Angèle, John Lennon, Amy Winehouse... Deze sterren zijn al in de klauwen van kunstmatige intelligentie gevallen

Muziek |

Met de komst van artificiële intelligentie (AI) is het soms moeilijk om het echte van het valse te onderscheiden. Net als veel andere artiesten heeft zangeres Angèle het al moeten ondervinden. Pickx belicht een aantal muzikanten die al ten prooi vielen aan de veelbesproken technologie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Onlangs deelde een artiest op X een cover van Heuss l'enfoiré ft Gazo van Angèle. Kunstenaar en beatmeaker @Lnkhey gebruikte kunstmatige intelligentie om de stem van de Belgische zangeres na te bootsen. De video heeft veel stof doen opwaaien. De stem klinkt zozeer als die van Angèle dat het bijna een echte coverversie lijkt.

Enige tijd later besloot Angèle zelf het nummer (ditmaal echt) na te zingen in een korte video op Instagram, waardoor we de overeenkomsten konden horen tussen haar stem en de stem die door AI werd gegenereerd. “Ik weet niet wat ik van kunstmatige intelligentie moet denken. Ik vind het waanzin, maar tegelijkertijd ben ik bang voor mijn baan”, schreef de zangeres, duidelijk in shock.

In de commentaren kunnen we zien dat verschillende internetgebruikers de mening van de zangeres delen en dat sommigen zich ook zorgen maken over wat AI kan voortbrengen.

Ontdek De documentaire ‘Angèle’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Talloze voorbeelden

AI kan ook worden gebruikt om overleden zangers weer tot leven te wekken, zoals in het ‘duet’ dat Paul McCartney opvoerde met wijlen John Lennon tijdens zijn ‘Got Back Tour’. McCartney bracht ‘I’ve Got A Feeling’ uit mét de stem van John Lennon, met behulp van technologie die mee werd ontwikkeld door ‘Lord of the Rings’-regisseur Peter Jackson. Julian Lennon, de zoon van John, reageerde op het nepduet: “Ik zag het op YouTube en dacht: ‘Ah... Ik weet niet of ik me daar wel goed bij voel. Het schokte me.”

Toen aan Selena Gomez werd gevraagd wat ze vond van een AI-versie van The Weeknd’s ‘Starboy’, met haar computergegenereerde stem over die van haar ex heen gemonteerd, was haar antwoord glashelder: “Het is eng!”.

Deze technologie kan fans van overleden zangers, die door AI weer tot leven kunnen worden gewekt voor de duur van een liedje, natuurlijk wel plezier bezorgen. Zo is er is bijvoorbeeld een nummer, gegenereerd door kunstmatige intelligentie, dat ons een Amy Winehouse-cover van Lana Del Reys ‘Video Games’ bracht. Curt Cobain, Elvis Presley en Paul Anka zijn allemaal al eens “herrezen” op deze manier.

De toekomst van muziek?

Voor velen is de komst van kunstmatige intelligentie een beangstigend vooruitzicht, maar sommige artiesten, zoals de Franse DJ David Guetta, geloven dan weer dat “de toekomst van muziek in kunstmatige intelligentie ligt. Maar dan als hulpmiddel. Ik denk echt dat AI nieuwe muziekstijlen gaat definiëren. Alle nieuwe muziekstijlen komen voort uit nieuwe technologieën”.

Guetta heeft de stem van de rapper Eminem al gebruikt tijdens een concert. Kunstmatige intelligentie roept een aantal vragen op, zoals de gevaren van het zich toe-eigenen van een vocale identiteit of het beheer van de rechten van artiesten. Vragen die zowel artiesten als de muziekindustrie zorgen baren, vooral omdat de technologie zich razendsnel ontwikkelt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top