Jeroen Meus: de publiekslieveling van Vlaanderen

Films | Jeroen Meus is al jaren een van de populairste tv-gezichten: ontdek hier welke weg hij heeft afgelegd!

Door Pickx

Deel dit nieuws

In een stroom van herhalingen op tv is Dagelijkse Zomerkost de sterkhouder op Eén. Het populaire programma van Jeroen Meus loopt deze zomer gewoon door, in primetime dan nog wel. En het publiek kan de avonturen van de tv-kok op de camping en aan zee duidelijk smaken!

Jeroen Meus is al jaren een van de populairste tv-gezichten: ontdek hier welke weg hij heeft afgelegd!

Bekijk Dagelijkse Zomerkost elke weekdag op Eén of waar je ook bent op proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen.

Met Meus en Vork

Jeroen Meus was nog een jonge twintiger toen hij in 2002 voor het eerst op tv verscheen, met een eigen kookrubriek in het zomerprogramma Aan Tafel op Eén. Daarna werd hij opgepikt door VTM. Eerst presenteerde hij Wie Komt er Eten?, waarin hij elke aflevering met een BV aan de slag ging in de keuken. In 2005 werd hij het gezicht van Met Meus en Vork: daarin gaf hij op vraag van een kijker alledaagse kost (jawel!) een vleugje originaliteit.

Plat Préféré

Na 94 afleveringen Met Meus en Vork maakte hij opnieuw de overstap naar de VRT. In 2006 en 2007 had hij een wekelijkse rubriek in De Laatste Show waarin hij op pad ging met mensen om over ingrediënten van lekker eten en drinken te praten.

In 2008 kreeg hij zijn eigen programma op Canvas: Plat Préféré. Daarin reisde hij naar de voormalige woonplaats van een overleden beroemdheid om in het gezelschap van vrienden of familie diens lievelingsgerecht klaar te maken. Het programma liep uiteindelijk drie seizoenen. Daarin werd de favoriete kost van onder meer Marvin Gaye, koning Boudewijn, Bruce Lee, Astrid Lindgren, Jacques Brel en Louis de Funès klaargemaakt. De aflevering rond Adolf Hitler haalde na controverse nooit het scherm.

Dagelijkse Kost

Het grootste succesnummer moest dan nog komen. Sinds 2010 is Jeroen Meus elke vooravond op Eén te zien met zijn Dagelijkse Kost. Dankzij de toegankelijke stijl en het charisma van de tv-kok werd het programma meteen een schot in de roos. Het leverde Jeroen Meus twee Televisiesterren op voor beste lifestyleprogramma, één voor populairste tv-programma én één als populairste tv-persoonlijkheid. De zeven boeken van Dagelijkse Kost stonden bovendien wekenlang bovenaan de lijstjes met best verkochte boeken.

Wie een recept uit de reeks zoekt, kan terecht op de website van Dagelijkse Kost, waar je ook de video's kan bekijken.

Vanaf september krijgt Jeroen Meus met gezondheidsgoeroe Sandra Bekkari op VTM trouwens nieuwe concurrentie tegenover zich: afwachten of ook zij het onderspit zal moeten delven…

De Patat

In 2011 was Meus opnieuw op Canvas te zien met De Patat, een zevendelige documentaire over de geschiedenis van de aardappel. Daarvoor trok hij naar Peru, vanwaar de Spanjaarden de aardappel meenamen naar Europa. Wit-Rusland was dan weer een bezoek waard als grootste aardappelland ter wereld, terwijl België met zijn frietjes en Frankrijk met zijn puree en gratin de aardappelrecepten op de kaart zetten.

Goed Volk

In 2014 volgde een nieuw human interestprogramma op Eén. In Goed Volk verdiepte Jeroen Meus zich via de keuken in de leefwereld van een aantal minder gekende of gesloten leefgemeenschappen, waaronder de sumoworstelaars, het koudste dorp ter wereld in Siberië, maar ook gewoon een rusthuis in Berchem.

