Straffe dubbelaffiche Spinvis en Porcelain id opent ‘Boterhammen in het Park 2023’

Muziek |

Na enkele jaren landt ‘Boterhammen in het Park’, een gratis zomerfestival georganiseerd door de Ancienne Belgique, weer in het vertrouwde Warandepark. Daar vallen een week lang heel wat bekende en minder bekende namen te ontdekken. Zoals de uitstekende double bill op de openingsdag perfect illustreert.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Boterhammen in het Park is een gratis middagfestival dat al sinds 1990 georganiseerd wordt in Brussel en waar het actuele Nederlandstalige en Vlaams aanbod onder de aandacht wordt geplaatst. Na enkele jaren onderbreking door de coronapandemie en vervolgens een tijdelijke verhuis naar de site van Tour & Taxis, zet het festival dit jaar eindelijk weer zijn tenten op aan de historische kiosk in het Warandepark, hartje Brussel.

Van 28 augustus tot 1 september kan je er elke middag genieten van gratis concerten. De namen die aangekondigd werden, doen alleszins watertanden: Spinvis en Porcelain id (28/8), Jazz Brak en LeBlanc (29/8), Pommelien Thijs en Ysmé (30/8), S10 en Vieze Meisje (31/8) en Frank Vander Linden en Laïs om af te sluiten op 1 september.

Spinvis

De affiche van de openingsdag brengt twee artiesten samen die, elk op hun manier, diep in de ziel durven graven en dat omzetten in herkenbare, originele teksten. Spinvis is de artiestennaam van de Nederlander Erik de Jong. Een singer-songwriter die pas op rijpere leeftijd -hij was al 41 op dat moment- besloot om zich volledig op muziek te storten. Met zijn debuutalbum ‘Spinvis’ uit 2002 onderscheidde hij zich meteen van de rest door de creatieve manier waarop hij alledaagse observaties in poëtische, originele en soms grappige teksten weet te gieten. Luister maar naar ‘Bagagedrager’ of ‘Smalfilm’. De nummers werden allemaal op een erg ambachtelijke en intieme manier op zijn zolderkamertje opgenomen.

Dankzij het succes van die plaat kon hij zich ten volle ontplooien als artiest. Zijn shows zijn meestal totaalconcepten, want Spinvis doet niets half, hij probeert een heel universum te creëren, waarin visuele en tekstuele inhoud elkaar beïnvloeden. Zijn recentste creatie heet ‘Be-Bop-A-Lula’, zijn zevende album, dat in april van dit jaar uitkwam bij Excelsior Records. Daarop zingt hij onder meer over zijn “tingeltangel hersenpan”, een hoofd waarin allerlei verrassende verbindingen ontstaan en die leiden tot prachtige, sfeervolle liedjes.


Porcelain id

De Rwandese Antwerpenaar Hubert Tuyishime vormt een perfect tegenhanger voor die dromerige wereld van Spinvis. Als Porcelain id slaagt die er al even overtuigend in een eigen universum te creëren, maar dan eentje die de vinger aan de pols houdt van alles wat er in onze maatschappij beweegt en leeft. Porcelain id laat zich identificeren als non-binair: het mens zijn staat boven elke vorm van genderidentiteit. Dat resoneert ook mooi in de muziek die hun maakt. Rauwe, emotionele teksten (afwisselend in Engels en Nederlands) over queerness, racisme, discriminatie, ouderschap en identiteit.

Dat Porcelain id bovendien over een indrukwekkende, flexibele baritonsstem beschikt, is daarbij een extra troef. Blues, gospel, singer-songwriter, noem het hoe je wil, feit is dat wanneer Porcelain id een podium bestijgt, het muisstil wordt in het publiek. Geïntrigeerd (en geïntimideerd?) door zoveel zuivere schoonheid. Gelukkig is Hubert zelf de somberste niet en wisselt hun die intense zangmomenten af met soms humoristische, soms ontwapenend eerlijke bindteksten.

Porcelain id was laureaat van Soundtrack 2021/2022, bracht met ‘Mango’ en ‘Reprise’ ondertussen twee EP’s uit, en was eerder dit jaar nog te gast bij ‘Front Row’, een exclusief online muziekprogramma in samenwerking met Pickx. Bekijk de Sessie en Talk van Porcelain Id via onze 'Front Row'-pagina! 


'Boterhammen in het Park' loopt van maandag 28 augustus tot en met vrijdag 1 september 2023. Meer info over programmatie vind je op de site van de AB. Daar vind je ook alle info over Feeërieën, de avondlijke aanvulling op het programma.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top