Boygenius op Pukkelpop: de opkomst van ‘s werelds meest opwindende supergroep

Pukkelpop |

Ze stonden in april nog op Coachella, en op vrijdag 18 augustus spelen ze in de Marquee van Pukkelpop: Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus van boygenius. De unieke band die de drie getalenteerde singer-songwriters vormen, maakt van hen de meest opwindende supergroep van het moment.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De drie late twintigers van boygenius dropten hun debuut-EP in 2018, twee jaar nadat het eerste zaadje werd geplant voor de oprichting van de band. Dacus en Baker ontmoetten elkaar in 2016, toen ze samen een show speelden in Washington D.C. “Ik kwam de kleedkamer binnen en Luce zat daar ‘The Portrait of a Lady’ te lezen”, herinnert Baker zich in het Amerikaanse magazine Rolling Stone. “Ik wou meteen vrienden worden.” Hun zuidelijke achtergrond, diep geworteld in religie, vormde het smeermiddel. Dacus scheurde de achterste blanco pagina van het boek eruit en schreef haar e-mailadres op. Al snel stuurden ze lange e-mails over en weer, en wisselden ze boekaanbevelingen uit.

Dacus is geadopteerd en devoot christelijk opgevoed in Richmond, Virginia; ze beschrijft die opvoeding – waaronder vier keer per week naar de kerk gaan – op haar derde studioalbum ‘Home Video’. Maar het was ‘Historian’ uit 2018 dat haar op de indiekaart zette, met name het brute, bijna zeven minuten durende breakup anthemNight Shift’, waarin ze pijnlijk afscheid neemt van een geliefde met wie ze nog steeds moet werken.

Baker groeide op als gay lid van een evangelisch gezin in Memphis, Tennessee. Als jong meisje had ze een fascinatie voor punk en startte ze met een paar vrienden een punkband. Nadat ze hersteld was van opioïdenmisbruik, lanceerde ze haar debuutalbum ‘Sprained Ankle’ op Bandcamp. Het album werd opgepikt door een platenmaatschappij, dat het releasede in oktober 2015. De plaat werd gelauwerd door critici en dook op in menig eindejaarslijstje. In 2017 volgde ‘Turn Out the Lights’ en in 2020 verscheen haar derde studioalbum ‘Little Oblivions’.

Geen frontvrouw

Een maand na haar ontmoeting met Dacus, leerde Baker Bridgers kennen. Bridgers verzorgde het voorprogramma van Julien Baker tijdens haar tournee in 2016 aan de Amerikaanse oostkust. Ze bracht in 2017 haar debuutplaat ‘Stranger in the Alps’ uit. Talrijke nummers van de plaat waren te horen in tv-series in 2018, waaronder ‘Castle’ en ‘Lethal Weapon’.

Bridgers wordt ook wel een ‘serial collaborator’ genoemd: ze heeft samengewerkt met namen als Lord Huron, Fiona Apple, Matt Berninger en The National, Paul McCartney, Lorde, The 1975, Maggie Rogers, Kid Cudi en Taylor Swift. Tijdens de coronapandemie brak ze door met haar tweede album ‘Punisher’ (dat haar vier Grammy-nominaties opleverde). Ze heeft ook nog een ander project lopen met de Amerikaanse singer-songwriter Conor Oberst van de indieband Bright Eyes: Better Oblivion Community Center. Hun debuut verscheen in 2019.

Bridgers noemde de vorming van boygenius “een soort ongelukje”. De leden waren gewoon fan van elkaars werk, en smeedden een hechte vriendschap. De drie begaven zich in vergelijkbare kringen, als jonge opkomende artiesten die zich een weg doorheen de indiescene baanden. Het bindmiddel van de vriendschap was aanvankelijk hun gedeelde frustratie over het feit dat ze constant met elkaar vergeleken werden als ‘vrouwen in de rock’, ondanks hun uiteenlopende muzikale stijlen. Ze voelden dat de muziekindustrie de neiging had om vrouwen tegen elkaar op te zetten. De groep is deels opgericht om dit idee te verwerpen.

De drie besloten begin 2018 om samen op tournee te gaan. Toen ze elkaar die zomer ontmoetten, werden ze overweldigd door een stroom aan inspiratie. Dat mondde uit in de oprichting van boygenius. De debuut-EP werd geschreven, opgenomen en geproducet in amper vier dagen. Bij het hele proces waren bijna uitsluitend vrouwen betrokken. Gelijkheid is altijd de drijfveer geweest van de bandleden, die zich elk als queer identificeren: er is geen frontvrouw en iedereen wordt aangemoedigd om ideeën voor te stellen of een veto uit te spreken.

De EP, die in de herfst werd uitgebracht, verbaasde fans en critici. Met hun emotioneel intense gitaarmuziek klonken ze als één harmonieus geheel.

‘The Record’

Het zou vier jaar duren voordat ze een volledige plaat hadden gemaakt – waar fans reikhalzend naar uitkeken. ‘The Record’ werd door de kritische Amerikaanse muzieksite Pitchfork gebombardeerd tot ‘beste nieuwe album’ en kreeg een fraaie score van 8,2 op 10. “Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus wijden hun debuutplaat aan hun bijzondere band”, las de conclusie. “Ze versterken elkaar.”

Boygenius houdt van classic rock. Nadat Bridgers in 2021 Paul McCartney had gesproken op Instagram Live, brak ze in tranen uit. Maar boygenius houdt er ook van om alle soorten mannelijke heldenverering te ondermijnen. Hun bandnaam is een verwijzing naar overmoedige mannen die geprezen worden om hun ‘geniale’ ideeën. Bovenal willen ze gewoon behandeld worden als alle andere beroemde mannengroepen. Voor de hoes van hun titelloze EP imiteerden ze de cover van het debuut van Crosby, Stills & Nash.

Baker, Bridgers en Dacus hadden door kunnen gaan met hun solocarrières, maar ze maken liever samen muziek. “Ik heb het gevoel ambitieus te mogen zijn in deze band, op een manier waarop ik dat niet kan voor mijn eigen solomateriaal”, aldus Baker in Rolling Stone.

Boygenius speelt op vrijdag 18 augustus om 21u55 in de Marquee op Pukkelpop. Volg het beste van Pukkelpop en de hoogtepunten van andere festivals op pickx.be!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top