Festivalzomer 2023: deze supersterren komen naar ons land!

Festivals |

België kent een enorm rijk en divers aanbod aan zomerfestivals. Naast nieuwe bands en verborgen pareltjes herbergen die ook heel wat supersterren. Pickx zet voor jou nog eens de allergrootste namen op een rijtje die deze zomer in ons landje passeren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bruce Springsteen op TW Classic (18 juni)

The Boss is Back! Bruce Springsteen heeft iets met ons land. Het is immers al de derde keer in tien jaar dat hij hier passeert. Heeft zijn dochter Jessica daar iets mee te maken? Zij woont deels in Brussel, waar ze als amazone (professioneel paardrijdster) aan de bak komt. In ieder geval is het een cadeau voor de Belgische muziekfans, want Springsteen geldt simpelweg als een van de allergrootste muziekiconen op deze aardbol. In het begin van zijn carrière voornamelijk als rocker en stem van de Amerikaanse working class, de laatste jaren eerder als gelouterde chroniqueur van deze moderne, chaotische tijden. Zoals hij onlangs nog bewees op zijn recentste album ‘Letter to You’.

73 is hij ondertussen, maar fysiek nog zo scherp als een mes en zijn stem nog even rasperig als schuurpapier. Trouwe fans weten bovendien: The Boss ontgoochelt nooit. Hij speelt altijd zijn hits, zakt qua niveau nooit onder een ondergrens en denkt aan zijn publiek. De headliner van TW Classic -met verder ook nog Triggerfinger, Jack Johnson en Simply Red op de affiche- kan daarbij terugvallen op zijn immer betrouwbare E Street Band, die nog steeds bestaat uit onder andere zijn vrouw Patti Scialfa (gitaar), Stevie Van Zandt (gitaar), Max Weinberg (drums) en Nils Lofgren (gitaar). Een hitmachine zonder weerga.

Grace Jones op Live is Live (25 juni)

“Pull Up to the Bumper, baby”… wanneer Grace Jones dat overbekende refrein zingt, weten we meteen: we houden ons maar beter vast aan de takken van de bomen. Met verder ook classics als ‘La Vie en Rose’, ‘Libertango’ en ‘Slave to the rhythm’ geldt de Jamaicaanse diva als een grande dame in de popwereld. Dat woordje diva mag je gerust als understatement, want Grace Jones staat ook op haar 74e nog steeds bekend als een wilde, ontembare koningin van de nacht. Bandeloos, grillig en mysterieus.

Grace Beverly Jones werd eerst ontdekt als model en party queen in de rockmiddens (zo was ze goed bevriend met The Rolling Stones), maar in de jaren 70 kende ze zelf een doorbraak in de muziekbizz met de albums ‘Fame’ en ‘Muse’. Voornamelijk te danken aan de uitstekende cover van Edith Piafs ‘La Vie en Rose’. Door haar androgyne verschijning en extravagante outfits werd Grace Jones een icoon in de gay scene. Nieuwe muziek heeft ze sinds haar comebackalbum ‘Hurricane’ in 2011 niet meer uitgebracht, maar toeren doet ze nog altijd met even veel stijl als in haar gloriedagen.

Arctic Monkeys, Muse en Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter (29 juni tot 2 juli)

Liefhebbers van stevige gitaren en dansbare rock komen deze editie van Rock Werchter ruimschoots aan hun trekken. Het volstaat een blik te werpen op de headliners van het weekend: Red Hot Chilli Peppers en The Black Keys op vrijdag, Muse op zaterdag, Queens of the Stone Age en Arctic Monkeys op zondag. Als we puur op hitsingles afgaan, steken daar drie bands bovenuit: de Peppers, Muse en Arctic Monkeys. Een vertegenwoordiger voor elke generatie vanaf de jaren 90.  

De Red Hot Chili Peppers sluiten op vrijdag 30 juni de main stage af (23u30-1u). Frontman/zanger Anthony Kiedis, bassist Flea, drummer Chad Smith en gitarist John Frusciante (sinds 2019 terug na een afwezigheid van 10 jaar) zitten in een periode die bruist van inspiratie en goesting. Vorig jaar werden ze opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame, maar brachten ze ook zomaar eventjes twee nieuwe albums uit: ‘Unlimited’ en vervolgens ‘Return of the Dream Canteen’. De jongste radiohit ‘Black Summer’ bewijst dat Kiedis en co ook als zestigers nog steeds die magische combinatie van funk, rap en rock in de vingers hebben.

