Het Belgische electroduo Calumny verrast met hun debuutalbum HATCH!

Muziek | Het Belgische duo Calumny brengt vandag hun debuutalbum HATCH! uit. Met zijn donkere, vrolijke en energieke electrohouse is HATCH! een mix geworden van verschillende invloeden die Bastien en Quentin al sinds 2018 voeden. Het duo werkte maar liefst twee jaar aan de 16 songs die je op hun album terugvindt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hallo Quentin en Bastien! Kunnen jullie ons vertellen hoe Calumny is ontstaan?

Quentin: "In het begin hadden we allebei een soloproject. Bastien had veel optredens als dj en ik mikte meer op productie. Ik kan niet zeggen dat mijn agenda goed was gevuld, maar maar ik was wel veel met muziek maken bezig. Bastien daarentegen knutselde niet veel aan nieuwe nummers, maar hij toerde heel veel, zelfs in het buitenland, Spanje, Zweden, Kroatië, enz. En aangezien we uit dezelfde streek komen, de ene uit Marche-en-Famenne, de andere uit Rochefort, kwamen we elkaar vaak tegen op evenementen.

Op een dag besloten we om samen een nummer te maken. Waarom niet, dachten we. En het klikte meteen! Beetje bij beetje groeide het idee dat het misschien de moeite waard was om onze persoonlijke projecten los te laten en een gemeenschappelijk project te doen aangezien we zo goed met elkaar konden opschieten. En zo is het begonnen."

Werken jullie nu liever als duo?

Bastien: "Het leuke van werken als duo is dat het een heel andere manier van werken is dan wanneer je alleen bent. In dat geval moet je alles altijd helemaal alleen regelen. Of het nu gaat om de sociale media, het plannen van de te posten content, het produceren van de muziek, het voorbereiden van de optredens... Er komt heel wat bij kijken, al besef je dat niet altijd.

Quentin en ik zijn complementair. We zijn niet complementair in de zin dat er niet één is die meer doet dan de ander, maar het is gewoon zo dat we elk onze sterke punten hebben. We weten wat onze sterke punten zijn en dus werken we echt met elkaar samen en zo zijn we nu samen nog efficiënter dan als we elk alleen zijn.

En zelfs op het podium is het veel leuker met zijn twee. Ik zie alleen maar de voordelen van met z'n tweeën zijn, want het is eigenlijk een nogal eenzaam beroep en met z'n tweeën maken we ook elkaar beter."

Hoe zijn jullie op de naam Calumny gekomen?

B.: "Quentin heeft marketing gestudeerd en ik artistiek management en evenementenproductie. Na onze studies wilden we ons project uitbouwen als een minibedrijf. We wilden iets creëren dat nog jaren zou meegaan. We zochten naar een naam die zowel Frans als Engels klonk. Ons kernpubliek is Franstalig, maar we wilden veel later ook internationaal gaan.

Bovendien was de manier waarop we het project hebben opgezet een beetje geheim. We hebben het hele project eerst samen opgezet voordat we het aankondigden. Tijdens het half jaar dat aan de opstart van het project werkten, vertelden we een paar mensen dat we iets gingen lanceren, maar verder zeiden we tegen niemand iets. Je kan het een beetje vergelijken met een roddel, waarbij we zelf een gerucht waren begonnen over een project dat er zou komen en uiteindelijk besef je dat je zelf middenin die roddel zit."

Wat zijn jullie muzikale invloeden?

Q. : "Binnen electro hebben Bastien en ik heel verschillende basisuniversa die uiteindelijk zijn samengekomen in de stijl die we nu hebben. Deze zeer uiteenlopende invloeden geven het project ook iets origineels. Persoonlijk hou ik meer van de hardstyle met een echt undergroundpubliek en met techno."

B. : "Voor mij ging het vooral om chill electronic. Dingen die je doen dromen, nogal lange nummers die je doen reizen ook. Het is vooral de melodieuze kant waar ik van hou. En zo vormen onze twee werelden Calumny, zoals Quentin zegt, met een iets meer punchy kant, een iets hardere kant, en met een melodieuze kant. Onze stijl is zelfs moeilijk te classificeren omdat we proberen anders dan de anderen te zijn. Dat is wat ons kenmerkt."