Eerder dit jaar volgde een tweede seizoen met memorabele afleveringen bij de Hutterieten, het Vreemdelingenlegioen en de Joodse gemeenschap in Antwerpen.

Luzine

Jeroen Meus volgde zijn culinaire opleiding aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, waar wel meer beroemde koks zijn gepasseerd. Na stages in diverse Belgische en buitenlandse restaurants was hij acht jaar lang medezaakvoerder van het restaurant Luzine in Leuven, tot hij er in 2014 uitstapte.

"Stoppen met mijn restaurant Luzine was de beste beslissing in mijn leven", zei hij daarover later in Nina. "Ik was daar ongelukkig. Ik was die gastronomie en het bijhorende snobisme zo beu. Ik open nooit van mijn leven nog een gastronomisch restaurant."

Würst

In 2015 opende Meus in Leuven het restaurant Würst, waar naar eigen zeggen haute dogs of gourmethotdogs worden geserveerd: culinaire interpretaties van de standaard hotdog. Die verkochten op Rock Werchter al meteen als zoete broodjes. Ondertussen zijn er ook vestigingen van Würst in Gent en Antwerpen. Op de menukaart onder andere een Mexico '86, Dog Monsieur en Bellucci!

Meer info vind je op de website.

Zijn oogappel

In 2011 kondigde Meus aan dat hij en zijn vriendin hun eerste kindje verwachtten dankzij een IVF-behandeling, waarmee hij het taboe over vruchtbaarheidsproblemen wou doorbreken. Op 29 juni 2012 zag de kleine Georges het levenslicht. Die bracht ondertussen al eens een verrassingsbezoekje aan de set van Dagelijkse Kost en ook op de camping in Poupehan was hij een opgemerkte gast.

"Georges is alles voor mij. Mocht er ooit iets gebeuren met hem, dan is het gedaan met mij", aldus Meus in Dag Allemaal.

Het koppel wilde ook graag een tweede kindje, maar ondertussen hebben ze zich erbij neergelegd dat dat niet zal lukken. "Stéphanie was een tijdje geleden opnieuw zwanger, maar helaas is het misgelopen bij het innestelen van het vruchtje. Ik heb echt verdriet gehad, dat het niet gelukt is. Maar ik heb dat snel kunnen ombuigen naar dankbaarheid voor Georges."

Huwelijkscrisis

In 2013 stapte Meus in het huwelijksbootje met Stéphanie. Dat huwelijk kende ondertussen een zware crisis. "Ik dacht dat de nulmeridiaan door mijn gat liep tijdens de hoogdagen van Dagelijkse Kost", vertelde hij in Dag Allemaal. "Ik was het voor mezelf aan het doen, ik vond mijn carrière belangrijker dan mijn gezin. Tot ik zag dat alles door mijn vingers aan het glippen was. Gelukkig heb ik dat op tijd ingezien. Mijn gezin is nu het allerbelangrijkste."

"Elke dag applaus krijgen doet wel iets met je", klonk het in Humo. "Je wordt er almaar gevoeliger voor, en soms ga je er zelfs naar op zoek, wat heel link is. Mijn vrouw en ik gingen bijna scheiden en we zijn toen naar een relatietherapeut gegaan. We zijn erdoor gekomen, wat niet alle koppels kunnen, want die crisis heeft wel anderhalf jaar aangesleept. Ik ben er als een toffere mens uit gekomen. Ik waardeer en respecteer mijn vrouw nu meer dan pakweg vijf jaar geleden."

De parodie

Je bent pas echt een BV met een parodie in Tegen De Sterren Op! Zijn goede vriend Adriaan Van De Hoof stak daarin de draak met zijn manier van doen en vooral met zijn gul gebruik van boter. De parodie zou normaal eenmalig te zien zijn, maar het personage keerde later terug in een strijd met die andere bekende tv-kok Piet Huysentruyt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top