we hoe het fictief personage Kayla Pospisil (Margot Robbie) haar grenzen overschrijdt door de giftige mix van intimidatie en ambitie. Het levert een van de meest beklemmende scènes van de film op.

Het is net die angstcultuur die er jarenlang voor gezorgd heeft dat Roger Ailes (een ook al onherkenbare John Lithgow) zijn gangen kon gaan en zijn slachtoffers het spel meespeelden. Het was uiteindelijk voormalig Miss America Gretchen Carlson (Nicole Kidman) die als eerste klacht indiende nadat ze op een zijspoor werd gezet. Eén beschuldiging bleek echter niet genoeg om iets in verandering te zetten. Slagen de journalistes erin om een van de machtigste mannen in de media ten val te brengen?

Bombshell is een film die je meer dan eens ongemakkelijk op je stoel laat schuifelen maar die gelukkig ook met de nodige humor wordt gebracht. Zowel Charlize Theron als Margot Robbie kregen voor hun rol een terechte Oscarnominatie achter hun naam. Een pluim dus voor de sterrencast, maar zeker ook voor de echte vrouwen die dit schandaal openbaar maakten!

Bombshell loopt vanaf deze week in de zalen. De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top