De beste films die zich afspelen in de ruimte

Films | Wat er zich afspeelt in de ruimte blijft de mens fascineren. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er zo veel films gemaakt worden die zich allesbehalve op de begane grond afspelen. Zoals Ad Astra, het ruimte-epos van regisseur James Gray.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Ad Astra zet Brad Pitt zijn eerste stapjes in de ruimte als Roy McBride, een autistische ingenieur die de uiterste grenzen van ons zonnestelsel aftast op zoek naar zijn vader (Tommy Lee Jones). Die vertrok twintig jaar geleden op een one-way-journey naar Neptunus op zoek naar intelligent leven, maar liet nooit meer iets van zich horen. Tijdens zijn reis onthult McBride een mysterie dat de overleving van onze planeet bedreigt.

Wij zetten enkele andere pareltjes op rij die zich afspelen in de ruimte en die je moet gezien hebben!

First Man

First Man (2018) vertelt het boeiende verhaal van de NASA-missie die als doel had mannen naar de maan te sturen, met de nadruk op astronaut Neil Armstrong en de periode van 1961 tot en met 1969. De indringende persoonlijke vertelling is gebaseerd op het boek van James R. Hansen, en laat zien wat Armstrong en heel Amerika er wel niet voor over hadden om één van de gevaarlijkste expedities in de geschiedenis een succes te laten worden.

First Man is een film van Oscarwinnend regisseur Damian Chazelle en steracteur Ryan Gosling, die na het bekroonde La La Land opnieuw samenwerkten. Deze visueel overdonderende film, die de minder heroïsche kantjes van de ruimtemissie allesbehalve onderbelicht laat, was goed voor vier Oscarnominaties. Claire Foy kreeg voor haar bijrol een nominatie voor de Golden Globes achter haar naam.

The Martian

The Martian (2015) van Ridley Scott is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir en was goed voor zeven Oscarnominaties, maar kon er geen enkele verzilveren. De film won wel twee Golden Globes: voor beste film en beste acteur, voor Matt Damon.

Mark Watney is een van de astronauten die tijdens een ruimtemissie wetenschappelijk onderzoek verricht op Mars. Maar na een hevige zandstorm wordt hij dood gewaand en door zijn team in de steek gelaten. Mark heeft de storm evenwel overleefd en blijft alleen achter op de onherbergzame planeet. Terwijl hij contact probeert te maken met de aarde, zoekt de pientere ingenieur naar uitwegen uit zijn benarde, uitzichtloze situatie.

Interstellar

Interstellar (2014) is een film van Christopher Nolan gebaseerd op de wetenschappelijke theorieën van de gerenommeerde theoretische natuurkundige Kip Thorne. De film met Matthew McConaughey en Anne Hathaway was goed voor vijf Oscarnominaties en won de prijs voor beste visuele effecten.

Ergens in de nabije toekomst. Overheden en economieën zijn in elkaar gestort, er heerst voedselschaarste en de NASA bestaat niet meer. Wetenschappers ontdekken een wormgat. Dat schept de theoretische mogelijkheid om enorme afstanden af te leggen in de ruimte. Een groep ontdekkingsreizigers maakt zich klaar om op verkenning te trekken.

Gravity

Gravity (2013) van Alfonso Cuarón was goed voor maar liefst zeven Oscars op tien nominaties, waaronder die voor beste regisseur. Sandra Bullock kon haar nominatie voor beste actrice niet verzilveren.

Dr Ryan Stone, een briljant medisch ingenieur gaat samen met veteraan astronaut Matt Kowalsky (George Clooney) op haar eerste ruimtemissie. Tijdens een routinecontrole slaat echter het noodlot toe. De shuttle wordt vernietigd en Stone en Kowalsky blijven volledig alleen achter. Vastgebonden aan niets anders dan elkaar zweven ze verder de ruimte in.

Moon

Moon (2009) was de debuutfilm van Duncan Jones, de zoon van David Bowie. De film met Sam Rockwell in de hoofdrol ging in première op het Sundance Film Festival en won de BAFTA voor beste debuut.

Astronaut Sam Bell woont al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan en door een defecte satelliet heeft hij amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Onverwacht krijgt Sam gezondheidsproblemen en gaat hallucineren waardoor hij een bijna-fataal ongeluk krijgt. Als hij terug is op zijn basisstation, ontmoet hij zijn jongere en gewelddadigere 'ik'. Deze tweede Sam beweert dat hij daar is om hetzelfde driejarige contract uit te dienen. Dan begint de strijd van de 'echte' Sam om zo snel mogelijk uit te vinden wat er verkeerd is gegaan en hoe hij op een veilige manier terugkomt naar huis.

Solaris

Solaris (2002) van Steven Soderbergh is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stanislaw Lem, die eerder ook al de inspiratie vormde voor de sci-fi klassieker van Andrei Tarkovsky uit 1972. De film zat in competitie op het filmfestival van Berlijn, maar kon het grote publiek niet overtuigen.

De bemanningsleden van een ruimtestation maken een baan om een geheimzinnige planeet, waarna ze een reeks angstaanjagende gebeurtenissen meemaken. Overleden mensen uit hun verleden komen weer tot leven. Als Chris Kelvin (George Clooney) aan boord komt om de fenomenen te onderzoeken, raakt hij zelf in de ban van een kracht dat de sleutel zou kunnen zijn tot de diepste dromen of ergste nachtmerries van de mens.

Apollo 13

In Apollo 13 (1995) van Ron Howard herbeleven we het waargebeurde verhaal van de mislukte missie van de Apollo 13 naar de maan in 1970. Slechts een jaar na de eerste maanlanding heeft het team het volste vertrouwen in een veilige reis, maar daar komt al snel verandering in wanneer een explosie het ruimteschip beschadigt en de kans op een veilige thuiskomst met elke seconde slinkt…

Tom Hanks speelt commandant Jim Lovell, de man die de legendarische woorden "Houston, we have a problem" uitsprak. Apollo 13 was goed voor negen Oscarnominaties en won uiteindelijk twee Oscars voor beste geluid en beste montage.

Star Wars

De allereerste Star Wars film dateert al uit 1977 en betekende de start van een ongezien succesvolle filmreeks. De originele film van George Lucas was goed voor maar liefst zeven Oscars op tien nominaties. Ook bij het publiek werd de film een enorm succes en zelfs meer dan veertig jaar later is het verhaal nog springlevend. Dit jaar mogen de fans een tiende film in de reeks verwachten: The Rise of the Skywalker.  

Luke Skywalker (Mark Hamill) werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia (Carrie Fisher), Han Solo (Harrison Ford) en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

2001: A Space Odyssey

Met 2001: A Space Odyssey uit 1968 bracht Stanley Kubrick het sciencefictiongenre naar ongekende hoogten. De film groeide uit tot een absolute klassieker en was goed voor vier Oscarnominaties, waarvan het er één won voor beste visuele effecten.

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman (Keir Dullea) en astronaut Poole (Gart Lockwood) vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL9000. Tijdens de reis begint Hal menselijke trekken te vertonen. Opzettelijk lijkt hij de missie te willen saboteren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top