Dark: strange things in Duitsland

Series | Winden is op het eerste gezicht een slaperig Duits dorpje … maar er gebeuren vreemde dingen. En er verdwijnen kinderen. De vraag is niet waar, wie of hoe. De vraag is wanneer. Dark, nu op Netflix!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste Duitse Netflix Original-serie is meteen de moeite waard. ‘Dark’ vertelt het verhaal van de mysterieuze verdwijning van een paar kinderen in het Duitse Winden.

Op het eerste gezicht is Winden een slaperig dorpje in Duitsland … maar er gebeuren heel vreemde dingen. En er verdwijnen dus kinderen. De vraag is niet waar, wie of hoe. De vraag is wanneer.

Want 33 jaar eerder gebeurden er gelijkaardige dingen…



Wie zin heeft in een duistere, mysterieuze en ook een beetje enge serie: zeker kijken. ‘Dark’ is mooi gemaakt, met een sterke cast, boeiende en complexe personages en een zeer intrigerend verhaal. Wij zijn fan!

Het eerste seizoen van Dark omvat tien afleveringen en is nu beschikbaar op Netflix.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Strange things …

Op het eerste gezicht doet “Dark” een beetje denken aan een andere hit van Netflix.

De serie speelt zich af in een klein dorp dat wordt geplaagd door allerlei vreemde gebeurtenissen. Er is een kerncentrale in de buurt, waar blijkbaar dingen gebeuren die het daglicht niet mogen zien. Er zijn veel kinderen, en sommigen daarvan verdwijnen … en zien we later opgesloten in een rare, fel verlichte kamer.

Oh ja, er is ook iets raars aan de hand met de tijd, en er speelt iets bovennatuurlijks. Vogels en schapen vallen en masse dood neer, zomaar opeens. Heel vreemd allemaal.

Voor de fans van Netflix-hits 'Stranger Things' en 'The OA' klinkt het allemaal vaag vertrouwd. Maar vergis je niet, ‘Dark’ is geen afkooksel van deze series. ‘Dark’ werd al geschreven voor de release van beide shows, heeft een andere invalshoek en leunt meer aan tegen sciencefiction dan horror, hoewel het allemaal best spooky is. Heerlijk spooky zelfs!

Tijdreizen

“We vertrouwen erop dat tijd lineair is. Dat ze eeuwig en altijd vooruitgaat, tot in de oneindigheid. Maar het onderscheid tussen verleden, heden en toekomst is niets anders dan een illusie.”

Een van de vreemde dingen in de serie: tijdreizen. Hoe komt het dat we opeens meer dan dertig jaar terug in de tijd gaan? Hetzelfde stadje, dezelfde huizen, hetzelfde schoolgebouw … maar dan ergens in de jaren ’80.

En ook: dezelfde families, dezelfde personen. Maar dan jonger. Of ouder. Afhankelijk van hoe je het bekijkt. Opletten geblazen: wie is wie? En wanneer?

Verstoorde relaties

De verdwijning van een paar kinderen in Duitsland beroert uiteraard de gemoederen in de gemeenschap, en hier en daar – bij sommige mensen – is er een onbehaaglijk gevoel van déjà-vu. Maar daarnaast zie je ook meteen hoe verstoord de relaties tussen de mensen uit vier gezinnen zijn…

Nielsen

Ulrich Nielsen (Oliver Masucci, bekend van ‘Er ist wieder da’) is een lokale politieagent – iets wat achteraf geen evidente zaak blijkt te zijn – en is getrouwd met zijn jeugdlief Katharina (Jördis Triebel), die directrice is op de plaatselijke middelbare school.

Ze hebben drie kinderen: Magnus (Moritz Jahn), Martha (Lisa Vicari) en Mikkel (Daan Lennard Liebrenz).

Kahnwald

Hannah Kahnwald (Maja Schöne, foto) woont samen met haar zoon Jonas (Louis Hofmann). Haar man Michael pleegde enige tijd geleden opeens zelfmoord. Ze heeft een affaire met Ulrich, maar is ook bevriend met diens vrouw Katharina.

Zoon Jonas heeft het moeilijk met de zelfmoord van zijn vader en gaat daarvoor naar een therapeut, Peter Doppler.

Doppler

Therapeut Peter Doppler (Stephan Kampwirth) is getrouwd met politieagente Charlotte Doppler (Karoline Eichhorn), maar de relatie tussen die twee zit niet helemaal goed. Ze hebben twee dochters: de oudste pubert, de jongste is doof.

Peters vader Helge zit in een verpleeghuis en is steeds in de war. Of lijkt dat alleen maar zo en weet hij meer?

Tiedemann

Regina Tiedemann houdt in Winden een hotel open, maar dat is niet evident in een klein plaatsje waar dan ook nog eens kinderen verdwijnen. Haar zoon Bartosz (Paul Lux, foto links) hangt intussen de puber uit en houdt zich vooral bezig met meisjes en drugs.

Vreemdeling

En dan is er ook nog een of andere vreemde snuiter, die zijn intrek neemt in het hotel en overal goed van op de hoogte lijkt te zijn. Weet hij wat er precies gaande is in Winden, en wie daarvoor verantwoordelijk is?

En wie is Noah eigenlijk?

Daar komen de Duitsers

‘Dark’ is de eerste Duitse coproductie van Netflix, en - wat ons betreft – een schot in de roos.

De serie is geschreven en geregisseerd door de Zwitserse filmmaker Baran Bo Odar, die werkte met scripts van zijn partner, schrijfster en executive producer Jantje Friese (links op de foto).

Het koppel werd in 2015 al door Netflix gevraagd hun hitfilm ‘Who Am I’ om te vormen tot een tv-reeks. De streamingdienst was toen al een tijdje op zoek naar een Duitse Original-serie.

Erik Barmack van Netflix (midden op de foto) vertelde aan de New York Times: “We hadden tot dan toe eerder conventionele dingen gezien, zoals politieseries of traditioneel vertelde verhalen. En toen kwamen zij iets pitchen met verschillende generaties, tijdreizen en een bovennatuurlijke component. We waren meteen geïnteresseerd.”

Bingewatching aanbevolen
Dark’ omvat tien afleveringen, die je volgens de makers Baran bo Odar en Jantje Friese best zo snel mogelijk achter elkaar bekijkt, door de belangrijke details en aanwijzingen in elke aflevering.

‘Dark’ is nu beschikbaar op Netflix!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top