Artiest van de week: de Britse Bobbi Lu en haar sferische elektronica

Muziek | In 2015 stak de Britse Lucy Ryan het Kanaal over naar België, de liefde achterna. Nu staat ze als Bobbi Lu op de planken en verzorgt ze het voorprogramma van artiesten als Sylvie Kreusch, Eefje de Visser en The Haunted Youth voor hun uitverkochte show in de AB. Haar muziek drijft op pianomelodieën, diepe knisperende bassen, detuned autotune en inventieve pophooks, haar sound werd gevormd door invloeden als Radiohead, FKA Twigs, Jeff Buckley en Caroline Polacheck.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als kleuter was ze helemaal weg van het eerste Black Eyed Peas-album, vertelde Bobbi Lu vorig jaar aan muzieksite Dansende Beren. “Muse was ook een grote inspiratie voor mij omdat Matt Bellamy klassiek geschoold is met piano en ik op dat moment juist de klassieke stukken op de piano leerde.”

De Brits-Brugse Bobbi Lu is het alter ego van late twintiger Lucy Ryan. Het pseudoniem is een koosnaampje dat haar broers haar destijds gaven. Ze won in 2021 het Vlaamse muziekconcours Sound Track en trad zo in de voetsporen van labelgenote Meskerem Mees.

Ze groeide op in Abingdon bij Oxford – ook de plek waar Radiohead zijn road to fame begon. “Ik heb Thom Yorke trouwens ontmoet toen ik in de plaatselijke supermarkt werkte”, vertelde Bobbi Lu vorig jaar in een interview met Focus Knack.

In Engeland was ze nog niet bezig met een muziekcarrière: “Mijn kamer was te klein waardoor ik niet echt plaats had voor een piano”, vertelde ze aan Dansende Beren. “Ik speelde er meer op mijn gitaar, maar ik ging wel regelmatig naar pianowinkels om er gewoon wat te kunnen spelen tijdens de rustige uurtjes. Als tiener ben ik ook redelijk ziek geweest en dus heb ik toen niet veel piano gespeeld. Ik had dus een gat tussen mijn vijftien en tweeëntwintig jaar, waar ik amper muziek speelde.”

Breed gearrangeerde dreampop

Acht jaar geleden volgde ze haar grote liefde naar Brugge. Toen werd haar liefde voor muziek weer aangewakkerd: ze kocht een piano, begon te jammen met bevriende muzikanten en haar muziekcarrière schoot uit de startblokken. Eind 2021 gaf ze haar eerste concert, voor drie man en een paardenkop.

Ze had slechts een handvol optredens op haar teller staan toen ze al het voorprogramma mocht verzorgen van kleppers als Sylvie Kreusch en The Haunted Youth. Intussen stond ze al op de affiches van festivals als Campo Solar en Deep in the Woods, en op de planken van Het Depot en Trix. De Krant van West-Vlaanderen omschrijft haar muziek als “breed gearrangeerde dreampop”; “een klankspectrum waarin klassieke piano, synthesizers en beats samenkomen, ergens tussen ambient en dreampop, met een hoek af.” Zelf beschrijft ze haar sound als “piano met donkere, ruwe synths die een baby krijgen”.

Anno 2023 is ze toetseniste bij de hiphopliveband De Stekkerblommen en timmert ze daarnaast volop aan haar solocarrière. Ze heeft (nog) geen eigen Spotify-pagina maar dropt haar nieuwe singles op YouTube, zoals ‘fever dream’: “Die song vloeit voort uit een vreemde droom die me ertoe aanzette op het internet de bizarre dromen van andere mensen te lezen. Sindsdien is dit een inspiratievorm die me voedt”, aldus Ryan in De Krant van West-Vlaanderen. Enkele dagen geleden vescheen haar nieuwe single 'Metapwhore', die je hieronder kan beluisteren.

Je kan Bobbi Lu live aan het werk zien in Tolhuistuin in Amsterdam als voorprogramma van The Haunted Youth op zondag 23 april.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top