Hoe verloopt jullie creatieve proces?

B.: "Het gebeurt vaak in twee delen, dat wil zeggen dat we vertrekken van een idee met enkel een melodie of akkoorden die ik gespeeld heb. En Quentin is betrokken bij het hele proces van arrangeren en het creëren van het geluid uit deze akkoorden. Daarom zijn we zo complementair, want we doen niet hetzelfde, maar we vullen elkaar aan in wat we het beste kunnen."

Waar gaat jullie nieuwe album 'HATCH!' over, dat vandaag uitkomt?

B.: “Voor het album wilden we een post-apocalyptisch universum. De hoes is een beetje futuristisch, maar tegelijkertijd apocalyptisch omdat er niets anders op te zien is dan een pompstation. Je kan ook niet afleiden in welk tijdperk we ons bevinden. Bovendien betekent het woord 'HATCH! ook uitbarsting. Het album is het hoogtepunt van twee jaar werk voor ons.

Wat we met het album wilden overbrengen is de vernieuwing van wat we met Calumny doen en vooral de richting die we uit willen. We hebben een aantal grote elektronische leads, de muziek is ook iets minder vrolijk dan wat we tot nu toe hebben gedaan, maar ze heeft nog altijd goede vibes."Wat is jullie favoriete nummer op het album?

Q. : “Ik heb er twee. Het eerste is 'Till It All Falls Down'. Het nummer heeft iets van UFO. Alle andere tracks zijn min of meer house maar deze track heeft een meer 'future base' gevoel, een veel tragere stijl vergeleken met wat we meestal doen. Het doet ons denken aan de stijl van ons eerste nummer, 'Infinity', dat een beetje een hybride stijl heeft, tussen trap en electro. Het tweede is 'Apocalypse', omdat het een nummer is dat we geschreven hebben voor het podium, voor dj-sets. We zijn gewend om echt energieke tracks te spelen. En dit is zeker de meest energieke track op het album."B. 
: "Ik ben het eerder eens met die keuzes, maar een van de nummers waar ik vooral van hou, vanwege de energie, en vooral omdat ik het me live voorstel, is 'I Feel Like'. Toen we het met Quentin aan het opbouwen waren, stelden we het ons voor alsof we het op een podium aan het spelen waren en dan weet je dat er iets geks gaat gebeuren.“

Is er een samenwerking op dit album waar jullie bijzonder trots op zijn?

B. : Die met Victor Perry omdat hij een enorme aanhang heeft op Spotify en op de sociale media. Hij komt uit New York en hij stemde ermee in om samen met ons iets te doen, ook al wordt er veel aan zijn mouw getrokken, hij accepteert ook niet alle aanbiedingen. Dus het was leuk om een man als hem erbij te hebben op het album van twee jonge jongens uit Marche.”

Wat is je beste herinnering aan Calumny tot nu toe?

Q. : “Het is moeilijk kiezen, maar ik denk dat het laatste optreden was van onze tounee vorig jaar, in september, voor de Waals Feesten in Namen. We speelden net voor Bob Sinclar. Voordat we van het podium stapten en hij aan zijn optreden begon, heeft hij met ons laatste nummer meegespeeld. Meestal doen dj’s dat niet en wachten ze op hun beurt. Er is geen echte uitwisseling. Hem 3 minuten bij ons op het podium zien staan, had ik echt niet verwacht! En aangezien ik een fan van het eerste uur ben, vond ik het een geweldig moment."

B. : "Dat is zeker een van de beste herinneringen. Tijdens de tournee hebben we voor 15.000 mensen gespeeld, dat vond ik ook geweldig. We hadden echt onze beste zomer ooit. Maar mijn beste herinnering blijft toen ons eerste nummer op de radio werd gedraaid en de familie belde om te zeggen dat ze ons hadden gehoord. Ik vond dat te gek en het was ook tijdens de lockdown."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top