Hoe verging het de acteurs uit De Collega’s?

Films | Met De Collega’s 2.0 wekt regisseur Jan Verheyen de iconische tv-reeks van Jan Matterne weer tot leven. De film speelt zich af in het heden met een volledig nieuwe cast: elf nieuwe collega’s die dag in dag uit verplicht met elkaar moeten samenwerken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ook sommige van de anciens zijn te zien in de film: onder andere René Verreth, Nel Rosiers, Jaak Van Assche, Tuur De Weert, Nora Tilley en Johny Voners krijgen een gastrol. Hoe verging het de hoofdrolspelers sinds het debuut van De Collega’s veertig jaar geleden? Een overzicht.

René Verreth (Philemon Persez)

René Verreth (29/2/1940) nam in De Collega’s de rol op van Philemon Persez, de afdelingschef en aldus de rechterhand van de directeur. Van 1986 tot 1987 was hij ook te zien in Het Pleintje, een andere serie van Jan Matterne met grotendeels dezelfde cast uit het gezelschap Mechels Miniatuur Teater. Daarnaast had hij ook gastrollen in Heterdaad, Thuis, Spoed en De Kotmadam. Naast zijn acteerwerk is hij misschien nog het best bekend omwille van de de show Pak De Poen - De Show van Eén Miljoen, die hij presenteerde samen met zijn broer Manu en die helemaal in het honderd liep.

Manu Verreth (Jomme Dockx)

Manu Verreth (29/2/1940 - 30/10/2009) was de tweelingbroer van René. Hij vertolkte classificeerder Jomme Dockx in De Collega’s, die het niet kan laten om vol bewondering over zijn zoon Adelbert te spreken. Ook Manu was te zien in Het Pleintje en had verschillende kleine rollen en gastrollen in series als F.C. De Kampioenen, Spoed, Flikken, Wittekerke en Aspe.

Bob Van Der Veken (Paul Tienpondt)

Directeur Paul Tienpondt, onder de collega’s beter gekend als den Tientonner, werd vertolkt door Bob Van Der Veken (26/9/1928). Van der Veken was ook te zien in de film De Witte van Sichem van Robbe De Hert. Hij speelde ook gastrollen in Lili en Marleen, Mega Mindy, De Kotmadam en Het Eiland. Naast De Collega’s is hij waarschijnlijk het meest bekend omwille van zijn rol van de commandant in Wittekerke, een rol die hij drie jaar speelde.

Nellie Rosiers (Mireille Puis)

Nellie Rosiers (26/6/1949) speelde in De Collega’s secretaresse Mireille Puis, de vlam van Philemon Persez, ook wel bekend als Miraa-Meisje. Daarna bloedde haar acteercarrière een beetje dood, al had ze wel nog kleinere rollen in onder andere Merlina, Postbus X en De Bossen van Vlaanderen. Rosiers werkte ook nog als regisseuse en voor het Koninklijk Muziek Conservatorium Antwerpen. Tegenwoordig is ze nog altijd politiek actief voor Groen!. Ze is getrouwd met Luc Lottigiers, de vader van Helmut Lotti.

Jaak Van Assche (Jean De Pesser)

Opsteller Jean De Pesser was in De Collega’s vaak de grappenmaker van dienst, met een oogje op typiste Betty. Acteur Jaak Van Assche (13/7/1940) moeten we wellicht niet meer voorstellen. Tegenwoordig is hij vooral bekend omwille van zijn rol van Fernand Costermans in F.C. De Kampioenen en die van Frans Van As in De Zonen van Van As. Maar hij was ook te zien in films als Zware Jongens, Blueberry Hill, Alles Moet Weg, Los en Zot van A en series als Katarakt, De Raf en Ronny Show en Alfa Papa Tango. Van Assche was jarenlang schepen van Cultuur en Milieu voor de Volksunie in Bonheiden.

Mandus De Vos (Bonaventuur Verastenhoven)

Bonaventuur Verastenhoven was in De Collega’s de klerk van dienst, een onverbeterlijke taalpurist en perfectionist. Hij werd meesterlijk vertolkt door Mandus De Vos (6/11/1935 - 19/8/1996), die later ook opdook in reeksen als Het Pleintje en Editie en regelmatig te zien was in de televisiesketches van Gaston en Leo. De Vos overleed op 60-jarige leeftijd totaal onverwachts aan een hartaderbreuk.

