CORE Festival in Brussel: een affiche om duimen en vingers van af te likken

Festivals |

Vorig jaar werd door de organisatie achter Rock Werchter en Tomorrowland een nieuw muziekfestival in Brussel gelanceerd: CORE Festival. Pal onder het Atomium, in het feeërieke decor van het Ossegempark. En vooral: met boeiende artiesten op de affiche. Dat is deze tweede editie niet anders. Pickx selecteert voor jou de niet te missen afspraken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het nieuwe festival bestaat uit twee dagen en zes podia. Bovendien beperkt het zich niet tot louter muziek. Zoals dat in het hedendaagse festivalwezen gaat, wordt gemikt op een totaalbeleving. Dus ook visueel moet het publiek begeesterd worden. Dit jaar gebeurt dat met multimedia-installaties, met zeer uiteenlopende digital art van Jonas Lund, Nicholas William Johnson, Tabor Robak, Victor Verhelst en Walter Wathieu. Of met psychedelische lichtinstallaties en graffitikunst.

Maar meer nog dan het fantastische decor, daar aan de voet van het iconische Atomium in Brussel, en de kunstinstallaties, is het natuurlijk de muziek die het publiek moet lokken. In deze tweede editie wordt wederom een knappe staalkaart aangeboden van de hedendaagse popcultuur, van intelligente hiphop tot hippe indietronics. Pickx zet voor jou nog eens de niet te missen shows op een rijtje.

Zaterdag 27 mei: Belgische hoogdag

Op de eerste festivaldag mag gerust de Belgische driekleur gehesen worden op de hoogste bol van het Atomium. Want dan staan er met Angèle (23u30 - 1u, Ardo Stage) en Charlotte Adigéry (22u30-23u30, Endoma Stage) twee leading ladies van onze vaderlandse muziekscène op het podium. Twee dames die de internationale barrières doorbraken en mondiale faam genieten.

Zo was Angèle al een gigaster in Frankrijk, maar in april van dit jaar baarde ze ook opzien met haar show op het befaamde Amerikaanse Coachella Festival. Ook de VS ligt nu aan de voeten van de Brusselse spring in ’t veld met hits  als ‘Balance ton quoi’, ‘Fever’, ‘Bruxelles je ’t aime’, ‘Libre’ en nog zoveel andere titels. Maatschappijkritiek, persoonlijke analyse, scherpe observaties over huidige tendensen, en dat alles overgoten met een sausje van humor. Dat is het succesrecept van Angèle, maar hetzelfde kan perfect gezegd worden van Charlotte Adigéry.


Samen met haar partner in crime Boris Pupul geldt de Gentse met Caraïbische roots als een indiefavourite. In een alternatiever segment van de showbizz dan Angèle, maar met evenveel internationale allure. Haar debuutalbum ‘Topical Dancer’ kreeg overal ter wereld lovende kritieken. Scherpe teksten en ironische refreinen op dansbare beats gezet. Net zoals bij Stromae werkt het voor Charlotte Adigéry en Boris Pupul, al voegen zij er nog een flinke dosis experiment aan toe. Het Gentse duo mocht met hun bejubelde plaat op bezoek bij Jools Holland in zijn vermaarde ‘Later with…’-show en hadden ook een promotour in de VS. Dat beide vrouwelijke sterren op dezelfde dag op hetzelfde festival in Brussel te zien zijn, is dus een opportuniteit die je niet mag laten liggen.

Verder op die openingsdag van CORE Festival willen we zeker nog Masego (17u30 – 18u30, Ardo Stage) en Promis3 (21u15 – 22u, Nabo Stage) aanstippen. Die eerste scoorde enkele jaren geleden een hit met ‘Tadow’, een zoete mengeling van jazz, lounge, hiphop en soul. Een mooie blauwdruk van het eclectische repertoire waarvoor deze 29-jarige Amerikaan met Jamaicaanse roots staat. Opgegroeid met latino folk en hiphop, maar afgestudeerd aan het jazzconservatorium. In het Ossegempark komt hij zijn recentste album ‘Masego’ voorstellen. Alweer een pareltje dat live ongetwijfeld voor de juiste festivalvibes zal zorgen.

