Behind the Song... Simon

Muziek |

Met ‘Zoveel nog te doen’ bracht Simon vorig jaar zijn felgesmaakt debuut uit. Elf songs in the key of life, uit de hoed van een indie singer-songwriter die er al een boeiend parcours heeft opzitten. Wij polsten naar de songs die hem inspireerden om zelf muziek te beginnen schrijven.

Door MF

Deel dit nieuws

‘This is where’ – Rhyme Asylum

Simon heeft een recent verleden bij het hiphopcollectief Roedel en liet zich opmerken onder het de nom de plume Mitxelena, dankzij zijn gevoel voor melodie en pakkende teksten. Van Mitxelena naar Simon was een kleine stap. Weliswaar met grote gevolgen, want hij veroverde een finaleplaats in 'De Nieuwe Lichting 2021'.

“Voor mijn eerste inspiratie moet ik veertien jaar terug in de tijd, naar de Britse band Rhyme Asylum, die met de track ‘This is were’ een hele wereld geopend hebben. En dan vooral in hoe ze dagelijkse thema’s in hun lyrics verwerkten. Hiphop toen, dat was voor mij 50 Cent, Eminem en consorten. Toen ik ‘This is were’ hoorde, besefte ik dat je als artiest ook over andere zaken mocht schrijven. Dat het kon gaan over eenvoudige dingen, en over het feit dat niet alles altijd goed moest gaan in je leven. Dat had echt een grote impact, en heeft me in de richting gestuurd van collectieven als A tribe called quest, Dilated en Busta Rhymes, en via hem ook het collectief Leaders of the New School, waar hij deel van uitmaakte.”

‘Livingroom’ – Andy Shauf

“Een meer recente invloed, maar wat voor één! Andy Shauf is een heel getalenteerd songwriter die de gave bezit om van het gewone iets speciaals te maken. Hij grossiert in pop-folk en schrijft platen om verliefd op te worden. Meestal zijn het concept-albums zonder pretentie, maar met veel diepgang. Voor zijn derde album, ‘The Party’, zoekt hij zelfs inspiratie bij een tuinfeest en hoe dat evolueert, van het begin tot het einde. Over de eerste gast die te vroeg arriveert, zich niet op zijn gemak voelt en dan maar in de tuin een sigaretje gaat roken, over de intriges tussen de gasten … Het fijne aan Shauf is dat hij die verhalen doortrekt naar zijn andere albums. Op ‘The Neon Skyline’ heeft hij het bijvoorbeeld over een vriendin die ook op ‘The Party’ was. Ze vertelde hem dat ze als klein meisje een tekening wou tonen aan haar vader, toen die van zijn werk thuiskwam. Hij antwoordde sec: toon die aan je moeder. En dat ze die dag net hetzelfde gedaan had met haar eigen dochter, tot haar eigen ergernis. Een ogenschijnlijk fait divers, maar heel eerlijk en oprecht gebracht. Ik hou enorm van dat verhalende bij Shauf. Die eenvoud ook.”

‘Ruff Draft’ – J Dilla

“Wat een artiest! Maar helaas al in 2006 gestorven. J Dilla heeft enorm veel betekend voor de hiphopwereld, vooral door hoe hij omging met samples, beats, producing en instrumentenkeuze. Hij heeft – en ik denk niet dat ik overdrijf – voor een kleine aardverschuiving gezorgd in het genre. Ik kies voor ‘Ruff Draft’, maar het zou evengoed een ander album kunnen zijn. Maar luister eens naar ‘Wild’ op ‘Ruff Draft’, naar hoe hij vertrekt van een sample van een kind dat iets roept en er daarna een beklijvende track van maakt. Indrukwekkend is ook het album waarop je enkel de instrumentals krijgt van de songs die J Dilla geproducet heeft, dat zijn zeer inspirerende tracks. En weet je, voor een hiphopper is hij altijd heel bescheiden gebleven. Ooit werd zijn moeder geïnterviewd. Jaren nadat hij gestorven was, las zij in magazines dat hij aan dit of dat nummer had meegewerkt, zonder dat hij haar dat ooit verteld had. Voor J Dilla was het allemaal ‘gewoon maar muziek’. Die bescheidenheid, dat siert hem, vind ik.”

Voor wie het album 'Zoveel nog te doen' van Simon wil ontdekken:

Simon aan het werk zien? Dat kan hier!

05 augustus - Jabi Festival - Boechout

27 augustus - Maanrock - Mechelen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top