Deze rechtbankdrama’s moet je gezien hebben

Films | Michael B. Jordan en Jamie Foxx schitteren momenteel in het intense rechtbankdrama Just Mercy, gebaseerd op waargebeurde feiten. Wij zetten nog enkele straffe films op een rij die zich in de rechtszaal afspelen!

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Just Mercy volgen we de jonge advocaat Bryan Stevenson (B. Jordan), die na zijn studies naar Alabama trekt om er gevangenen bij te staan die onterecht veroordeeld zijn of niet de juiste juridische bijstand hebben gekregen. Een van zijn eerste en meeste controversiële zaken is die van Walter McMillian (Foxx), een zwarte man die in 1987 ter dood veroordeeld is voor de geruchtmakende moord op een 18-jarig blank meisje. En dat ondanks een overvloed aan ontlastend bewijs en het feit dat de enige getuigenverklaring tegen hem van een onbetrouwbare crimineel komt…

Bekijk ook:
Just Mercy: racisme in de rechtbank

Michael Clayton

De samenzweringsthriller Michael Clayton (2007) van Tony Gilroy werd genomineerd voor maar liefst zeven Oscars, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste acteur voor George Clooney. Uiteindelijk won alleen Tilda Swinton een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

Michael Clayton (Clooney) is een gehaaide advocaat die werkzaam is bij één van de grootste kantoren van New York. Zijn firma houdt zich bezig met de verdediging van megaconcern U/North, dat in de clinch ligt met kleine boeren die een schadeclaim tegen het bedrijf hebben ingediend. Zo goed als Clayton is in zijn werk, zo'n puinhoop is het in zijn privéleven. Wanneer zijn vriend en collega Arthur (Tom Wilkinson), de architect van de verdediging van U/North, paranoïde gedrag gaat vertonen en het proces van U/North begint te saboteren, heeft Clayton er nóg een probleem bij en wordt hij geconfronteerd met zijn geweten en moraal.

Fracture

Fracture (2007) van Gregory Hoblit met Ryan Gosling en Anthony Hopkins in de hoofdrollen is een intelligente thriller die goed ontvangen werd door filmcritici.

Op het moment dat Ted Crawford (Hopkins) ontdekt dat zijn jonge vrouw vreemdgaat, plant hij de perfecte moord. Ted schiet haar koelbloedig neer, bekent openlijk wat hij heeft gedaan en na zijn arrestatie krijgt hotshot Willy Beachum (Gosling) de schijnbaar eenvoudige taak de veroordeling te regelen. Maar niets is zo simpel als het lijkt voor deze jonge officier van justitie: Crawford trekt zijn bekentenis in en dan blijkt pas dat er ondanks alles helemaal geen hard bewijs tegen hem is. Om geen gezichtsverlies te lijden en zijn overstap naar een prestigieus advocatenkantoor veilig te stellen, zal Willy dat bewijs toch op tafel moeten krijgen.

Erin Brockovich

Steven Soderbergh verfilmde het verhaal van Erin Brockovich in 2000 met een schitterende Julia Roberts in de hoofdrollen. Roberts won voor haar rol zowel de Oscar als Golden Globe voor beste actrice. Daarnaast was de film ook genomineerd voor beste film en beste regisseur op de Oscars.

Erin Brockovich is een gescheiden moeder met drie kleine kinderen die alles op alles zet om haar gezin te kunnen onderhouden. Als Erin eindelijk een respectabele baan heeft gevonden bij een advocatenkantoor, wil ze bewijzen dat ze meer in huis heeft dan een paar borsten en een stel lange benen. Ze komt er door eigen onderzoek achter dat een miljardenbedrijf drinkwater vervuilt door het lozen van gif. In eerste instantie neemt niemand Erin serieus, zelfs de zieke bewoners van het nabijgelegen woestijnstadje niet. Samen met haar baas zet ze de strijd verder, met alle gevolgen vandien...

A Time to Kill

A Time to Kill (1996) is een van de vele verfilmingen van een boek van John Grisham, dé auteur van juridisch drama bij uitstek. Het boek werd verfilmd door Joel Schumacher met Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey en Kevin Spacey in de hoofdrollen. Samuel L. Jackson werd voor zijn bijrol genomineerd op de Golden Globes, maar de film kreeg ook de bedenkelijk eer genomineerd te zijn op de Razzie Awards.

Het verhaal gaat over de strijd van een zwarte man voor gerechtigheid in het hedendaagse Amerika. De dochter van Carl Lee (L. Jackson) wordt op een beestachtige wijze verkracht . De daders worden opgepakt maar voordat zij veroordeeld kunnen worden, neemt Carl Lee het recht in eigen hand en schiet de daders dood. De jonge advocaat Jake Brigance (McConaughey) neemt de verdediging van Carl Lee op zich. Hij maakt zich daarmee niet geliefd onder de veelal plaatselijke Ku Klux Klan gezinde bevolking. Uit voorzorg stuurt hij zijn vrouw en kind naar een veilige plaats en zet samen met rechtenstudente Ellen Roark (Bullock) zijn eenzame strijd voort.

Naast A Time to Kill zijn ook The Firm, The Client, The Pelican Brief, en The Runaway Jury van John Grisham aanraders in het genre.

Philadelphia

Tom Hanks won de Oscar voor beste acteur voor zijn rol in Philadelphia (1993), naar een scenario van Ron Nyswaner. Met Streets of Philadelphia van Bruce Springsteen haalde de film nog een tweede Oscar binnen. Het succes van de film zorgde voor meer begrip voor aidspatiënten bij het grote publiek.

