Artiest van de week: RONKER is luid, intens, donker en vernieuwend

Muziek | Een nieuwe naam in de wereld van de Belgische harde gitaarmuziek is het Denderleeuwse RONKER. De vierkoppige band liet begin deze maand hun eerste EP ‘Self Loathing Self Help’ los op de wereld, een plaatje over depressie, de dood, mentale problemen en andere donkere onderwerpen. Wij zetten hen deze week in de spotlights als artiest van de week.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Sepultura, maar dan gespeeld door Nirvana.” Zo omschreef zanger en gitarist Jasper De Petter het geluid van RONKER in een interview met muziekwebsite Dansende Beren, dat de band begin dit jaar uitriep tot een van hun “Grote Beren van Morgen” en dus een grote toekomst voorspelt voor de vierkoppige noiseformatie. Ze spelen stevige gitaarmuziek die aanleunt bij genres als trash metal, hardcore punk en postpunk, zonder in één van die laatjes echt te passen. Het sleutelwoord is intensiteit, als het maar luid is.

RONKER werd gevormd tijdens de pandemie, toen de individuele muzikale projecten van Jasper De Petter, Bram Delcourt (bas), Jens Van Den Borre (gitaar) en Matteo Beyney (drums) op een laag pitje kwamen te staan. Het viertal kende elkaar al goed en besloot dat het tijd was om nog eens samen muziek te maken. Na wat experimenten en een zoektocht naar het juiste geluid bestormde de band onlangs het Belgische en Nederlandse clubcircuit.

En nu is er ook de allereerste EP: ‘Self Loathing Self Help’. “De EP vertelt een verhaal over depressie, zelfdoding en zij die we onderweg moesten achterlaten”, omschrijft RONKER die eerste worp. “De nummers zijn geschreven als een proces van accepteren dat geliefden heengaan, terwijl je mentaal met jezelf worstelt.” De vier nummers slaan in als een mokerhamer. Toepasselijk voor de onderwerpen die erin aan bod komen. Het is muzikale catharsis. De universele waarheid dat iedereen sterfelijk is, roepen en meppen de bandleden van zich af.

Voor de EP verscheen, werden al twee singles uitgebracht, ‘Goliath’ en ‘Shame’, voorzien van videoclips vol intense horrorscènes. Samen met de EP verscheen ook de video voor ‘Old Reliable’, een nummer dat iets complexer en progressiever is dan de eerste twee singles. In de videoclip spelen de vier bandleden op kapotte instrumenten, slaan ze hun repetitiekot kort en klein, en drummen ze met verfrollen en stokbroden. Tussen het geweld en alle duisternis is duidelijk een gevoel voor humor te bespeuren.

De EP ‘Self Loathing Self Help’ is opgenomen in Hightime Studio met Thomas Valkiers (X!NK, producer voor Equal Idiots, Psycho 44 en veel meer) achter de knoppen. Tim De Gieter (Amenra, Doodseskader) nam de mix voor zijn rekening. Het plaatje verscheen onder het label LABELMAN, waar ook bands als Whorses, The Waltz en Crowd of Chairs mee samenwerken.

De komende maanden speelt RONKER shows met Show Me The Body, Psychonaut en The Melvins en staan ze op de affiches van NYX Festival in meerhout, Rock Olmen, Rockelingen in Lettelingen en In The Garden in Beernem. Het geldt als de aftrap van een hele reeks shows voor RONKER, dat later dit jaar ook in de studio duikt om een eerste langspeler op te nemen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top