Just Mercy: racisme in de rechtbank

Films | In Just Mercy volgen we het spoor van de jonge advocaat Bryan Stevenson (Michael B. Jordan), die er na zijn studie aan Harvard voor kiest om naar Alabama te gaan. Daar neemt hij het op voor gevangenen in de dodencel die ten onrechte zijn veroordeeld of niet de juiste juridische bijstand hebben gekregen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Samen met advocaat Eva Ansley (Brie Larson) richt Stevenson het Equal Justice Initiative op. Zijn idealen botsen echter al snel met de realiteit in de zuidelijk staat, waar ze duidelijk niet zitten te wachten op een zwarte man in pak die veroordeelde moordenaars probeert vrij te krijgen. Beledigingen en bedreigingen zijn zijn deel, maar daar laat Stevenson zich niet door afschrikken.

Een van zijn eerste en meest controversiële zaken is die van Walter McMillian (Jamie Foxx), die in 1987 ter dood veroordeeld werd voor de geruchtmakende moord op een blank achttienjarig meisje, ondanks een overvloed aan ontlastend bewijs. Zo was McMillian ten tijde van de moord de hele dag thuis, omringd door familie, maar geen van zijn naasten is door de politie als getuige gehoord. De hele veroordeling steunt op de getuigenis van een crimineel die daarmee zijn eigen hachje wist te redden. Voor Stevenson en de kijker is het al snel duidelijk dat gerechtigheid ver zoek is, maar voor het wanhopige justitiële apparaat is dat blijkbaar geen punt.

Regisseur Destin Daniel Cretton baseerde zich voor Just Mercy op de memoires van Bryan Stevenson, die met zijn organisatie ondertussen maar liefst 125 onschuldig veroordeelden vrij wist te krijgen. Het feit dat de film gebaseerd is op waargebeurde feiten, die zich bovendien vrij recent afspeelden, zorgt ervoor dat Just Mercy je bij de keep grijpt. Met dank ook aan het ijzersterke acteerwerk van Michael B. Jordan en Jamie Foxx, die de film voortreffelijk dragen.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama noemde Just Mercy als een van zijn favoriete films van het afgelopen jaar. Een terechte pluim voor deze film die tegelijkertijd hartverscheurend en hartverwarmend is.



Just Mercy loopt nu in de zalen. De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top