Joker: meesterlijk portret van een psychopaat

Films | Een film over een van de grootste schurken uit de filmgeschiedenis, waarbij je je helemaal kan inleven in het hoofdpersonage, maar even later koude rillingen krijgt van datzelfde personage: dat is Joker van Todd Phillips, met een magistrale Joaquin Phoenix in de hoofdrol. Joaquin Phoenix won de Oscar 2020 voor 'Beste acteur in een hoofdrol'!

Joker is beschikbaar in de VOD-catalogus van Proximus Pickx!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Regisseur Todd Phillips kenden we tot nu toe vooral van The Hangover-films, maar toont nu dat hij heel wat meer in zijn mars heeft dan onderbroekenhumor. Met Joker won hij de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en werd hij genomineerd als beste regisseur op de Golden Globes én Oscars en dat is meer dan terecht.

Joker vertelt het verhaal van Arthur Fleck, een mislukte comedian die de kost verdient als clown. Achter de glimlach die hij van zijn moeder elke dag moet opzetten, schuilt echter eenzaamheid en een gevoel van onzichtbaar te zijn in de maatschappij. Zijn psychische aandoening, die hem op de vreemdste momenten spontaan doet uitbarsten in krankzinnige lachbuien, brengt hem bovendien keer op keer in de problemen. Er lijkt weinig hoop te zijn voor Arthur, tot hij op een dag terugslaat met geweld, de start van een neerwaartse spiraal richting pure waanzin.

Joker speelt zich af in het Gotham City van 1981, dat verdacht veel weg heeft van de huidige maatschappij. Een samenleving in chaos, waarbij de gewone man in opstand komt tegen de één procent rijken zoals Thomas Wayne, jawel, de vader van Bruce.

Todd Phillips kent zijn klassiekers en liet zich duidelijk inspireren door The King of Comedy en Taxi Driver van Martin Scorsese. Hommage of plagiaat: het resultaat is bijzonder straf! Dat heeft de film in grote mate te danken aan de sublieme prestatie van Joaquin Phoenix, die voor de rol maar liefst 18 kilogram vermagerde. De Golden Globe voor beste acteur heeft hij ondertussen al binnen voor zijn ijzingwekkende vertolking en ook op de Oscars is hij dé favoriet.

Joker is een gitzwarte film die niets te maken heeft met het typische popcornentertainment van superheldenfilms, maar minstens een even groot publiek verdient!

'Joker' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top