Nog zo een vaste klant op de weide van Werchter is Muse. Het Britse drietal bestaande uit Matt Bellamy, Dominic Howard en Chris Wolstenholme bracht in 1999 debuutalbum ‘Showbizz’ uit. Naar hun doen een eerder ingetogen plaat, getuige ook de singles ‘Muscle Museum’, ‘Unintended’ en ‘Sunburn’. In die beginperiode werden ze dan ook vooral uitgespeeld tegen landgenoten Radiohead en Coldplay, maar al snel zou Muse een eigen plek veroveren. Met hun tweede album ‘Origin of Symmetry’ koos het trio voluit de kaart van melodrama en bombastische wall of sound, waarmee ze een eigen genre creëerden om in uit te blinken. Ruim 20 jaar en 7 studioalbums later kunnen we gerust stellen dat Muse tot het pantheon van de allergrootste rockbands is toegetreden. Dankzij tijdloze hits als ‘Plug In Baby’, ‘Supermassive Black Hole’, ‘Uprising’, ‘Starlight’ en ‘Knights of Sydonia’. Vorig jaar brachten ze nog ‘Will of the People’ uit. Geen ‘best of’, zoals hun platenmaatschappij vroeg, maar een verzameling nieuwe nummers dat als representatie van hun hele repertoire moet dienen.

De Arctic Monkeys zijn de jongste telgen van dit powerdrietal, hoewel ze ook al bijna 20 jaar meedraaien aan de top. In 2006 maakten de Britse rockers furore met hun debuut ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’. Een eigenwijze titel voor een eigenwijze band. Waar ze op hun eerste platen voluit de kaart trokken van de (weliswaar melodieuze) punkrock, evolueerde dat de voorbije jaren naar een eerder gepolijste, subtiele retrosound vol funky gitaarlicks en vioolpartijen. Zoals ook te horen valt op hun vorig jaar uitgebrachte plaat ‘The Car’. Het charisma en de stem van de dandy/frontman Alex Turner zijn daarbij steeds prominenter dé troef geworden van Arctic Monkeys. In 2018 speelden ze nog een triomfantelijke vijfsterrenset als afsluiter van Rock Werchter, vijf jaar later kunnen we niet anders dan hetzelfde verwachten.

Kendrick Lamar op Les Ardentes (6 juli)

Hiphop die verder gaat dan de obligate macho en gangster attitude, dan moet je bij Kendrick Lamar zijn. Een muzikaal genie dat literair talent, maatschappijkritiek en artistieke creativiteit verenigt in één persoon. Op zijn jongste plaat ‘Mr Moral & The Big Steppers’ (2022) trekt hij het boetekleed aan en toont hij zich uiterst kritisch voor zichzelf als falende echtgenoot en vader. Die soms scherpe, soms poëtische teksten weet hij perfect te verpakken in melodieuze raps. Net als Kanye West probeert hij daarbij weg te gaan van de platgetreden paadjes door zijn hiphopsound te vermengen met bijvoorbeeld jazz of electropop.

Het resultaat is hiphop die zowel op het lichaam, het hart als het brein mikt. Zijn eerste drie albums ‘Good Kid, M.A.A.D. City’, ‘To Pimp a Butterfly’ en ‘DAMN’ gelden als absolute klassiekers uit het genre. Op Les Ardentes komt de Amerikaanse rapper bewijzen dat hij een van de strafste woordkunstenaars uit de hedendaagse muziekwereld is.

The Weeknd in Koning Boudewijnstadion (11 & 12 juli)

Een van de grootste hits van Kendrick Lamar is een samenwerking met The Weeknd: ‘Pray for Me’. The Weeknd, artiestennaam van Abel Makkonen Tesfaye, is nog zo een man die perfect de tijdsgeest weet te vatten en daarbij genres overstijgt. Zijn in melancholie gedrenkte R&B en electropop spreekt zowel de zoekende puber als de bezadigde veertiger aan. Naast Kendrick Lamar en diens collega-rappers Pharrell Williams en Drake werkte The Weeknd samen met een popfenomeen als Ariana Grande of elektropioniers als Daft Punk. Het zegt iets over zijn veelzijdigheid.

Zijn in 2019 gereleasete single ‘Blinding Lights’ is het meest gestreamde nummer aller tijden op Spotify en maandelijks klokt hij op datzelfde streamplatform af op meer dan 100 miljoen luisteraars, ook daarin is hij marktleider. Om maar te zeggen: veel groter dan The Weeknd vind je ze tegenwoordig niet in de showbizz. Op 11 en 12 juli vult hij tweemaal het Koning Boudewijnstadion met zijn ‘After Hours till Dawn Tour’, waarbij hij vooral focust op zijn twee jongste albums ‘After Hours’ en ‘Dawn FM’. Hits als ‘Save Your Tears’, ‘Blinding Lights’, ‘Starboy’ en ‘Die For You’ zullen dus zeker de revue passeren!

