De carrièrehoogtepunten van Mustii, onze vertegenwoordiger op Eurovisie 2024

Muziek | Het volgende Eurovisiesongfestival vindt plaats in het Zweedse Malmö in mei 2024. De RTBF koos als Belgische vertegenwoordiger de Brusselse zanger, acteur en presentator Mustii, ofwel de 32-jarige Thomas Mustin. Voor wie hem nog niet kent, blikt Pickx terug op enkele hoogtepunten uit zijn carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Ik heb ‘ja’ gezegd omdat ik graag risico’s neem, maar ook omdat ik me wil amuseren.” Dat zei Mustii op de persconferentie waar de RTBF hem aankondigde als de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in Malmö. “Het moet nog wat inzinken. Het zal intens worden, maar ik laat me niet doen, ik blijf geconcentreerd.”

 

“We zagen Mustii in ‘The Voice Belgique’ (waar hij eenmalig samen met de kandidaten zong, red.) en zagen in hem een flamboyante artiest die een perfecte kandidaat zou kunnen zijn voor België”, aldus Leslie Cable, bij de RTBF de verantwoordelijke voor het kiezen van een inzending voor Eurovisie. De zanger zou al ruim twee maanden werken aan het lied waarmee hij in mei naar Zweden zal trekken.

 

Een artiest met vele talenten

Thomas Mustin is meer dan een zanger alleen. Hij begon zijn carrière als acteur nadat hij zijn theaterstudies had afgerond aan het Institut des Arts de Diffusion in Louvain-la-Neuve. Het toneelgaande publiek leerde hem kennen in voorstellingen als ‘Roméo et Juliette’ onder Yves Beaunesne. Nadien acteerde Mustin in televisieseries als ‘Les Survivants’ en ‘La Trêve’, een van de grootste televisiesuccessen uit de zuidelijke helft van ons land. In de cinemazalen was hij te zien in ‘Un petit boulot’, naast Romain Duris en Gustave Kervern.

In 2014 maakte hij zijn intrede als Mustii, de zanger. Toen bracht hij zijn eerste single uit, ‘The Golden Age’, die in Wallonië een grote radiohit werd. In het voorprogramma van Alice on the Roof schuimde hij de grotere zalen af en nadien werd hij geprogrammeerd op festivals als Francofolies en Ronquières. Met die eerste single en de nummers ‘Feed Me’ en ‘The Darkest Night’ sleepte hij zes nominaties in de wacht op de D6bels Music Awards – zeg gerust de Waalse tegenhanger van de MIA’s. In 2016 won hij in de categorie Révélation. Het debuutalbum van Mustii, ‘21st Century Boy’, verscheen in 2018 en gold als een bevestiging van zijn talent.

 

Twee albums en een documentaire

2022 begon goed voor Mustii, die zijn tweede studioalbum ‘It’s Happening Now’ uitbracht. Hij had zich achttien maanden lang laten volgen door camera’s, terwijl hij sleutelde aan het nieuwe album. Het resultaat was de documentaire ‘Mustii, l’ange de la nuit’, waarin fans inkijk kregen in het werk- en privéleven van de artiest. Hij wist zich van zijn meest veelzijdige kant te tonen.

Dit jaar is Mustin ook te zien als een van de juryleden van het programma ‘Drag Race Belgique’, naast drag influencers Lufy en Rita Baga. “Ik ben een grote fan van de drag scene”, liet hij optekenen in een interview met Pickx in februari. “Ik ging al vaak naar het Brusselse cabaret en volgde de artiesten al. En ik keek vaak naar buitenlandse versies van ‘Drag Race’, de Amerikaanse, Canadese…” Naast het aankomende Eurovisie-avontuur, werkt de zanger momenteel aan een nieuw album. Hij verwacht op tour te kunnen vertrekken in 2024.

Lees hier ook ons interview met Mustii naar aanleiding van zijn ‘Monologue’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top