De bekendste blinde muzikanten

Muziek | De bekendste blinde muzikanten

Door

Deel dit nieuws

Kleine uitdaging: noem uit het blote hoofd vijf blinde muzikanten. Moeilijker dan je denkt. We zetten ze hier voor jullie nog eens op een rij. Beginnen doen we – uiteraard – met Ray Charles. De blueslegende overleed in 2004 en kreeg nog datzelfde jaar zijn eigen film 'Ray' met Jamie Foxx in de hoofdrol.

De bekendste blinde muzikanten

De Amerikaanse zanger Stevie Wonder kreeg als baby in de couveuse te veel zuurstof toegediend. Al snel werd hij daardoor blind aan beide ogen. Stevie Wonders bekendste hit is zonder twijfel 'I Just Called to Say I Love You'.

De bekendste blinde muzikanten

De Italiaan Andrea Bocelli is één van 's werelds bekendste tenoren. Hij werd geboren met de oogziekte glaucoom en alsof dat nog niet genoeg was, werd hij op zijn twaalfde blind door een ongeval tijdens het voetbal. In 1994 brak hij definitief door als winnaar van het Festival van Sanremo.

De bekendste blinde muzikanten

De Amerikaanse countryzanger Ronnie Lee Milsap was in de jaren '70 één van de meest succesvolle zangers in zijn genre. Hij werd zo goed als blind geboren en moest als kind zijn beide ogen laten verwijderen. In totaal verzamelde Milsap zes verschillende Grammy Awards, iets wat maar weinigen hem nagedaan hebben.

De bekendste blinde muzikanten

De Puerto Ricaanse José Feliciano werd blind geboren door glaucoom. Hij was amper 17 toen hij zijn eerste grote contract in de wacht sleepte. Zijn grootste hit? Feliz Navidad natuurlijk!

De bekendste blinde muzikanten

De rapper van The Black Eyed Peas, Allan Pineda Lindo aka Apl.de.ap, lijdt al sinds zijn kindertijd aan de oogwijking nystagmus. Daardoor is hij al enkele jaren zo goed als blind. Volgens specialisten zal het alleszins niet lang meer duren tot hij al zijn zicht verliest.

De bekendste blinde muzikanten

De Amerikaanse blues- en jazzgitarist Jeff Healey stierf drie jaar geleden. Hij moest op 1-jarige leeftijd zijn beide ogen laten amputeren als gevolg van een retinoblastoom. Eind jaren '80 stuwde de man de Jeff Healey band naar een ongekend hoogtepunt.

De bekendste blinde muzikanten

De blind geboren Blind Lemon Jefferson beleefde zijn gloriejaren rond begin 20ste eeuw. Hij was toen een bijzonder getalenteerd blueszanger en groeide uit tot een onsterfelijke legende.

De bekendste blinde muzikanten

Clarence Carter kennen we als de beroemde blinde soulzanger. Hij werd blind geboren. Zijn grootste hit was Patches. Het nummer leverde hem in 1972 ook een Grammy Award nominatie op.

De bekendste blinde muzikanten

Louis T. Hardin trad op met zijn artiestennaam Moondog. Hij was componist en muzikant en ontdekte zelfs een nieuw muziekinstrument. Op zijn zestiende werd hij blind als gevolg van een ontploffing van een dynamietstaaf.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top