Ontdek hier de 5 meest gedenkwaardige collabs van Madonna

Muziek |

Exact 15 jaar geleden verscheen ‘4 minutes’, een hitsingle die voortvloeide uit de samenwerking tussen Timbaland, Justin Timberlake en Madonna. De Queen of Pop, in oktober dit jaar te zien in het Antwerpse Sportpaleis, heeft wel vaker collabs gedaan. Pickx zet de vijf meest opmerkelijke nog eens op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met Justin Timberlake en Timbaland voor ‘4 Minutes’

In 2008 lanceerde Madonna haar ‘Hard Candy’-tour. Een album dat er kwam na ‘Confessions on the Dance Floor’, een feestelijke plaat vol beats en eurodance. Op ‘Hard Candy’ trok ze die lijn door, daarbij geassisteerd door Pharrell Williams, Timbaland en Justin Timberlake. Met die twee laatste nam ze ook het nummer ‘4 Minutes’ op, dat als eerste single van het nieuwe album gelost werd. De productie en beats zijn vintage Timbaland, maar de stemmen van Madonna en JT geven het geheel wat meer glamour en star quality. Net als hun performance in de bijhorende videoclip. Zowel de song als de clip werden in 2008 wereldwijd een megasucces en bereikten overal een nummer 1 status. Ook ‘Miles Away’, een ander (meer ingetogen) nummer op die plaat was een collab van die drie, maar sloeg minder aan bij de fans. Als je het ons vraagt: ten onrechte.


Met Britney Spears voor ‘Me Against the Music’

Lange tijd werd Britney Spears gezien als de troonopvolgster van Madonna. Het was dan ook een symbolisch optreden toen ze samen op het podium verschenen tijdens de MTV Music Awards-show van 2003. Ook Christina Aguilera, toen een even grote vedette maar vandaag naar de achtergrond verdwenen, was van de partij. Meer dan de muziek ging de intieme (tong)kus die Madonna deelde met Aguilera en Spears de wereld rond. De song die ze brachten bleef minder in het geheugen hangen, dat was een mash-up van ‘Like A Virgin’. Tussen Britney en Madonna ontstond in dat jaar een hechte vriendschap, die tot op vandaag meegaat. Ze vinden nog steeds steun bij elkaar in moeilijke tijden. Maar ook muzikaal bracht hun vriendschap iets op: ‘Me Against the Music’ bijvoorbeeld, een single die in 2003 uitkwam en die de aanleiding was voor hun optreden op de MTV Music Awards. Het begin van een mooie “womance”.


Met Nicky Minaj en M.I.A. voor ‘Give me all your luvin’

Nicky Minaj en Madonna werkten verscheidene keren samen, maar de grootste hit van beide popsterren was toch deze ‘Give me all your lovin’, die in 2012 uitkwam en deel uitmaakte van de MDNA-tour. Ook M.I.A. is te horen op de single. Muzikaal klinkt het iets te generisch, maar het nummer kreeg toch heel wat aandacht door de videoclip en het optreden dat Madonna gaf tijdens de halftime show van de finale in de Super Bowl -traditioneel het belangrijkste sportevenement van het jaar in de VS. Dat had veel te maken met de middenvinger die M.I.A. opstak tijdens dat optreden en dat haar naar verluidt een boete van 16 miljoen dollar opleverde. Waar Madonna is, is controverse, zo bleek in 2012 maar weer eens. Niet dat het haar windeieren legt.


Met Kanye West voor ‘Beat Goes On’

Beide supersterren leerden elkaar kennen in de studio toen Madonna aan haar album ‘Hard Candy’ (2008) werkte. Daarop stond onder meer het nummer ‘Beat Goes On’, aanvankelijk enkel een samenwerking met Pharrell Williams, die de plaat ook producete en in het nummer backing vocals levert, maar te elfder ure nog opgepoetst met de input van Kanye West, die ze toevallig had ontmoet en met wie het prima klikte. Ye brengt in het tweede deel van de song een rap. Madonna blikte vorig jaar, toen West met zijn rare uitspraken en fratsen nog maar eens de wereldpers haalde, terug op die samenwerking en noemde haar hiphopcollega "a beautiful mess". West daarentegen was minder lief en ontstak in een tirade toen hij hoorde hoe Madonna godslasterende taal sprak. Een nieuwe samenwerking zit er dus niet meteen in, denken we zo.


Met Taylor Swift voor ‘Ghosttown’

Het album ‘Rebel Heart’ uit 2015 staat te boek als een flop en passeerde eerder geruisloos. Toch opmerkelijk, want op de plaat staan collabs met grote namen als Diplo, NAS, Nicky Minaj, Aviici en Kanye West. Taylor Swift stond daar aanvankelijk niet tussen, maar toch stonden beide megasterren samen op het podium tijdens die tour. Dat was voor het nummer ‘Ghosttown’, een ballad, waarbij Tay-Tay haar kwaliteiten als gitariste ten dienste stelde van de Queen of Pop. Meer nog dan alle voornoemde samenwerkingen is deze van symbolische waarde, want Swift is de enige die echt een bedreiging vormt om Madonna van de troon te stoten als best verkopende vrouwelijke artieste aller tijden. Madonna staat op iets meer dan 300 miljoen verkochte albums, Swift schommelt momenteel rond de 200 miljoen albums wereldwijd... and counting.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top