'Zingen is goud': BV's zingen hun favoriete muziek

Muziek | Bent Van Looy nodigde bekende Vlamingen uit in zijn schildersatelier om met hem rond een oude Wurlitzer-piano plaats te nemen en te keuvelen over muziek. Dat het het concept achter ‘Zingen is goud’, het nieuwe, korte programma waarmee Canvas je vanaf nu van maandag tot donderdag naar bed stuurt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Allemaal kennen we van die nummers die om een of andere reden aan ons vel blijven kleven. Dat geldt ook voor bekende koppen, die muziek koppelen aan scharniermomenten uit hun leven, een geliefde of een bepaald gevoel, zoals de sfeer op vakantie of wakker worden in de armen van je geliefde. Een lied kan op een unieke manier naar de essentie gaan. Daarom nodigde Bent Van Looy bekende Vlamingen uit naar zijn schildersatelier om er een intiem gesprek te voeren over een lied dat de gast op een unieke manier raakt. Dan neemt de gastheer plaats achter zijn Wurlitzer-piano en laat hij zijn gast het nummer zingen.

Thomas Vanderveken denkt bij Spinvis altijd aan zijn te vroeg overleden vader, Kim Gevaert ziet Alicia Keys als een grote inspiratie, Martin Heylen vindt troost bij Arno en Christophe Deborsu veroverde het hart van zijn echtgenote met Michel Berger. Je merkt het, de gasten hebben elk een eigen reden om een bepaald nummer te kiezen, en ze staan er geenszins allemaal om bekend dat ze goed kunnen zingen. Maar door de intieme band die ze elk hebben met de muziek, klinkt hun vertolking steeds oprecht, of die nu uit volle borst of schoorvoetend is.

Na ‘Winteruur’, waarin Wim Helsen bekend Vlaanderen uitnodigde om een tekst voor te dragen die voor hen een bijzondere betekenis had, is ‘Zingen is goud’ het nieuwe programma waarmee Canvas de weekavond afsluit. Elke aflevering begint rond 23u en duurt ongeveer een kwartier. Tijd genoeg om naar de essentie te gaan. De gasten van de eerste twee weken (komende donderdag is er door het voetbal geen uitzending) zijn Stefaan Degand, Kim Gevaert, Jaouad Alloul, Martin Heylen, Siska Schoeters, William Boeva en Sofie Van de Velde.

Muziek, radio, tv en kunst

Bent Van Looy kent als geen ander de kracht van een lied. Hij verwierf voornamelijk bekendheid als frontman van de band Das Pop, die hij in 1994 oprichtte en waarmee hij grote hits als ‘Fool for Love’ en ‘Never Get Enough’ scoorde. In 2012 gaf hij het laatste optreden van Das Pop, waarna hij even de drummer werd van Soulwax, maar vooral ook aan solowerk. Vooral de soloplaat ‘Pyjama Days’ met daarop de radiohit ‘My Escape’ sloeg aan.

Tussendoor werd Bent Van Looy een graag geziene presentator en mediafiguur. In 2009-2010 schopte hij het tot de finale van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ (waar hij bij elke doe-vraag consequent weigerde te zingen) en begon hij radio te presenteren op Studio Brussel. Tegenwoordig is zijn stem te horen op Radio 1. In 2013 werd Van Looy een van de coaches in ‘The Voice Van Vlaanderen’ en in 2014 sprak hij de stem in van beertje Paddington in de gelijknamige animatiefilm. In 2016 en 2017 presenteerde Van Looy op Canvas het programma ‘Culture Club’ samen met Sofie Lemaire en in 2019 werd hij (gelukkig niet echt) vermoord in de mockumentaire ‘Fiskepark’.

Naast muziek en televisie is Van Looy ook bedreven in beeldende kunsten, zoals je al kon raden aan het feit dat hij zijn gasten uitnodigt naar zijn schildersatelier. Hij neemt zich naar verluidt voor om elk jaar minstens één schilderij af te werken. Vorig jaar werd zijn werk nog tentoongesteld op Art Brussels, een internationale beurs voor hedendaagse kunst.

Bekijk ‘Zingen is goud’ maandag tot en met donderdag rond 23u op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top