Wat je nog niet wist over Meryl Streep

Films | Op 22 juni mag Meryl Streep 70 kaarsjes uitblazen. De meest gelauwerde actrice allertijden kan terugblikken op een indrukwekkende carrière en is nog lang niet afgeschreven. Zo schittert ze momenteel in het tweede seizoen van Big Little Lies. Wij zetten enkele leuke weetjes over deze topactrice op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voorbestemd om te acteren?

Als tiener al speelde Meryl Streep mee in toneelstukken en blonk er ook in uit. Toch was het initieel haar plan om na haar opleiding rechten te gaan studeren. Op de dag van haar toelatingsexamen oversliep ze zich echter en miste zo haar afspraak. Streep zag het als een teken dat deze carrière niet voor haar weggelegd was. Ze volgde haar gevoel en schreef zich in voor de Yale School of Drama. Om iets bij te verdienen diende ze ondertussen op in een hotel.

Wat haar overtuigde om vol voor het acteren te gaan? De film Taxi Driver met daarin een indrukwekkende Robert De Niro. Het kan dan ook geen toeval zijn dat ze doorbrak op het witte doek dankzij haar rol in The Deer Hunter, een film met… Robert De Niro.

Haar eerste Oscar

Met 21 Oscarnominaties, 3 gewonnen Oscars, 8 Golden Globes en 3 Emmy Awards is Meryl Streep met voorsprong de meeste gelauwerde actrice allertijden. Dat leverde haar ook een stevige duit op: haar fortuin wordt geschat op 90 miljoen dollar.

Haar eerste grote rol speelde ze in Kramer vs Kramer tegenover Dustin Hoffman. Streep liet zich hier meteen kennen: ze stond erop dat haar personage niet werd afgeschilderd als een kwaadwillende feeks en veranderde enkele dialogen. En dat loonde: Streep werd voor haar rol bekroond met de Oscar voor beste actrice in een bijrol. Die Oscar vergat ze na de ceremonie op het toilet, maar gelukkig was de vinder zo eerlijk om hem opnieuw aan de rechtmatige eigenaar te bezorgen.

De koningin van de accenten

Meryl Streep groeide op in New Jersey, maar dat is er niet aan te horen. Of ze nu de Deense Karen Blixen speelt in Out of Africa of de Britse Margaret Thatcher in The Iron Lady: Streep doet het altijd met een overtuigend accent. Voor haar rol in Sophie’s Choice leerde ze zelfs Pools spreken. Ze deed dat zo goed dat leden van de lokale crew dachten dat ze een echte Poolse was. De rol leverde haar dan ook haar tweede Oscar op.

Van operalessen tot musicals

Als kind volgde Meryl Streep operalessen maar als tiener kreeg ze andere interesses: jongens, cheerleading en popmuziek van onder andere Barbra Streisand en The Beatles. Later zouden deze lessen haar wel nog van pas komen. Zo speelde ze in 2008 een van de hoofdrollen in Mamma Mia!, de musical die opgebouwd is rond de muziek van Abba. Streep had de originele musical gezien in New York en was toen zo overdonderd dat ze weinig overtuiging nodig had om de rol aan te nemen. De soundtrack was trouwens goed voor een nominatie op de Grammy Awards.

In 2014 zong ze opnieuw in de Disneymusical Into the Woods waarin tal van sprookjesfiguren hun opwachting maken. Voor haar rol in Florence Foster Jenkins uit 2016 moest ze dan weer zo vals mogelijk proberen te zingen met de hulp van een zangcoach.

Sterke vrouwen eerst

Meryl Streep is de woordvoerster van het National Women’s History Museum, organiseerde al talrijke evenementen voor hen en deed al heel wat donaties aan het museum. Zo doneerde ze haar volledige loon voor de film The Iron Lady, waarin ze gestalte gaf aan Margaret Thatcher. De rol leverde haar haar derde Oscar op.

Meryl Streep vindt het heel belangrijk dat de stem van vrouwen in de geschiedenis gehoord wordt. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze al meermaals rollen van sterke vrouwen vertolkte. Denk maar aan de rol van Emmeline Pankhurst in Suffragette of Katharine Graham in The Post.

Bekijk ook:
Laat je inspireren door deze films over straffe vrouwen!

De opvolging is verzekerd

De eerste grote liefde van Meryl Streep was acteur John Cazale (The Godfather, The Deer Hunter), die ze leerde kennen op de planken. Cazale overleed in 1978 aan longkanker. Datzelfde jaar vond Streep opnieuw de liefde bij beeldhouwer Don Gummer. 51 jaar later houdt hun huwelijk nog altijd stand.

Het koppel heeft vier kinderen samen. De oudste Henry Wolfe is muzikant, de jongste Louise model. De twee middelste, Mamie en Grace, verdienen net als hun moeder de kost als actrice en doen dat lang niet slecht. Mamie Gummer kennen we uit de series Emily Owens M.D., The Good Wife en diens spin-off The Good Fight. Grace Gummer zagen we in The Newsroom, American Horror Story: Freak Show, Extant en Mr. Robot.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top