10 dingen die je moet weten over Downton Abbey

Series | Vorig jaar was Downton Abbey de meest bekeken serie in de Verenigde Staten. In 5 seizoenen heeft Downton Abbey een reis rond de wereld gemaakt en is daarbij de favoriete reeks van de Amerikanen geworden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorig jaar was Downton Abbey de meest bekeken serie in de Verenigde Staten. In 5 seizoenen heeft Downton Abbey een reis rond de wereld gemaakt en is daarbij de favoriete reeks van de Amerikanen geworden.

Masters and servants
Deze Britse serie vertelt de boeiende verhalen van graven en hun bediendes in een prachtig Schots kasteel. Het scenario is van de hand van Julian Fellowes en de cast is indrukwekkend: Michelle Dockery, Maggie Smith, Penelope Wilton, Lily James, Laura Carmichael, Hugh Bonneville en Gary Carr. Ontdek in dit dossier 10 goede redenen om te kijken naar Downton Abbey, waarvan het zedse seizoen ondertussen gedraaid wordt…

Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204! - meer info

1. 120 miljoen kijkers hebben Downton Abbey gezien

De Britse serie loopt in 200 landen en bereikte op die manier reeds 120 miljoen kijkers.

Foto: Graaf Robert Crawley (Hugh Bonneville, ook te zien in Paddington) en zijn erfgenaam Matthew Crawley (Dan Stevens)

2. Op de tweede plaats

In de Verenigde Staten was Downton Abbey in 2014 de meest bekeken reeks. Bovendien staat ze op de tweede plaats van alle televisieprogramma’s, net achter de Super Bowl.

Foto: Grootmoeder Violet Crawley (Maggie Smith). Gravin Cora Crawley (Elizabeth McGovern), Graaf Robert Crawley (Hugh Bonneville), en op de achtergrond, oudste dochter Mary (Michelle Dockery).

3. Sterren op bezoek

Gezien het grote succes van Downton Abbey werden reeds enkele grote sterren uitgenodigd om mee te spelen in de reeks. Zo maakten George Clooney, Katy Perry, Tom Hanks. Shirley MacLaine (die we verschillende keren te zien krijgen, want ze speelt de rol van de grootmoeder aan moeders zijde) en zelfs rockster Courtney Love hun opwachting

4.Logeren in Downton Abbey

Sinds februari kunnen fans van de reeks ook daadwerkelijk verblijven in het immense kasteel waar Downton Abbey gedraaid wordt. Je moet wel over een bepaald budget beschikken, want een kamer kost al gauw 450 euro! Een bezoek aan het kasteel kost dan weer 24 euro.

De echte naam van het kasteel is Highclere Castle en is eigendom van de familie Carnarvon sinds 1679. Een leuke anekdote over de geschiedenis van de familie: in 1922 ontdekte George Herbert, vijfde Graaf van Carnarvon, samen met archeoloog Howard Carter, het graf van Toutanchamon in Egypte. Er loopt trouwens een tentoonstelling met door de eigenaar gevonden Egyptische schatten in het kasteel.

5. Missen is menselijk

De fans van Downton Abbey hebben zich beziggehouden met het zoeken naar fouten in de -nochtans goed georganiseerde- serie: gele electriciteitsdraden die op de grond lagen of een plastic fles die op de schouw was blijven staan en die in een van de afleveringen te zien was… Ongelukkige details in een serie waarvan het verhaal zich afspeelt in de jaren 1910-20.

Repliek van de set
De plastic fles zorgde voor de nodige hilariteit op de sociale netwerken en de filmploeg reageerde met humor: een komische foto van de acteurs met een plastic fles in de hand…

6. 10.000 butlers

Volgens een Britse studie zit het beroep van butler terug in de lift: welgestelde families doen beroep op butlers die hun diploma behaald hebben op een grote Engelse school. 35 jaar geleden was dit beroep nochtans met uitsterven bedreigd, maar momenteel zou het aantal butlers naar het voorbeeld van Mister Bates (Brendan Coyle) oplopen tot 10 .000, alleen al in Groot-Brittannië.

Foto: Het dienstkoppel van Downton Abbey: de butler en zijn kamermeisje (Brendan Coyle en Joanne Froggatt).

7. Een Oscar en een Emmy voor Julian Fellowes

Julian Fellowes, de scenarist van Downton Abbey, is een bekende schrijver in Hollywood: in 2002 won hij een Oscar  voor het scenario van de film Gosford Park, van Robert Altman. In deze film zette hij ook al twee werelden tegenover elkaar: die van de aristocraten van het kasteel en de dienaars van de benedenverdieping. In 2011 kreeg Fellowes de Emmy Award van het beste scenario voor Downton Abbey.

8. Een erotische parodie

Die Britten toch! Een productiehuis van pornofilms (Harmony Films) kreeg het idee een parodie te maken op de reeks Downton Abbey: Down on Abby. Geen verdere uitleg nodig...

9. Vintage kostuums

De acteurs van Downton Abbey dragen prachtige kostuums die voor het overgrote deel dateren uit de jaren 1910-1920. Deze collectiestukken zijn zo verfijnd en broos (denk aan de lange doorzichtige en geborduurde kleden van Mary), dat ze niet gewassen mogen worden. Verschillende acteurs lieten al verstaan dat niet alle kostuums een even lekker geurtje hebben …

Tweedehands
Om deze zeldzame stukken te vinden, is kostuummaakster Anna Robbins teruggekeerd naar haar geboorteregio in Schotland en heeft er verschillende tweedehandswinkels afgezocht. Enkele van de mooie kostuums vond ze eveneens in gespecialieerde winkels in Parijs.

10. Dollshouse Downton, parodie van de fans

Op YouTube hebben Grace Venning en Tanvi Trickett, twee jonge fans van Downton Abbey, een parodie gemaakt die gefilmd wordt in een poppenhuis. Meer dan 100.000 mensen keken al naar de eerste aflevering en 30.000 naar de tweede.
Grappige kleine diertjes

De acteurs bestaan uit dierlijke figuurtjes: Lord Grantham (Hugh Bonneville) en zijn echtgenote (Elizabeth McGovern) zijn konijnen, butler Carson (Jim Carter) is een pinguin, Mr Bates (Brendan Coyle) een hond, keukenhulp Daisy (Sophie McShera) een eekhoorn, en de verschrikkelijke gravin (Maggie Smith) een kleine vervelend eend…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top