Sidder en beef, met The Haunting of Hill House!

Series | Halloween is dan al wel voorbij maar voor een flinke portie horror is het nooit te laat. Netflix trakteert je op een dosis hartverzakkingen én Michiel Huisman, met The Haunting of Hill House.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Haunting of Hill House is een tiendelige serie, gebaseerd op Shirley Jackson's iconische roman uit 1959.
 
In tegenstelling tot het boek, focust de serie niet op een onderzoek naar het bestaan van geesten in Hill House. De aandacht verschuift naar Henry en Olivia Crain, die in het begin van de jaren 90 samen met hun vijf kinderen hun intrek nemen in wat later het beroemdste spookhuis van Amerika zou worden. In het begin lijkt alles koek en ei, maar al snel blijken er paranormale krachten aan het werk. En die zijn niet van plan het gezin een happy home te bezorgen.
 
Dertig jaar later zijn de kinderen volwassen en worden ze door een tragedie opnieuw samengebracht. Ze keren terug naar Hill House, en opnieuw wordt pijnlijk duidelijk dat de ellende nog niet gedaan is. Tijd voor de Crains om de spoken uit hun verleden onder ogen te zien. En die spoken? Sommige zitten in hun hoofd, andere waren rond in Hill House…

Heen en weer in de tijd

Het verhaal wordt verteld via flashbacks. De serie verschuift de actie voortdurend van de angstaanjagende gebeurtenissen in Hill House, naar het leven van de Crain-kinderen dertig jaar later. Heen en weer tussen toen en nu.
 
De volwassen Crain-kinderen zijn stuk voor stuk gekwelde zielen, die allemaal op de een of andere manier proberen om te gaan met wat dertig jaar eerder heeft plaatsgevonden in Hill House. Home is where the horror is…

Meet the Crains

De hoofdrollen worden gespeeld door Michiel Huisman, Carla Gugino, Timothy Hutton, Elizabeth Reaser, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel, Victoria Pedretti, Lulu Wilson, McKenna Grace, Paxton Singleton, Violet McGraw en Julian Hilliard.
 
Voor je de onheilspellende deur van Hill House opent, een overzicht van de verschillende personages.

Gekwelde zielen

Steven Crain (Michiel Huisman/Paxton Singleton)
 
De oudste van de kinderen is Steven, die van de opgelopen trauma’s uit zijn tijd in Hill House zijn job gemaakt heeft. Steven Crain is namelijk een beroemd horrorauteur geworden. Zijn autobiografische roman The Haunting of Hill House heeft hem veel succes opgeleverd, maar ook een vertroebelde relatie met zijn zus Shirley. Hoewel Steven in zijn werk wordt aangetrokken door al wat donker en spooky is, zoekt hij in het echte leven steeds een logische verklaring voor onlogische gebeurtenissen.
 
Shirley Crain (Elizabeth Reaser/Lulu Wilson)

Shirley Crain heeft, net als haar broer Steven, een bijzonder beroep: samen met haar man Kevin (Anthony Ruivivar) runt ze een begrafenisonderneming. Hoewel de gebeurtenissen in Hill House haar gehard hebben voor het leven, heeft ze nog steeds een heel gevoelige kant. En die komt haar zaak financieel niet echt ten goede, want het faillissement loert om de hoek.

Spoken uit het verleden

Theodora 'Theo' Crain (Kate Siegel/Mckenna Grace)

Theodora is het middelste kind, sociaal assistent en het favoriete zwarte schaap van de familie. Om zichzelf te beschermen, bouwt ze al haar hele leven lang muren om zich heen. Gevoelens laat ze niet toe, en zelfs fysiek contact is een moeilijk punt. Ze wordt zelden gezien zonder handschoenen aan.

Luke Crain (Oliver Jackson-Cohen/Julian Hilliard)

De jaren in Hill House hebben Luke Crain opgezadeld met een trauma én een heroïneverslaving. Nu is hij aan de beterhand, afgekickt van de drugs. Maar hij worstelt nog steeds met de spoken uit het verleden.

Nell Crain (Victoria Pedretti/Violet McGraw)

Nell Crain heeft net als haar tweelingbroer Luke nog heel veel last van wat er gebeurde in haar jeugd. Nog steeds herinnert ze zich hoe ze een van de geesten van Hill House zag ronddwalen door het huis. Slaapproblemen zorgen ervoor dat ze vrij labiel door het leven gaat, en soms het onderscheid niet kan maken tussen droom en realiteit.

Wat gebeurde daar in Hill House?

Hugh Crain (Timothy Hutton/Henry Thomas)
 
De pater familias wordt gespeeld door Timothy Hutton en, in de jonge versie, Henry Thomas. Hugh nam zijn intrek in Hill House met het idee dat er voor elk probleem een oplossing is. De bedoeling was het huis op te knappen en weer te verkopen, maar daar hebben de spoken duidelijk anders over beslist. Een paar decennia later heeft Hugh Crain afstand genomen van zijn kinderen en de gebeurtenissen in Hill House.
 
Olivia Crain (Carla Gugino)

En dan is er de moederkloek, Olivia Crain, een architecte die geplaagd wordt door spanningshoofdpijn. Terwijl de kinderen hun weg zoeken in hun jeugd en Hill House, is mama Crain er om hen met de glimlach te verzekeren dat alles in orde komt. Verder is ze steeds op zoek naar het ideale huis voor haar gezin. Maar of dat huis Hill House is, valt stevig te betwijfelen…

Naast de familie Crain zijn er ook de Dudley’s, gespeeld door Robert Longstreet en Annabeth Gish. Zij zijn een getrouwd stel dat instaat voor Hill House als de Crains er hun intrek nemen. Met een oplettend oog houden ze alles in de gaten, want zij weten wat zich in Hill House heeft afgespeeld…

En ja, wat ís daar eigenlijk gebeurd? Angstaanjagende dingen, zoveel is wel duidelijk. In de loop van de afleveringen wordt het langzaam duidelijk.

Familiedrama

Elke aflevering draait rond één lid van de familie: een blik op het leven nu en de moeilijkheden die daarbij horen, en een terugblik naar vroeger en hoe de dagen in Hill House werden ervaren door de Crain in kwestie.
 
Gaandeweg ontdek je hoe de band tussen de gezinsleden is en waar de spanningspunten liggen. Realistisch verteld en met pijnlijke inzichten wordt in de loop van het seizoen duidelijk wat het betekent om deel uit te maken van de familie Crain, en hoe de vreselijke gebeurtenissen die ze samen hebben overleefd hun band hebben getekend.

Horror

The Haunting of Hill House is een familiedrama verpakt in een horrorverhaal. De serie werd gemaakt, geregisseerd én geproduceerd door horror-meesterbrein Mike Flanagan (Hush, Oculus, Gerald's Game).
 
Het eerste seizoen omvat tien huiveringwekkende afleveringen. Ideaal voor deze tijd van het jaar, dus nestel je in de zetel en houd een dekentje klaar om af en toe in weg te duiken.
 
Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top