De meest legendarische schurken uit het universum van de superhelden

Films | Met het huiveringwekkende Joker heeft Todd Philips de superheldenfilm nieuw leven ingeblazen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Joker draait om de iconische aartsvijand van Batman en is een origineel op zichzelf staand verhaal. Phillips zet een portret neer van Arthur Fleck (Joaquin Phoenix), een man die door de maatschappij wordt genegeerd. Fleck is een mislukte stand-up comedian met zware psychische problemen. Zijn zieke moeder heeft hem geleerd om een altijd een blij gezicht op te zetten, maar daarachter schuilt heel wat verdriet en eenzaamheid. Pas wanneer hij voor het eerst terugslaat met geweld, voelt hij zich minder onzichtbaar. Het is de start van een neergang richting pure waanzin.

De karakterstudie over de beruchte superschurk was goed voor de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en maar liefst elf Oscarnominaties. Joaquin Phoenix won al de Golden Globe voor zijn acteerprestatie en is ook de favoriet om de Oscar meer naar huis te nemen.

De film is absoluut een verrijking voor het personage, dat al meesterlijk vertolkt werd door Heath Ledger in The Dark Knight van Christopher Nolan. Daarnaast werd de superschurk ook al gestalte gegeven door Jared Leto (Suicide Squad) en Jack Nicholson (Batman).

Joker is zonder twijfel een van de meest legendarische schurken uit de filmgeschiedenis. Wij zetten nog enkele beruchte tegenstanders van de superhelden op een rij!

Joker is vanaf 5 februari beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!
 
Bekijk vanaf 5 februari naast Joker ook de beste Batmanfilms in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!


Bekijk ook:
Win een televisie of andere multimedia met Joker
Joker: meesterlijk portret van een psychopaat

Penguin

Nog zo’n aartsvijand van Batman is Penguin, een personage dat we vooral kennen dankzij de rol van Danny DeVito in Batman Returns, de tweede Batmanfilm van Tim Burton met Michael Keaton in de hoofdrol. In de film is de oorsprong en uiterlijk van het personage uit de comics wel wat veranderd. Penguin is hier een misvormde man die als baby door zijn ouders in de riool werd gegooid. Zo belandde hij in de dierentuin van Gotham, waar hij werd opgevoed door pinguins en een uiteindelijk in een freak show terecht kwam. Om in aanzien te stijgen en wraak te nemen op de inwoners van Gotham die in hem een monster zagen, slaat hij de handen in mekaar met Catwoman.

Kenmerkend voor Penguin zijn zijn monocle, hoge hoed en vele paraplu’s, die hij gebruikt voor zijn misdaden.

In de serie Gotham leren we de jongere Penguin kennen en zijn motivatie om Penguin te worden.

Lex Luthor

De bekendste antagonist van Superman is natuurlijk Lex Luthor, een steenrijke en hyperintelligente zakenman met vaak megalomane plannen. In de eerste Supermanfilms werd Luthor vertolkt door Gene Hackman en later ook door Kevin Spacey (Superman Returns) en Jesse Eisenberg (Batman v Superman: Dawn of Justice).

Luthor kent Supermans enige zwakheid kryptoniet en zijn schuilplaats op de Noordpool. Vaak wordt hij opgepakt voor zijn misdaden, maar even vaak ontsnapt hij ook uit de gevangenis.

General Zod

Die andere vaste vijand van Superman is General Zod, die net als Superman van Krypton afkomstig is en dus gelijkaardige krachten heeft op aarde. General Zod zit samen met de andere Krytoniaanse criminelen opgesloten in de Phantom Zone voor het plegen van een mislukte staatsgreep.

General Zod is de voornaamste tegenstander van Superman in de tweede Supermanfilm, gespeeld door Terence Stamp. Ook in Man of Steel kan hij ontsnappen uit de Phantom Zone en gaat hij het duel aan met Superman op aarde, een rol van Michael Shannon.

Loki

Ook in het Marveluniversum lopen enkele iconische slechteriken rond. Zoals Loki, een vondeling die opgevoed wordt door de Asgardiaanse koning Odin en zijn vrouw Frigga, samen met hun biologische zoon Thor. Na zijn verraad in Thor is hij het die ervoor zorgt dat het Avengersplan door Nick Fury uit de kast wordt gehaald door het stelen van de Tesseract. Alleen daarom al speelt hij dus een belangrijke rol in het filmuniversum. Loki verdwijnt achter tralies voor de rest van zijn leven, maar wordt in Thor: The Dark World bevrijd door zijn broer om samen de strijd aan te gaan met Malekith. Daarna slaagt hij erin om de macht over te nemen in Asgard, met alle gevolgen van dien.

Loki is een antiheld die schippert tussen goed en kwaad maar in de eerste plaats toch vooral aan zichzelf denkt. Het personage, dat al die jaren vertolkt werd door Tom Hiddleston, komt in Avengers: Infinity War aan zijn einde door het toedoen van Thanos, zijn voormalige bondgenoot.

