Generatie-overschrijdende Nekka-Nacht te herbeleven op Pickx+

Muziek | Voor het eerste sinds 2018 vond op 28 april in de Lotto-Arena in Antwerpen de Nekka-Nacht plaats, de hoogmis van het Nederlandstalige lied. Omdat Mama’s Jasje, de band rond Peter Vanlaet, onlangs hun 30ste verjaardag vierde, stonden zij centraal op die muzikale avond. En die avond is nu te herbeleven op Pickx+.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van 1996 tot 2016 werd jaarlijks een Nekka-Nacht georganiseerd met een centrale gast, van Boudewijn de Groot over Raymond van het Groenewoud tot Willem Vermandere of Buurman. Het evenement zette gevestigde waarden van het Nederlandstalige lied in de schijnwerpers en liet hen het podium delen met jonge, opkomende artiesten, telkens met als doel om de artiesten een groter publiek te helpen vinden.

In 2018 werd nog een editie georganiseerd zonder centrale gast (maar wel met optredens van Brihang, Kommil Foo, Aafke Romijn, Hannelore Bedert…), maar nadien bleef het even stil rond Nekka-Nacht. in 2023 was het evenement in volle glorie terug. Op 28 april was de Lotto-Arena tot in de nok gevuld voor een muzikale avond in het teken van Mama’s Jasje.

De groep rond Peter Vanlaet is nog bezig met de ietwat uitgestelde viering van hun dertigste verjaardag. In de jaren 90 gooiden ze hoge ogen in de Vlaamse hitparades met nummers als ‘Zo ver weg’, ‘Als de dag van toen’ en ‘Één nacht alleen’. De band bleef in de jaren 2000 met wisselende bezetting grote en bescheiden hits scoren, maar door wisselende bezettingen en conflicten met de platenmaatschappij volgde er in de jaren 2010 radiostilte.

In 2018, ruim 9 jaar na de laatste release, kwam dan de comebackplaat ‘Nieuwe jas’. Met zijn deelname aan ‘Liefde voor muziek’ zette Peter Vanlaet Mama’s Jasje weer helemaal op de kaart. Hun centrale rol op Nekka-Nacht was de kers op de taart.

Anciens en jonge talenten

Naast Peter Vanlaet en de zijnen stonden nog een pak andere Nederlandstalige artiesten op het podium. Denk maar aan Nekka-alumni Raymond van het Groenewoud (centrale gast in 1999 en 2010) en Het Zesde Metaal (Wannes Cappelle stond er onder andere in 2013), Gene Thomas, Jaap Reesema en Frank Boeijen. De driekoppige, humoristische en vrouwelijke synthpopformatie BLOND was ook van de partij. En tot slot was er het muzikale fenomeen van de Vlaamse jeugd: Pommelien Thijs, die op de recentste uitreiking van de MIA’s nog met drie prijzen naar huis ging (Doorbraak, Solo vrouw en Hit van het jaar met ‘Ongewoon’).

'Nekka-Nacht’ is vanavond om 22u15 te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top