Advocaat Andrew Beckett (Hanks) krijgt, kort na zijn promotie, te horen dat hij is ontslagen. Zijn werkgever geeft als reden dat hij een opdracht verknoeid heeft. Andy denkt daar anders over: hij denkt dat ze ontdekt hebben dat hij homoseksueel is en aids heeft, en dat dat de reden voor zijn ontslag was. In een wereld vol onbegrip en intolerantie vecht hij voor gerechtigheid.

A Few Good Men

A Few Good Men (1992) van Rob Reiner was goed voor vier Oscarnominaties, waaronder die voor beste film en beste acteur in een hoofdrol voor Jack Nicholson. De andere hoofdrollen zijn voor Tom Cruise, Demi Moore en Kevin Bacon.

De onervaren militaire advocaat Daniel Kaffee (Cruise) is gespecialiseerd in het sluiten van dealtjes. Hij wordt gevraagd om twee militairen te verdedigen die ogenschijnlijk schuldig zijn aan moord. Na wat meer speurwerk komt Kaffee erachter dat de twee jongens in opdracht van kolonel Nathan Jessep (Nicholson) handelden. Helaas heeft Kaffee daar geen bewijzen voor, dus hij staat voor de nagenoeg onmogelijke taak om de onschuld van de mariniers te bewijzen.

JFK

JFK (1991) is een samenzweringsthriller van Oliver Stone gebaseerd op het strafrechtelijk onderzoek van officier van Justitie Jim Garrison naar de moord op de gelijknamige president. De film was goed voor acht Oscarnominaties voor onder andere beste film, beste regie en beste bijrol voor Tommy Lee Jones. Uiteindelijk won JFK er twee: voor beste montage en beste cinematografie.

1963. Jim Garrison (Kevin Costner) neemt de taak op zich om de moord op president John F. Kennedy in Texas te onderzoeken. Garrison staat erg argwanend ten opzichte van het officiële verhaal dat door de FBI verteld wordt. Wat hij al weet, en wat hij vervolgens allemaal ontdekt, zorgt ervoor dat hij begint te vermoeden dat er meer aan de hand is dan wat er aan het publiek wordt verteld. Hoog op zijn verdachtenlijst staan Lyndon B. Johnson (de volgende president), de CIA, FBI-baas J. Edgar Hoover en de maffia. Garrisons onderzoek culmineert in een showproces dat hij gedoemd is om te verliezen en dat zijn carrière zal kelderen, maar dat zijn onderzoek alleszins in de media én de officiële archieven zal brengen...

Kramer vs Kramer

Kramer vs Kramer van regisseur Robert Benton werd de meest succesvolle film van 1979 én was goed voor maar liefst negen Oscarnominaties. Daarvan kon het er vijf ook verzilveren: beste film, beste regisseur, beste acteur voor Dustin Hoffman, beste actrice in een bijrol voor Meryl Streep en beste bewerkt scenario.

Ted Kramer is een zakenman die zijn werk belangrijker vindt dan zijn gezin. Zijn vrouw Joanna kan er niet meer tegen en besluit hem te verlaten. Ted heeft nou de taak zelf het huishouden te doen en op zichzelf en zijn zoontje Billy te passen. Wanneer Ted heeft geleerd te leven met deze verantwoordelijkheden in zijn leven, wil Joanna haar zoontje terug. Ted weigert om het op te geven en dat leidt tot een rechtszaak om de voogdij van het kind.

To Kill a Mockingbird

In 1962 verfilmde Robert Mulligan de roman To Kill a Mockingbird van Harper Lee, winnaar van de Pullitzer Prize. De gelijknamige film was goed voor acht Oscarnominaties waarvan het er drie won, waaronder die voor Gregory Peck als beste acteur.

Atticus Finch is een advocaat in een door ras verdeeld dorp in Alabama in de jaren '30. Hij stemt er mee in om een jonge zwarte man te verdedigen die er van beschuldigd wordt een blanke vrouw verkracht te hebben. Veel van de inwoners van het dorpje proberen er voor te zorgen dat Atticus zich terugtrekt uit de rechtszaak, maar hij besluit het door te zetten.

Opvallend is dat auteur Harper Lee afkomstig is uit Monroeville, de stad waar Walter McMillian zoveel jaar later onterecht veroordeeld werd, de inspiratie voor de film Just Mercy.

Judgment at Nuremberg

Judgment at Nuremberg (1961) is een film van Stanley Kramer die elf keer genomineerd werd voor de Oscars, onder andere voor beste film, beste regisseur, beste acteur (Spencer Tracy), beste acteur in een bijrol (Montgomery Clift) en beste actrice in een bijrol (Judy Garland). De film won er uiteindelijk twee voor beste scenario en beste acteur voor Maximilian Schell.

Neurenberg, Duitsland 1947. Rechter Dan Haywood (Spencer Tracey) arriveert in een vrijwel platgebombardeerde stad om leiding te geven aan een tribunaal om de Duitsers, die tijdens het nazi-regime een vooraanstaande taak hadden, te veroordelen. In een eerder proces waren alle kopstukken van de partij, en militaire gezaghebbers al veroordeeld. De strijd wordt aangegaan tegen vier rechters die destijds belangwekkende functies hadden. Maar de Duitse advocaat, die zijn collega's gaat verdedigen, probeert het onderste uit de kan te halen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top