Artiest van de week: surfen in de duisternis met Colver

Muziek | Met recensies als “de nieuwkomers binnen Belpop” (JAM rtbf), “ontspannen indierock verpakt onder een gezonde dosis Brusselse finesse” (Dansende Beren), “de nieuwe Belgische crooners” (La Vague Parallèle) en “cool en catchy, met een eigen sound die veel aandacht verdient” (Luminous Dash) weet je dat Colver een dringend te ontdekken band is. Wij zetten de vierkoppige formatie die vorige maand hun debuutplaat uitbracht in de spotlights als artiest van de week.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Colver ontstond in 2017 in Elsene tussen vier liefhebbers van eenden (hun naam verwijst naar de Franse benaming voor een wilde eend, un canard colvert) en dromerige synthpop. Met de gesmaakte debuut-EP ‘Walk Swim Fly’ (daar zijn die eenden weer) gaf het Brusselse kwartet in 2021 een visitekaartje af om “u” tegen te zeggen. Het plaatje bevatte enkele straffe en inventieve singles, maar van een definitieve nationale doorbraak konden we nog niet spreken. Nu hun eerste langspeler, ‘Lifeshake’, een feit is, lijkt daar de broodnodige verandering in te komen.

De band geniet nu immers van wat media-aandacht, ronkende recensies (zie de inleiding van dit artikel) en plekjes op podia in het hele land. Na shows in de Botanique en een release party in Reset in Brussel, gaan binnenkort Bind Festival in Beauraing, Kultura in Luik en La Ferme du Biéreau in Louvain-la-Neuve voor de bijl, om enkele data te noemen.

‘Lifeshake’ staat vol lome gitaarriffs, groovy baslijnen en funky synths, voor een geluid dat tegelijk nostalgisch en helemaal mee met zijn tijd is. De melodieuze en doorgaans Engelstalige zanglijnen – die duchtig gebruik maken van de kopstem van zanger Thomas Eizyn – maken in nummers als ‘If It Ain’t Love’ ook plaats voor Franstalige raps. De vierde en laatste single die van het album is uitgebracht, ‘3duMat’, is een samenwerking met de Brusselse rapper en woordsmid 39Scut. Een geslaagd en gezapig huwelijk tussen zomerse en surfy gitaren en vloeiende hiphop, een soundtrack voor nachtelijke mijmeringen.

Hartverscheurend zonder pathos

In de songteksten pakt de band onderwerpen aan waar ze de afgelopen jaren persoonlijk mee te maken kregen. De eerste single, en ook de opener van het debuutalbum, is ‘Sort It All Out’, een lied over slapeloosheid en de angst die daarmee gepaard kan gaan. “Maar ook over hoe feesten een korte adempauze kan bieden die nodig is om zich los te maken van problemen en het dagelijks leven”, duidt de band. ‘If It Ain’t Love’ gaat dan weer hoofdzakelijk over de waaier aan emoties die iemand kan ervaren na een relatiebreuk, van gelaten berusting tot diep verdriet. Rode draden zijn burn-out, angstaanvallen, ondervragingen over wie je bent en wil zijn en de donkere momenten in het leven.

‘Lifeshake’ is een product van de lockdowns, waarin de bandleden aan introspectie deden en hun demonen van zich af probeerden te schrijven. Maar verwacht je niet aan een donkere plaat, want ze verpakten die mijmeringen in een zonnig en zomers pakket, dat perfect past bij een luie middag aan een zwembad met een cocktail in de hand. Of in de woorden van de band: “Colver deelt hun verdriet en de demonen die hen soms vergezellen die bij gelegenheid hartverscheurend, maar vooral gedurfd klinken zonder daarbij in pathos te vervallen.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top