Stephen Kings 'The Dead Zone' is twee keer verfilmd, maar elk op zijn eigen manier

Series | Veertig jaar geleden kwam de film 'The Dead Zone' uit, met een hoofdrol voor Christopher Walken. Bijna 20 jaar later produceerde de Amerikaanse televisiezender USA Network een gelijknamige reeks. Beide producties zijn gebaseerd op de populaire roman 'The Dead Zone' van Stephen King. Pickx vergeleek de verfilmingen en toont je enkele verschillen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van Stephen King's roman 'The Dead Zone' werd een film en een televisieserie gemaakt. In 1983 werd Johnny's verhaal verfilmd tot de film 'The Dead Zone', geregisseerd door David Cronenberg en met Christopher Walken in de hoofdrol. De film bleef grotendeels trouw aan het boek, maar niet 100 procent. In 2002 lanceerde de Amerikaanse zender de tv-serie 'The Dead Zone', met Anthony Michael Hall in de rol van Johnny, die zes seizoenen duurde. Bij die laatste productie werden er grote wijzigingen in het verhaal en de personages aanbracht. 

In beide verfilmingen is Johnny Smith de protagonist van dienst. Johnny raakt betrokken in een verschrikkelijk auto-ongeluk waardoor hij ongeveer vijf jaar in coma ligt. Wanneer hij wakker wordt, ontdekt hij dat hij door het aanraken van mensen of voorwerpen visioenen van gebeurtenissen uit het verleden en de toekomst kan oproepen. In alle verfilmingen is ook de kwaadaardige politicus Greg Stillson aanwezig. Johnny gelooft dat hij een catastrofale tragedie zou kunnen veroorzaken.

Wat ook hetzelfde blijft, is dat de personages paranormale krachten bezitten. Dat is immers het handelsmerk van schrijver Stephen King. De personages uit zijn boeken gebruiken hun gaven soms ten goede, soms ten kwade, en vaak is er een combinatie van beide. Net zoals in het echte leven zijn de personages van King moreel complex. 

Vooral in de televisiereeks zijn er een paar opmerkelijke verschillen op te merken tegenover de film.



Grenzeloze krachten

Een belangrijke basispremisse in de film 'The Dead Zone' is het feit dat Johnny langzaamaan lichamelijk aftakelt wanneer hij zijn superkrachten gebruikt. Hij mag deze krachten dus maar met mate gebruiken, want het kan tot zijn vroegtijdige dood leiden.  Desondanks staat hij voor een moreel dilemma wanneer hij een visioen krijgt waarin politicus Greg Stillson een nucleaire ramp veroorzaakt. Hij besluit om de corrupte politicus te elimineren nu het nog kan, ten koste van zijn eigen gezondheid.

In de televisiereeks lijkt Johnny over onuitputtelijke superkrachten te beschikken. Hij kan bijgevolg veel mensen helpen. Voor een televisiereeks is dat wel handig, want zo kan de protagonist zijn heldendaden zes seizoenen volhouden.


Greg Stillson

In de film 'The Dead Zone' is Greg Stillson gestileerd als een karikaturale tekenfilmschurk. Filmmakers maken vaak gebruik van stereotypes om het leven van een personage te schetsen, want te veel complexiteit gaat vaak ten koste van de toegankelijkheid van een film. In de televisiereeks hebben scenaristen, regisseurs en producent de luxe dat ze een personage in de loop van een seizoen of een reeks kunnen uitdiepen. Dat fenomeen zien we ook in 'The Dead Zone'. Stillson, gespeeld door Sean Patrick Flanery, is in de reeks nog steeds een slechterik, maar we leren tegelijk zijn voorgeschiedenis, zijn twijfels en positieve eigenschappen kennen. Door deze complexiteit wordt Stillson zowaar menselijker en kan de kijker zich beter inbeelden waarom hij op het slechte pad is geraakt.

Zie je graag Christopher Walken aan het werk? Bekijk dan 'Catch Me If You Can', beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

Lees meer:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top