Clowns in de hoofdrol: hip of horror?

Films | De ene vindt clowns bijzonder grappig, de andere heeft jeugdtrauma’s en nachtmerries over de man met zijn rode neus en grote voeten. Geef toe, een volwassen man die zijn gezicht wit schminkt, niet praat en geheimzinnig glimlacht … het heeft iets aparts. Net daarom komen ze vaak aan bod in (horror)films of spelen ze een komische rol in een film of serie. Dit zijn de tien bekendste films met een clown in de hoofdrol. Hopelijk kan je rustig slapen vannacht!

Door MF

Deel dit nieuws

The Simpsons Movie - Krusty the Clown

Misschien starten we het best met een clown die niet té eng is. Krusty the Clown is een personage uit 'The Simpsons' dat doorheen de jaren steeds terugkomt. Hij jaagt kinderen niet bewust angst aan en is geen killer clown, maar toch is hij niet echt een rolmodel. Krusty is een aan lager wal geraakte clown die drinkt en rookt om zijn problemen te vergeten. Af en toe treedt hij op, maar zijn cynische en pessimistische opmerkingen maken hem niet erg kindvriendelijk. 

IT - Pennywise

Pennywise is misschien wel de engste clown aller tijden. In de film ‘IT’ is Pennywise een demonisch wezen dat zich kan transformeren in dagene wat kinderen het meest vrezen: een clown. Het wezen voedt zich met angst en ontvoert daarom kinderen vanuit de riolering, zonder dat volwassenen hem kunnen zien. De grootste angst van kinderen én volwassenen dus. 

Poltergeist

In de film 'Poltergeist' wordt een gezin aangevallen door geesten omdat hun huis zich op een oud kerkhof bevindt. Een specifiek teken van de paranormale activiteit zijn de speelgoedpoppen die tot leven lijken te komen en steeds vanuit het niets van positie veranderen. Wanneer de geesten doordringen in het huis, proberen de clownpoppen de inwoners van het huis zelfs te vermoorden.  

Killer Klowns from Outer Space

Een groep aliens daalt neer op aarde. Hun ruimteschip lijkt net een circustent en de aliens zelf hebben de gedaante van clowns aangenomen. De clowns nemen de stad over op de meest griezelige manier en halen grappen uit die uiteindelijk het leven kosten van heel wat inwoners. Er blijkt maar één manier om hen te stoppen, via hun enige zwakke punt: hun rode neus. 

Clownhouse

Tijdens een uitstap van een psychiatrische instelling ontsnappen er drie patiënten. Ze vermoorden drie clowns en stelen hun identiteit om op zoek te gaan naar meer slachtoffers. Ze viseren drie broertjes die alleen thuis zijn. Eén van de broertjes heeft een panische angst voor clowns – ook wel coulrofobie genoemd – waardoor niemand hem gelooft, en ze dus moeten proberen zichzelf te redden.

Gacy

'Gacy' is een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het hoofdpersonage is John Gacy, een schijnbaar perfecte Amerikaanse huisvader. Maar niemand weet dat hij een verschrikkelijke jeugd heeft gehad, waardoor hij nu een onweerstaanbare drang heeft om jonge jongens en mannen te misbruiken en te vermoorden, om ze daarna onder zijn huis te begraven. In zijn vrije tijd voert hij toneeltjes op als ‘Pogo, the clown’ wat alles nog gestoorder maakt. Kijken op eigen risico. 

Shakes the Clown

Shakes is een clown die niets anders doet dan drinken en in de problemen geraken. Wanneer zijn baas vermoord wordt, krijgt hij de schuld. Dus gaat hij undercover als een mimespeler. De donkere komedie zit vol absurde stereotypen over clowns en de entertainmentcultuur. Bonuspunten krijg je als je enkele grote (vermomde) acteurs herkent die een gastrolletje spelen, zoals Adam Sandler, Blake Clark en Robin Williams.

Quick Change

Grimm pleegt de perfecte bankoverval verkleed als clown. Dankzij zijn vermomming is hij moeilijk te vinden na de misdaad. Het enige wat hij nu nog moet doen, is veilig het land ontvluchten met al het geld. Maar daar loopt het mis. Een komedie met onder andere Bill Murray en Geena Davis

Drive Thru

Wanneer een groepje tieners een bestelling plaatst bij een hamburgerketen, worden ze brutaal vermoord door de mascotte, een griezelige clown. De clown is bezeten door de ziel van een jongen die in het verleden werd vermoord en die nu uit is op wraak. Hij achtervolgt het hoofdpersonage Mackenzie (Leighton Meester) en maakt een gruwelijk einde aan het leven van al haar vrienden. Je zult nooit meer rustig door een drive-in kunnen rijden na het kijken van deze film. 

Patch Adams

We eindigen met een clown die niet eng is en enkel goede bedoelingen heeft. Ja, ze bestaan! Patch Adams is een (echte) Amerikaanse dokter. Hij is de oprichter van het Gesundheit! Instituut en verkleedt zich regelmatig als vriendelijke clown om de kinderen en patiënten in het ziekenhuis op te beuren. De film, met Robin Williams in de hoofdrol, gaat over het leven van deze dokter, de initiatieven die hij opzette om de gezondheidszorg een tikkeltje menselijker te maken en zijn excentrieke, maar menslievende persoonlijkheid.­ 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top