Red Skull

In Captain America: The First Avenger maken we kennis met Red Skull, nog een belangrijke tegenstander uit het Marveluniversum. Red Skull, een rol van Hugo Weaving, is nazi-officier Johann Schmidt die na een mislukt experiment misvormd raakt en verbannen wordt door Hitler. Red Skull ontdekt de Tesseract en richt met HYDRA een terroristische organisatie op, de eeuwige tegenstander van S.H.I.EL.D. Het is Red Skull die er uiteindelijk voor zorgt dat Captain America zeventig jaar vast komt te zitten in het ijs, terwijl hij zichzelf de ruimte inschiet met hulp van de Tesseract.

Pas in Avengers: Infinity War zien we hem terug, waar blijkt dat hij vervloekt is om de Soul Stone te bewaken, die je enkel kan bemachtigen door een geliefde op te offeren. Deze keer wordt hij vertolkt door Ross Marquand.

Ultron

In de tweede Avengersfilm Age of Ultron strijden Iron-Man, Captain America, de Hulk en Thor tegen Ultron. Ultron is een geheim project van Tony Stark dat hij samen met Bruce Banner activeert met de hulp van Loki’s scepter. Bedoeling is een high tech-verdedigingssysteem te vormen dat het werk van de Avengers wat kan verlichten. Ultron, met de stem van James Spader, draait echter helemaal door en keert zich tegen de Avengers. Hij rekruteert Wanda en Pietro Maximoff, die wrok koesteren tegen Stark omdat hun ouders door zijn wapens gedood zijn. Wanneer Ultron ervan overtuigd raakt dat de mensheid de grootste bedreiging voor wereldvrede vormt, wil hij de mens uitroeien. Uiteindelijk komt het tot een ultiem gevecht tussen Ultron en zijn leger van robots en de Avengers in Sokovia. Een strijd met heel wat gevolgen voor de Avengers, waardoor er later zelfs een breuk ontstaat tussen de verschillende superhelden.

Thanos

De meest krachtige tegenstander van de Avengers is zonder twijfel Thanos, een rol van Josh Brolin. Thanos laat eerst enkele andere schurken, waaronder Loki en Ronan the Accuser, voor hem werken om Infinity Stones te bemachtigen. Met deze stenen word je de meest invloedrijke persoon in het universum. Wanneer dat niet lukt neemt hij in Avengers: Infinity War het heft in eigen handen samen met de Black Order. Om de stenen te bemachtigen kent Thanos geen genade: hij gooit zelfs zijn eigen dochter Gamora van een klif om de Soul Stone te bemachtigen. Uiteindelijk wint hij ook de ultieme strijd in Wakanda en zorgt er zo voor dat de helft van het leven in het universum tot as vergaat, onder wie ook heel wat superhelden.

Wanneer de Avengers in Avengers: Endgame teruggaan in de tijd om dit te herstellen, gaat hij wederom de strijd aan met hen.

Magneto

Magneto, een rol van Ian McKellen, is de antagonist van Charles Xavier of Professor X in de originele X-Mentrilogie. Magneto, die de gave heeft om magnetisme te beheersen, wil gelijke behandeling voor mutanten, maar is daarvoor niet te beroerd om mensen te vermoorden of de X-men te bevechten.

In de prequelserie leren we de andere kant kennen van Magneto als Erik Lehnsherr, die als kind de holocaust overleefde. Erik (Michael Fassbender) raakt bevriend met Charles, maar het is een kogel die voor hem bedoeld is die ervoor zorgt dat Charles in een rolstoel belandt. In X-Men: Apocalypse wordt hij ingelijfd door Apocalypse nadat zijn gezin uitgemoord wordt. Op het einde schiet hij het team van Professor X toch te hulp, maar een aanbod om les te geven in zijn school, weigert hij. In Dark Phoenix vraagt Jean Grey hem om hulp wanneer ze door een mysterieuze buitenaardse kracht plots veel krachtiger, maar ook instabieler wordt.

Magneto is een van de meest complexe personages uit de saga die langzaam evolueert richting superschurk.

Mr. Glass

Een van de meest onverwachte superschurken is zonder twijfel de mysterieuze Elijah Price, een rol van Samuel L. Jackson uit Unbreakable, een film van cultregisseur M. Night Shyamalan. Price is de eigenaar van een stripwinkel en wordt ook wel 'Mr. Glass' genoemd omwille van zijn fragiele botten. Wanneer veiligheidsagent David Dunn (Bruce Willis) als enige een treinongeval overleefd, wordt hij door Price benaderd.

Het personage van Mr. Glass keert vervolgens terug in Glass, de slotfilm van de eigenzinnige superheldentrilogie van Shyamalan. Daarin raakt David Dunn opgesloten in dezelfde psychiatrische instelling als die waar Mr. Glass en de seriemoordenaar Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) uit Split verblijven. Alle drie worden ze er behandeld door psychologe Ellie Staple voor wat zij ziet als grootheidswaanzin.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top