Van een heel andere orde is Promis3, bestaande uit het Belgische duo Andras Vleminckx en Brent Dielen. Met een mix van metalige cyberpop en nostalgische trance bekleden ze een unieke positie binnen de elektronische scène, eentje die hen ook fans in New York en Los Angeles oplevert. Hun eigenzinnige cover van de 90’s hit ‘Blue’ (Eiffel 65) bracht in 2019 de doorbraak voor Promis3, een hype die ze graag bevestigen met een beklijvende show op het CORE Festival. Een exclusief interview van Pickx met het duo, lees je hier.

Zondag 28 mei: internationale toppers

We zullen maar eerlijk zijn: onze ticketjes voor zondag waren al lang besteld en dat had veel te maken met de komst van Little Simz (20u – 21u, Ardo Stage). Zeg maar de vrouwelijke en Britse tegenhanger van Kendrick Lamar. Hiphop voor de meerwaardezoeker, ver weg van machismo en holle kreten, gedrenkt in experiment en open voor allerlei invloeden, van Afrikaanse ritmes tot bitsige grimebeats. Haar vorig jaar uitgebrachte album ‘No Thank You’ bracht de bevestiging van haar immense artistieke talent. In 2021 brak ze wereldwijd door met het album ‘Sometimes I Might Be Introvert’, genomineerd voor zowat elke muziekprijs die er te winnen valt op deze planeet. Luister maar naar singles als ‘Venom’, ‘Woman’, ‘Point and Kill’, ‘Two Worlds Apart’ en je begrijpt waarom.


Feminisme, self-empowerment, black power
: al die hot topics zitten in de teksten van de Londense Simbiatu Ajikawo -haar echte naam- verwerkt, maar dan op een clevere manier gebracht. Met snedige raps grijpt Little Simz meteen je aandacht om nooit meer los te laten. Een beetje vergelijkbaar met Kae Tempest, maar dan iets meer hiphop en minder slam poetry. Een must see!

Loop daarna zeker niet weg van de Ardo Stage, want dan serveert CORE Festival de fantastische indierock van alt-J (22u – 23u15). Een van de populairste Britse bands van het voorbije decennium. In 2012 braken ze door met het debuutalbum ‘An Awesome Wave’, waarmee ze onder andere een Mercury Prize en een nominatie voor de Grammy’s in de wacht sleepten. Hits als ‘Breezeblocks’, ‘Matilda’, ‘Every Other Freckle’ en ‘Left Hand Free’ vonden nadien vlot hun weg naar de festivalpodia en werden anthems die door een massa fans meegezongen worden. Dat zal zondagavond in het Ossegempark niet anders zijn. Daar komt het trio uit Leeds hun nieuwste album ‘The Dream’ presenteren. Alweer een fijne mix van indierock, elektronica en intieme folk. Zoals de hit ‘U&Me’ bewijst.

Wie daarna nog adem en energie over heeft, raden we ten zeerste een louterend fade out-uurtje met Moderat aan. De Duitse superformatie is een samenwerking tussen Modeselektor (Gernot Brosert, Sebastian Szary) en Apparat (Sascha Ring) en brengt dromerige, transcendente elektro. In een rustgevend, groen decor als dat van het Ossegempark kan dat niet anders dan de nodige zuurstof voor de rest van de week bezorgen. In Brussel komen ze dit weekend hun vierde album ‘MORE D4TA’ voorstellen. Wie wil weten waarom Berlijn zo vaak geciteerd wordt als hotspot van alles wat hip & happening is in de elektronische scène moet zeker deze Moderat eens checken!

Meer gedetailleerde info over programma en tickets voor het CORE Festival, op 27 en 28 mei in het Brusselse Ossegempark, vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top