Tuur De Weert (Gilbert Van Hie)

Wanneer Verastenhoven gepromoveerd wordt tot leidinggevende, gaat de job van klerk naar Gilbert Van Hie, een salonanarchist die met veel plezier ingaat tegen de hiërarchie. De rol van Van Hie werd vertolkt door Tuur De Weert (10/10/1943), die naast De Collega’s vooral bekend is omwille van zijn rollen van brouwer Door Onckeloms in het Walschapdrama Ons Geluk, als advocaat Paul-Emile Leduc in Recht op Recht en natuurlijk als Maurice de Praetere uit F.C. De Kampioenen.

Tessy Moerenhout (Betty Bossé)

Typiste Betty Bossé is een knappe jonge vrouw die van het ene vriendje naar het andere fladdert. Ze werd vertolkt door Tessy Moerenhout (25/1/1952 - 25/2/2011), ook bekend van haar titelrol in de BRT-reeks Maria Speermalie, naar de gelijknamige roman van Herman Teirlinck. Daarnaast was ze ook te zien in Het Pleintje (foto rechts) en Ons Geluk en had ze gastrollen in De Kotmadam en Witse. In 2011 overleed ze aan borstkanker.

Jacky Morel (Hilaire Baconfoy)

Gangwachter Hilaire Baconfoy bestrijdt de verveling door zich met allerlei zaken te moeien én zijn collega’s beet te nemen. Een rol van Jacky Morel (21/1/1932), die eerder ook al te zien was in Wij, Heren van Zichem  en Kapitein Zeppos. Daarnaast speelde hij ook mee in Willem van Oranje, Merlina, Het Pleintje, Postbus X, Alfa Papa Tango en De Bossen van Vlaanderen. Door ziekte is Jacky Morel niet te zien in de nieuwe film.

Jo Crab (Arabella Lucas)

Koffiedame madame Arabelle werd vertolkt door Jo Crab (25/8/1918 - 18/9/1981), die ook te zien was in Wij, Heren van Zichem, Tussen Wal en Schip en de film Wierook en Tranen naar het boek van Ward Ruyslinck. Jo Crab was de moeder van acteur en theaterregisseur Jan Decorte. Ze overleed al in 1981 en was dus ook niet te zien in de succesvolle film De kollega's maken de brug uit 1988.

Agnes De Nul (Kris Berlo)

Wanneer Betty in seizoen twee vertrekt om haar zieke moeder te verzorgen, wordt ze als typiste vervangen door de preutse Kris Berlo. Een rol van Agnes De Nul (17/3/1955), die je misschien wel herkent als kabouter Kwebbel uit Kabouter Plop. Daarnaast was De Nul onder andere ook te zien in RIP, Interflix en Ghost Rockers.

Nora Tilley (Caroline Van Kersbeke)

Wanneer Kris Berlo in seizoen drie bevorderd wordt tot persoonlijke secretaresse van de directeur-generaal, wordt ze vervangen door Caroline Van Kersbeke. Zij werd gespeeld door Nora Tilley (3/2/1952), die bij het grote publiek ook bekend is omwille van haar rollen in Thuis, Familie en vooral Wittekerke, waar ze zes jaar Sam de Winter vertolkte. Daarnaast speelde ze ook gastrollen in Niet voor Publikatie, Sedes & Belli en De Wet volgens Milo.

Johny Voners (Thierry De Vucht)

Thierry De Vucht is de zoon van een senator die na een kort optreden in het eerste seizoen onderafdelingschef wordt in het derde seizoen. Een rol van Johny Voners (26/8/1945), ondertussen wereldbekend in Vlaanderen als Xavier Waterslaeghers uit F.C. De Kampioenen. De laatste jaren was Voners ook te zien in Amigo’s en #hetisingewikkeld.

Jenny Tanghe (Jenny Vranjes)

Ook typiste en harde tante Jenny Vanjes maakte al eens haar opwachting in het eerste seizoen, voor ze terugkeerde als secretaresse in seizoen drie. Actrice Jenny Tanghe (15/9/1926 - 11/3/2009) was op dat moment al befaamd in Vlaanderen dankzij haar rol van moeder Cent in Wij, Heren van Zichem. Later speelde ze ook mee in Het Pleintje, RIP en F.C. De Kampioenen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top