Arnout Hauben interviewt een reeks gekroonde hoofden voor 'Interview met de geschiedenis'

Series | Hoe zou het zijn om in het hoofd te kunnen kijken van een Belgische koning? In 'Interview met de geschiedenis' probeert Arnout Hauben alle Belgische koningen te interviewen. Dankzij enkele bijzonder staaltjes acteerwerk en interessante reportages probeert Hauben zo enkele sleutelmomenten in de Belgische geschiedenis tastbaarder te maken. Pickx stelt je de gekroonde hoofden voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In elke aflevering reist Arnout Hauben met dank aan wat televisiemagie terug in de tijd en staat hij oog in oog met een Belgisch staatshoofd die zich op een cruciaal moment in de geschiedenis bevindt. Het gesprek dat Arnout met de gekroonde hoofden voert, vormt telkens de rode draad van een aflevering, maar het verhaal wordt ook doorspekt met markante reportages. In zijn gekende stijl gaat Arnout op zoek naar hedendaagse verhalen, doorzoekt hij archieven en spreekt hij met bevoorrechte getuigen die onze vorsten in een breder perspectief plaatsen.

Beginjaren

In de eerste aflevering maken we kennis met Leopold van Saksen-Coburg, de eerste koning der Belgen. Hauben treft hem in Claremont House, waar hij heeft gewoond voor zijn benoeming tot koning. Hij is niet echt in opperbeste stemming, omdat hij nog steeds moet denken aan zijn overleden vrouw Charlotte. De dochter van de Britse koning George IV overleed kort na de geboorte van Leopolds zoon, ook het kind haalde het niet. Had zijn vrouw nog geleefd, zou Leopold koning van het Verenigd Koninkrijk zijn geworden aan de zijde van koningin Charlotte. Acteur Bruno Vanden Broecke vertolkt de rol van onze eerste koning. 

Vervolgens is Leopold II aan de beurt. Deze vorst zag het groots, héél groots. Met de inlijving van Congo als zijn persoonlijk bezit wilde de tweede koning der Belgen naar eigen zeggen de beschaving naar Afrika brengen. Hauben weet beter en legt de vorst het vuur aan de schenen. Hij krijgt ook weerwerk van enkele getuigen van de kolonisatie, zoals de 82-jarige Jean Jacques Temba. Zijn getuigenis is ronduit indrukwekkend. De rol van Leopold II wordt vertolkt door Tibo Vandenborre, Maria Hendrika wordt gespeeld door Evelien Bosmans.

Met Albert I en koningin Elisabeth maken we de Eerste Wereldoorlog mee en komen we te weten dat de vorst wel eens twijfelde aan de goede afloop van wat toen de "Groote Oorlog" heette. Voor het koninklijk paar is de oorlog tegen Duitsland een familiezaak: enkele van hun familieleden streden mee aan de andere kant van de frontlinie. Naast de oorlogsjaren is er ook aandacht voor de noodlottige dood van de vorst op een rots in Marche-les-Dames. Na zijn dood ontstonden er allerlei complottheorieën. Je kan Greg Timmermans in de rol van Albert I zien, Elisabeth wordt gespeeld door Wine Dierickx.

Regent

Als er één zaak is dat het koningsschap van Leopold III kenmerkte, was het tragiek. Zijn vader overleed plots in 1934 bij een klimongeluk. In het daarop volgende jaar kwam koningin Astrid om het leven door een auto-ongeluk in het Zwitserse Küssnacht, terwijl Leopold aan het stuur zat. Enkele jaren daarna raakte België betrokken in de Tweede Wereldoorlog en onderhandelde Leopold III met Adolf Hitler. Zijn flirt met de collaboratie kostte hem na de oorlog zijn koningsschap: de Belgische regering stelde Leopolds broer Karel aan als regent tot 1950. In dat jaar organiseerde ons land een uniek referendum met de vraag of Leopold III mocht terugkeren als koning. Vlaanderen stemde met 72% voor, maar Wallonië tegen met 58% van de kiezers. Op 11 augustus 1950 zag Leopold III zich gedwongen de macht over te dragen aan zijn zoon Boudewijn. De Koningskwestie zorgde voor een serieuze politieke crisis, daarom heeft Arnout Hauben een aparte aflevering over deze periode gemaakt. Boudewijn wordt vertolkt door Willem De Schryver, Leopold III door Mathijs Scheepers en prins Karel door Roy Aernouts.

De spilfiguur van de laatste aflevering is koning Boudewijn. Hauben interviewt de toen al 61-jarige vorst in zijn buitenverblijf Motril over zijn passies, zijn werk en zijn geloof. Ook de bijzondere band met Filip, de huidige koning en zijn neef, komt aan bod in het gesprek. In de aflevering zien we ook hoe koning Boudewijn reageerde op de stemming van de abortuswet in 1990. Hij weigerde de wet te ondertekenen en liet zich voor 36 uur ontheffen van zijn taken. De abortuswet werd door alle ministers ondertekend, sindsdien is abortus in ons land toegestaan onder bepaalde omstandigheden tot twaalf weken na de bevruchting. In de laatste aflevering speelt Johan Van Assche de rol van een oudere Boudewijn. Actrice Katelijne Verbeke geeft gestalte aan zijn vrouw, koningin Fabiola.

Colloque singulier

Wie er helaas niet kan bijzijn in deze reportagereeks zijn de nog levende koningen: koning Albert II en koning Filip. Als een Belgische vorst al commentaar mag geven op hedendaagse gebeurtenissen, kan dat alleen met goedkeuring van zijn of haar ministers. De koning heeft in België ook een rol bij de voorbereiding van het vormen van een regering. Een koning met een uitgesproken mening kunnen ze dan missen als kiespijn.

Bekijk 'Interview met de geschiedenis' op maandag 11 september om 20u45 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top