Dranouter: van onbekende artiesten op een speelplaats tot drukbezocht familiefestival

Muziek | Vandaag wordt Dranouter Festival het grootste in Europa in zijn genre – folk – genoemd, ook al zetten de organisatoren het evenement al even niet meer als zuiver folkfestival in de markt. Wat begon als een piepkleine concertavond op een lokale speelplaats groeide uit tot een familiefestival met jaarlijks zo’n 51.000 bezoekers. Voor de editie van 2023 wordt naast talent van eigen bodem ook de Britse folkscene uitgelicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als je de noodzakelijk ingekrimpte versies van 2020 en 2021 meerekent (de Dranouter Zomersessies), dan is het festival dit jaar aan zijn 49e editie toe. Het begon in 1975, met het echtpaar Alfred den Ouden en Kristien Dehollander, die in Nederland een revival hadden gezien van Angelsaksische folk. In het West-Vlaamse Heuvelland, meerbepaald in de deelgemeente Dranouter, baatten zij het muziekcafé De Halve Maan uit, waar ze die folkmuziek ook een podium wilden geven. Ze waren de mede-oprichters van Folkfestival Dranouter en organiseerden dat jaar op de speelplaats van het lokale schooltje de allereerste editie van hun eigen festival.

Op de affiche die eerste editie: La Clagu’Galoche, Rue De Village, Alistair Anderson en de Albion Morris Men. Het is geen schande als je daar geen enkele naam van herkent. Iets bekender zou De Snaar moeten klinken, de folk en cabaretband van Jan De Smet en zijn broer Kris die later omgedoopt zou worden tot De Nieuwe Snaar en sinds 2014 niet meer optreedt. Jan De Smet werd intussen een van de gezichten van het festival in Dranouter. Hij kondigt sinds een tiental jaar de acts op het hoofdpodium aan met een geestig liedje, telkens aangepast aan de artiest die in de coulissen staat te wachten.

Verder zonder Folk

Gestaag groeide het festival jaar na jaar. In de jaren 80 stonden namen als Walter De Buck, Wannes Van de Velde, Steeleye Span, Billy Bragg op de affiche. In de jaren 90 kwamen The Pogues, Elvis Costello, Sinéad O’Connor, Van Morrison, Suzanne Vega, Nick Cave en The Levellers langs. Aan die namen zou een zekere groei te zien moeten zijn.

Die groei bleef zich in de jaren 2000 doorzetten, zozeer zelfs dat er in 2005 een klein broertje aan het festival werd toegevoegd. Dranouter aan Zee was de verderzetting van het concept Uitblazen, een reeks evenementen die in de zomer aan de kust plaatsvonden. Het nieuwe festival was helemaal gratis te bezoeken. In 2012 werd Dranouter aan Zee omgedoopt tot Festival aan Zee. De laatste editie daarvan was in 2019, met optredens van De Jeugd Van Tegenwoordig, Clement Peerens Explosition, #LikeMe en Laura Tesoro.

In 2010 was het festival, dat tot dan toe door het leven ging als Folk Dranouter, toe aan een nieuw imago. “Al jarenlang voerden we discussies binnen de organisatie over het boeken van deze of gene groep. Of het wel folk genoeg was”, vertelde organisator Bavo Vanden Brouck aan Het Nieuwsblad. Daarom werd uiteindelijk besloten om de ‘Folk’ uit de naam te halen en een nieuw logo te creëren. “Op het nieuwe logo kwam wel wat reactie, maar al bij al mag je dat niet overdrijven. Ook het verdwijnen van de titel Folkfestival zorgde voor de nodige opmerkingen, maar eigenlijk is het een logisch vervolg. Folk is te eng in de hoofden van de mensen”, aldus Vanden Brouck. “Nu de folk uit de naam verdwenen is, kunnen we doen wat we willen. Zonder dat we verantwoording moeten afleggen aan de noemer folk.”

Nieuwe tradities

Het was de geboorte van Dranouter als een familiefestival met een bredere affiche, vol pop en rock, maar met nog steeds een stevige knipoog naar de folkwortels waar het allemaal mee begon. “Festival of new traditions” werd de slogan van het herboren festival, dat na de veranderingen meer bezoekers lokte dan ooit.

Het is in die gedaante dat komend weekend de 49ste editie doorgaat. Op de affiche staan namen als Black Box Revelation, Daan, Coely, Selah Sue, Jonathan Jeremiah, Merol, Bazart en Warhaus. Er is dus veel oog voor Belgische muziektalenten van alle genres, aangevuld met enkele grote namen uit het buitenland. Daarnaast trekt het festival nog steeds folkgerelateerde acts aan zoals Bart Peeters & De Ideale Mannen, Laïs (dat ooit begon op Dranouter in 1995) of het Italiaanse Mascarimiri. Daarnaast nodigde de organisatie te ontdekken Britse folkgroepen als Dallahan, Ukulele Death Squad en Stick in the Wheel uit, in het kader van het programma Focus UK.

Het festival blijft zich verder profileren als familiefestival met acts gericht op de jongste bezoekers voor de grotere acts de podia bestijgen, workshops en activiteiten voor kinderen. Andere vaste waarden zijn straattheater, tal van culinaire opties en de cocktails in eetcafé ’T Folk (waar Muziekcentrum Dranouter gevestigd is), waar dit jaar een dakterras aan is toegevoegd.

Dranouter vindt plaats van vrijdag 4 tot en met zondag 6 augustus, maar wie een weekendticket heeft, is donderdagavond al welkom voor een feestje om op te warmen.

Zin in meer festivals? Herbeleef het beste van de festivalzomer op pickx.be!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top