Tiësto op Tomorrowland (21 juli & 28 juli)

Tomorrowland is eigenlijk zoveel groter dan eender welke naam op de affiche. Het gaat om het totaalconcept, de decors en de beleving. Maar toch is er misschien één naam die kan tippen aan de reputatie van het festival: Tiësto. De nu 54-jarige Nederlander geldt als de meest bekroonde, populairste en invloedrijkste dj aller tijden. In 2011 verkoos het invloedrijke MixMag hem nog als beste dj aller tijden. Ook Rolling Stone bedacht hem met die eer. Dat dj’s tegenwoordig als de nieuwe supersterren van de muziekindustrie worden gezien, hebben ze in grote mate te danken aan Tiësto, die twintig jaar geleden al massa-events headlinede.

Tiësto, pseudoniem van Tijs Michiel Verwest, draait al mee sinds de jaren 90. Toen maakte hij naam als pure trance-dj en was hij voornamelijk bekend in de clubscene. Gaandeweg vervelde hij tot een mainstreamartiest, die zowel pop, house als techno-invloeden verwerkt tot een hoogst toegankelijke radioblend. Zijn sets gaan steevast gepaard met groots opgezette spektakelstukken, een perfecte match dus met Tomorrowland, waar hij deze zomer twee weekends op rij de main stage in vuur en vlam zal zetten. Zijn nummer ‘The Business’, te vinden op het onlangs verschenen album ‘Drive’, werd op Spotify al meer dan een miljard keer beluisterd. We krijgen dus een Tiësto in topvorm, dat belooft voor zijn komende shows!

Blur op Lokerse Feesten (8 augustus)

De band rond frontman Damon Albarn houdt dit jaar (opnieuw) een reünietournee, met onder andere twee uitverkochte shows in het gigantische Wembleystadion te Londen. Maar bij ons staan ze dus gewoon op een getunede parking in Lokeren. En dat is met alle respect gezegd, want het biedt een unieke gelegenheid om deze Britpophelden nog eens van kortbij aan het werk te zien. De laatste keer dat ze ons land aandeden, dateert alweer van tien jaar geleden, toen ze in 2013 headliner waren op Rock Werchter.

Sindsdien brachten ze een nieuw album uit ‘The Magic Whip’ (2015), dat de grote comeback van verloren zoon en gitarist Graham Coxon symboliseerde. Het album zette Blur weer op de kaart als actuele band en niet louter als nostalgische best of-act. Voor even toch, want daarna drukten Damon Albarn en zijn maten weer de pauzeknop in. Immer onvoorspelbaar als ze zijn. Tot nu.

Vorig jaar kondigden ze een reünietour aan in het teken van het 25-jarige bestaan van het iconische album ‘Blur’, waarop wereldhits als ‘Song 2’ en ‘Beetlebum’ prijkten. Het viertal fêteert dat jubileum met een heruitgave en opnieuw gemasterde versie van dat album, alsook met speciaal ontworpen merchandise en dus deze reeks concerten.

Billie Eilish op Pukkelpop (18 augustus)

Haar optreden in juni vorig jaar in het Sportpaleis was een van de muzikale hoogtepunten in de vorige festivalzomer en dat zal dit jaar niet anders zijn wanneer ze op de weide van Kiewit passeert. De huidige tour staat nog steeds in het teken van haar recentste album ‘Happier Than Ever’ (2021), na haar debuut ‘When We All Fall Asleep, Where Do We Go?’ (2019) alweer een voltreffer. Opnieuw met een karrenvracht aan prijzen en nominaties tot gevolg. Haar schouw staat ondertussen vol met Grammy Awards, een trofee die ze in 2019 als jongste artiest ooit won.

We vergeten soms dat de Amerikaanse popsensatie nog steeds maar 21 jaar is, zo matuur klinken haar songs. Niet voor niets mocht ze ook als jongste artiest ooit een Bond-nummer leveren: met ‘No Time To Die’ won ze zelfs een Oscar. Billie Eilish is niet louter een tieneridool, Billie Eilish overstijgt genres en generaties. Haar looks en thematiek spreken voornamelijk de jeugd aan, maar haar songs -die ze samen met haar broer Finneas schrijft- zitten zo clever in elkaar en zijn emotioneel zo gelaagd dat ze ook de oudere generaties weten te beroeren. Kortom: haar optreden als headliner op dag 2 van PKP 2023 wordt een verbindend feest voor iedereen, waarbij we allemaal samen mee kwelen op moderne klassiekers als ‘Happier Than Ever’, ‘When the Party Is Over’, ‘Bad Guy’, ‘Everything I Wanted’, ‘Bury a Friend’ en het onlangs gereleasete ‘TV’, dat eindigt in een sacraal meezingmoment.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top