Op bezoek bij Bono en The Edge in Dublin: Disney+ pakt uit met unieke docu over U2-duo

Muziek |

Op vrijdag 17 maart (St-Patricks Day!) werd ‘Songs of Surrender’ gelost, een nieuw verzamelalbum van U2 waarop enkele klassiekers een herwerkte versie kregen. Naar aanleiding van die release trok de vermaarde talkshowhost David Letterman naar Dublin, de geboortegrond van U2, om er enkele dagen rond te hangen met Bono en The Edge. Het resultaat ziet u in ‘Bono & The Edge: A Sort of Homecoming, with Dave Letterman’, exclusief op Disney+.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie U2 zegt, denkt automatisch aan Bono en The Edge. In de beste traditie van Lennon en McCarthy, Jagger en Richards vormen de zanger en de gitarist een unieke tandem, die de Ierse band zijn iconische sound gaf. De ene met zijn herkenbare stem (en onmisbare zonnebril), de andere met zijn uitwaaierende gitaarpartijen (en onmisbare muts).

De pubers Paul David Hewson (Bono) en David Howell Evans (The Edge) leerden elkaar kennen op de Mount Temple School te Dublin, waar ook Adam Clayton en Larry Mullen Jr school liepen. Het viertal vormde in 1976 een rockband en kende vrijwel meteen succes. Ei zo na gebeurde dat trouwens onder de naam van The Larry Mullen Band, want het was op voorzet van de drummer dat de groep gevormd werd nadat hij een annonce plaatste op de schoolmemo. Nadien zouden Feedback en The Hype nog als opties voor een groepsnaam genoemd zijn, maar het werd dus U2.  

We zijn ondertussen ruim 40 jaar later en op hun schouw staan 22 Grammy’s, 2 Oscars (voor de film themesongs bij ‘Gangs of New York’ en ‘Mandela: Long Walk to Freedom’) en tientallen gouden platen. Meer dan 120 miljoen albums hebben ze ondertussen verkocht. Kortom: Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen Jr zijn bigger than life geworden.

Ierse roots

En toch hebben ze altijd vastgehouden aan hun roots in Ierland, waar ze ook nog steeds een residentie hebben. David Letterman, bekend van de gelijknamige Late Night Show in de VS, zocht Bono en The Edge op in Dublin. De legendarische talkshowhost onderhoudt al meer dan twintig jaar een nauwe band met het sterrenduo, maar was nog nooit in Ierland. Daar kwam vorig jaar verandering in, op verzoek van Bono en The Edge zelf.

Zij nodigden de Amerikaanse presentator uit voor een intieme, exclusieve set in een traditierijke theaterzaal in Dublin. Daar bracht het duo enkele herwerkte nummers voor ‘Songs of Surrender’, een verzamelalbum met allemaal klassiekers die ze in een nieuw jasje hebben gestoken. Vaak in een meer uitgeklede, pure vorm. Een idee van The Edge, die de plaat ook producete. Ook present op dat unieke concert: de landgenoten Glen Hansard, Dermot Kennedy, Imelda May en Grian Chatten, frontman van Fontaines DC, en nog vele andere Ierse muziekhelden.

Reisprogramma en muziekdocu in één

De docu ‘Bono & The Edge: A Sort of Homecoming, with Dave Letterman’ volgt Letterman tijdens zijn trip naar het Ierse eiland. Het is tegelijkertijd een muziekdocu, concertfilm en reisprogramma, waarin de Amerikaanse presentator op zijn gekende, humoristische wijze de Ierse hoofdstad exploreert en daarbij de nodige muzikale ervaringen opdoet. Zo weet hij op het nippertje te ontsnappen aan een voor hem angstaanjagende singalong tijdens een avondje op café met de mannen van U2.

We leren dankzij deze documentaire, die vanuit de persoonlijke beleving van David Letterman vertrekt, ook een andere kant kennen van de U2-zanger en gitarist. Hoe ze aanvankelijk voor 9 man moesten optreden in een kleine pub in Dublin, hoe ze gaandeweg een hechte vriendschap ontwikkelden die nu al ruim 45 jaar standhoudt, en hoe hun Ierse achtergrond daarin telkens een verbindende factor is gebleken.

Ontdek ‘Bono & The Edge: A Sort of Homecoming, with David Letterman’ vanaf vrijdag 17 maart op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top