Een greep uit de affiche van Alcatraz

Muziek | De Lange Munte in Kortrijk is dit weekend de place to be voor liefhebbers van zware gitaarmuziek. Daar vindt namelijk het metalfestival Alcatraz, zeg maar het kleinere, maar minstens even pittige broertje van Graspop, plaats. Nationale trotsen (Brutus, La Muerte, Stake…) delen de affiche met klinkende namen uit het buitenland (Sepultura, Powerwolf, Biohazard…). Een beknopte greep uit de line-up.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aan metalliefhebbers moeten we waarschijnlijk al lang niet meer uitleggen wat Alcatraz is. Het festival, drie dagen van zware gitaren, headbangen, moshpits en vriendschap, is al aan zijn vijftiende editie toe. Het begon in 2008, de eerste edities gingen door in Deinze, en in 2013 volgde een verhuis naar Kortrijk, waar het nu op de Lange Munte geland is.

Het festival begint officieel op vrijdag, maar op donderdag is er wel steevast een openingsavond voorzien voor de buurtbewoners. Daar mochten dit jaar, naast enkele tribute acts, de Kortrijkzanen van de Definitivos de aftrap geven. In totaal staan dit weekend 116 bands en dj’s op de vijf podia van Alcatraz.

Vrijdag

De eerste officiële festivaldag van Alcatraz 2023 start met de Zweedse symfonische metalband Eleine. Een stevige binnenkomer en opwarmer voor het gitaargeweld dat de rest van de dag volgt. Headliners van de avond zijn de Amerikaanse heavymetalband Trivium, die intussen al 24 jaar actief is, en het Duitse Powerwolf, dat in 2019 al eens de affiche sierde.

Ook niet te missen is de band La Muerte, een Belgische legende die in eigen land gerust wat meer erkenning verdient. De band, die rock bracht in de stijl van The Stooges of Motörhead, werd opgericht in 1983 en maakte naam en faam in het buitenland, met onder andere lovende recensies in Groot-Brittannië en shows voor de BBC. In 1991 hield La Muerte ermee op, maar echt dood was de band niet. In 2001 kwam nog een single uit, en in 2015 besloten de bandleden weer de podia af te schuimen. Dat brengt hen dit jaar naar het podium La Morgue op Alcatraz.

Zaterdag

Van legendes gesproken, op zaterdag zijn er heel wat te ontdekken. Een van de grotere namen op de affiche is de Braziliaanse trashmetalband Sepultura. Zij scoorden vooral in de jaren 90 met platen als ‘Chaos A.D.’ en het magnum opus ‘Roots’. Sindsdien maakte de band wat ledenwissels door – vooral het vertrek van de stichtende broers Cavalera achtervolgt de band nog steeds - maar dat houdt hen niet tegen om er nog steeds elk optreden keihard tegenaan te gaan.

Biohazard was in het begin van de jaren 90 een van de eerste bands die heavy metal met hiphop vermengde en dat legde de band geen windeieren. De decennia daarna waren er van ups en downs, van uiteenvallen en reünies en van interne spanningen. Maar nu is de band er weer, en wel met de vier oorspronkelijke leden. Komt dat zien op Alcatraz!

Na het Schotse Alestorm is het aan KK’s Priest om de Prison Stage, ofwel het hoofdpodium, af te sluiten op zaterdag. K. K. Downing was sinds het prille begin in 1969 gitarist bij pioniers Judas Priest. Nadat hij in 2011 definitief uit de band stapte en het even wat rustiger aan deed, richtte hij zijn eigen metalband op: KK’s Priest. Samen met onder anderen ex-zanger bij Judas Priest Tim “Ripper” Owens schreef hij nieuwe muziek, waarmee hij nu al enkele jaren furore maakt.

Zondag

Op zondag werpen we graag een blik op de Belgische bands die op de affiche prijken. Te beginnen met Stake, vier West-Vlamingen die al sinds hun tienerjaren op lokale podia staan. Onder hun oude naam Steak Number Eight wonnen ze in 2008 Humo’s Rock Rally, waarna het in binnen- en buitenland alleen nog maar in stijgende lijn ging. Met hun donkere noise, postmetal en sludge schuimden ze de grootste metalfestivals van Europa af en tourden ze in de voorprogramma’s van bands als Mastodon, Alice Cooper en Deftones.

Na Stake palmt nationale trots Brutus de Helldorado Stage in. Het trio van Stefanie Mannaerts (zang en drum), Stijn Vanhoegaerden (gitaar) en Peter Mulders (basgitaar) heeft al lang een zeer overtuigende livereputatie en werd vooral in het buitenland op de grootste podia gezet. De laatste jaren is de erkenning in België er ook volledig. In 2022 werd hun single ‘All Along’ verkozen tot nummer één op De Zwaarste Lijst van Studio Brussel en singles als ‘Victoria’ kregen heel wat airplay. En om de populariteit in eigen land te bevestigen werd Stefanie Mannaerts dit jaar bekroond met de MIA voor beste muzikant. Live zijn ze nog steeds een driekoppig beest, dus allen daarheen!

En dan hebben we het nog niet gehad over de ietwat geflipe “electronicore” van het Duitse Electric Callboy, de melodieuze metalcore van Killswitch Engage of de talloze dj’s. Alcatraz wordt jaar na jaar groter!

Wil je meer festivals? Op pickx.be (her)beleef je het beste van de festivalzomer, onder andere de hoogtepunten van Graspop Metal Meeting!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top