‘Daredevil’: de cartooneske film of de donkere serie?

Series | De avonturen van de Marvel-superheld Daredevil werden al verschillende keren vertaald voor het scherm. Vanavond kan je op Play6 kijken naar de filmversie uit 2003, met Ben Affleck als de blinde superheld en op Netflix staat nog steeds de duistere serie met Charlie Cox in de titelrol. En de twee versies konden bijna niet meer van elkaar verschillen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen de jonge Matt Murdock door een ongeval met chemisch afval blind werd, ontwikkelde hij een bovenmenselijk scherp gehoor. Hij kan horen wanneer iemands hartslag versnelt, en dus mogelijk aan het liegen is (handig tijdens de uitoefening van zijn job als advocaat), kan hulpkreten waarnemen aan de andere kant van zijn stad en kan sonargewijs met zijn oren meer waarnemen dan de gemiddelde mens met zijn ogen kan. Koppel daaraan het feit dat hij getraind is in vechtkunsten en het feit dat hij nergens bang voor is, en je hebt een superheld die, ook al heeft hij geen enorme kracht of wapenarsenaal, de strijd aangaat met de criminele onderwereld. Doden doet hij niet, uit religieuze overtuiging. En dat terwijl hij als blinde advocaat gewoonlijk gezien wordt als compleet onschadelijk.

In 2003, vijf jaar voor met ‘Iron Man’ een succesformule gevonden zou worden voor superheldenfilms en het Marvel Cinematic Universe geboren werd, deed scenarist en regisseur Mark Steven Johnson al een poging om het verhaal naar het witte doek te vertalen. Een jaar eerder was de eerste ‘Spider-Man’-film van Sam Raimi verschenen en in hetzelfde jaar verscheen ‘Hulk’ van Ang Lee, om maar te schetsen dat superhelden in die tijd gewoonlijk campy en een pak minder ernstig waren dan vandaag.

Daredevil’ (2003) volgde dezelfde formule. Ben Affleck kroop in de huid van de in rode spandex gehulde acrobaat, zijn grote nemesis Wilson Fisk werd vertolkt door Michael Clarke Duncan. De stunts waren te spectaculair om geloofwaardig te zijn, zijn tegenstander Bullseye (Colin Farrell) was een onversneden cartoonfiguur en de dialogen baadden in cheesy oneliners. De film werd lauw ontvangen, maar haalde wel aardig wat geld op aan de filmkassa. Zozeer dat er zelfs een spin-off kwam over Jennifer Garners personage Elektra. Daarnaast was er ook heel wat moeite gedaan om de film dicht bij de comics te laten aanleunen. Maar, liefhebber van campy comics of niet, zowat elke fan is ervan overtuigd dat de serie het beter aanpakte.

Ernstige serie

Het eerste seizoen van de serie ‘Daredevil’ verscheen in 2015. De opzet was duidelijk: dit moest een veel realistischere versie van de superheld worden. De stunts waren niet meer bovenmenselijk, de kracht lag in uitstekend gechoreografeerde vuistgevechten die deden denken aan films als ‘Oldboy’ of ‘The Raid’, waarbij de held (gespeeld door Charlie Cox) telkens heel wat klappen te verduren kreeg. De nieuwe Daredevil moest de balans zien te bewaren tussen zijn advocatenwerk en zijn nachtelijke escapades en legde de nadruk op de morele kwesties waarmee Murdock worstelde. De cartooneske slechteriken maakten plaats voor realistische misdaadfamilies. Zowat iedereen was het erover eens: toen deze serie op Netflix verscheen, was het een van de beste reeksen die het platform te bieden had.

De serie blonk uit in morele ambiguïteit en introduceerde onder anderen personages als The Punisher (Jon Bernthal) in het MCU, die nadien ook zijn eigen spin-offserie kreeg. De scenaristen namen de tijd om de karakters helemaal uit te diepen en gebruikten gewelddadige scènes vaak als een explosief orgelpunt na een lange opbouw. Het publiek smulde ervan.

Na drie seizoenen hing de toekomst van ‘Daredevil’ echter aan een zijden draadje. De kijkcijfers en de recensies waren nog steeds uitstekend en de makers hadden nog heel wat in de pijplijn, maar dan verhuisde de hele Marvel-franchise naar Disney. Ineens was er een probleem, want ‘Daredevil’ was een reeks van en door Netflix, dat het kijkcijferkanon niet zomaar wilde laten gaan. Gelukkig voor wie zat te wachten op een vierde seizoen, is er intussen licht aan de horizon. De originele reeks is verhuisd naar Disney+ en nadat Charlie Cox als Matt Murdock mocht opdraven in ‘Spider-Man: No Way Home’ en Vincent D’Onofrio zijn rol als Wilson Fisk mocht hernemen in ‘Hawkeye’, zit er ook een nieuwe serie over Daredevil aan te komen. Geen rechtdoorzee verderzetting van het verhaal in de Netflix-reeks, maar wel een geheel nieuw verhaal, bevestigde Cox. En dat klinkt veel fans waarschijnlijk als muziek in de oren. De nieuwe serie, met de subtitel 'Born Again', werd dit jaar opgenomen en verschijnt binnenkort op Disney+.

Hebben de fans gelijk en is de Netflix-serie echt beter dan de film? Of hou je meer van de kleurrijke, lichtvoetige superheldenfilms van twintig jaar geleden? Vergelijk gerust zelf!

Bekijk ‘Daredevil’ (2003) op vrijdag om 22u25 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Ontdek ‘Daredevil’ (de serie) op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top