Acteurs met een beperking, en bakken talent!

Films | In ‘Tytgat Chocolat’, een nieuwe serie die zondag op Eén begint, zien we acteurs met een mentale handicap. En ze spelen de sterren van de hemel! Ook in deze films en series spelen acteurs met een beperking…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanaf zondagavond 10 september kun je op Eén kijken naar een nieuwe, hartverwarmende fictiereeks: ‘Tytgat Chocolat!

Heel bijzonder aan deze reeks is dat een groot deel van de cast bestaat uit acteurs van Theater STAP, een theatergezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een mentale handicap.

Acteurs met een beperking dus, maar dat houdt ze niet tegen om te schitteren in het theater, in de film en op tv. Wij maakten een selectie van films en series waarin acteurs met een mentale of motorische handicap meespelen. Wat ons betreft, heel veel hartjes voor deze producties!

Tytgat Chocolat: vanaf zondag 10 september elke zondag om 21.20 uur op Eén.
Niet thuis? Je kunt deze serie live kijken op je smartphone, tablet of laptop, of opnemen met Proximus TV!

Tytgat Chocolat: Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens

Een woordje over deze serie. Vanaf november kan je kijken naar de hartverwarmende nieuwe fictiereeks Tytgat Chocolat in de Movies & Series Pass van Proximus TV!

Jasper Vloemans werkt als inpakker bij het chocoladebedrijf Tytgat Chocolat en wordt verliefd op zijn collega Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst. Wanneer Tina plots uitgewezen wordt naar haar land van herkomst, blijft Jasper met een gebroken hart achter. Achter de rug van hun familie en de directie van Tytgat Chocolat reizen haar vrienden haar achterna, aangevoerd door de dolverliefde Jasper.De hoofdrollen in Tytgat Chocolat worden vertolkt door Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens van Theater STAP, een theatergezelschap dat werkt met een vast ensemble van professionele acteurs met een mentale handicap.

Daarnaast spelen Wim Opbrouck, Frank Focketyn, Marc Van Eeghem, Els Dottermans, Mira Bryssinck, Mieke De Groote, Jan Decleir en Flor Decleir mee. Deze unieke reeks werd geschreven en geregisseerd door Filip Lenaerts en Marc Bryssinck, artistiek directeur van Theater STAP. ‘Tytgat Chocolat’ is een coproductie van Proximus!
 
Bingewatchers, opgelet! Vanaf november is deze serie integraal te bekijken met de Movies & Series Pass van Proximus TV!

Le Huitième Jour: Pascal Duquenne

In 1996 scoorde Jaco Van Dormael een hit met zijn film ‘Le Huitième Jour’.

Le Huitième Jour gaat over de ongewone vriendschap tussen Harry en George. Harry is een drukke zakenman, die problemen heeft met zijn vrouw en kinderen. George is een jongeman die lijdt aan het syndroom van Down. Hij ontsnapt uit zijn tehuis en gaat op zoek naar zijn moeder. Toevallig loopt hij Harry tegen het lijf. In eerste instantie wil Harry niks van hem weten, maar helpt George uiteindelijk toch om zijn moeder te zoeken. Harry ontdekt dat hij nog veel kan leren van zijn nieuwe copain.De hoofdrollen zijn voor Daniel Auteuil en Pascal Duquenne, die lijdt aan het Syndroom van Down. Op het Filmfestival van Cannes werden beiden acteurs bekroond met een Gouden Palm.

Thuis: Kwinten Van Heden

Ook in ‘Thuis’ speelde een tijdje een acteur met een beperking. Niet onlogisch, want ‘Thuis’ wil een afspiegeling zijn van de maatschappij, en daarin lopen uiteraard ook mensen rond met een handicap.

De Leuvens acteur Kwinten Van Heden speelde in de serie dus een tijd de rol van Stijn De Belder, de broer van Jens (Jelle Cleymans).

Van Heden heeft een handicap als gevolg van een hersenverlamming bij de geboorte. Hij heeft taal- en letterkunde gestudeerd in Leuven en werkt fulltime als leraar Frans en Nederlands in het hoger middelbaar. Daarnaast speelt hij bij de Leuvense theatergezelschappen Fabuleus en De Reynaertghesellen.

Crimi Clowns/De Ronde: Chris Willemsen

Dwergacteur Chris Willemsen is onder meer bekend van zijn rollen in Red Sonja, De Ronde (denk aan de scène met het varkensmasker) en Crimi Clowns (waarin hij slechterik Mike speelt).

Met Man en Macht: Els Laenen

'Met Man en Macht' is een tragikomische reeks van Woestijnvis, die voor VIER werd geschreven door Tom Lenaerts en Tom Van Dijck. In de cast zie je onder meer Jan Decleir, Peter Van Den Begin, Lucas Van den Eynde en Els Laenen, een actrice met het syndroom van Down.

Els speelt in de serie Mieke Van Den Abeele, de dochter van Carine en René en de oogappel van haar opa Gaston. Ze is verbonden aan Theater STAP en speelt ook een rol in ‘Tytgat Chocolat’.

Stranger Things: Gaten Matarazzo

Ook in Netflix Original-serie ‘Stranger Things’ speelt een acteur met een handicap. Gaten Matarazzo, die in de serie de rol van Dustin Henderson speelt, heeft een zeldzame genetische afwijking die een invloed heeft op de ontwikkeling van botten en tanden. De jonge acteur lijdt aan cleidocraniale dysplasie en heeft daardoor bijvoorbeeld geen sleutelbeenderen en geen tanden.


Game of Thrones: Peter Dinklage

Een van de populairste personages uit de hitserie ‘Game of Thrones’ is eveneens een acteur met een handicap. Peter Dinklage speelt op voortreffelijke wijze de rol van Tyrion Lannister.

Een van de betere quotes van het personage: “That’s what I do, I drink and I know things”. Voor zijn rol in Game of Thrones kreeg Dinklage overigens een Golden Globe.

Breaking Bad: RJ Mitte

Roy Frank "RJ" Mitte III is een Amerikaans acteur, producer en model. We kennen hem vooral voor zijn rol als Walter "Flynn" White Jr. in Breaking Bad. Net als zijn personage in de serie lijdt Mitte aan cerebrale paresie of hersenverlamming.

De acteur heeft naar verluidt een mildere vorm van de aandoening dan zijn personage in de serie. In deze video vertelt hij over zijn leven met hersenverlamming, en hoe belangrijk het is dat mensen met een handicap op tv komen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top