DIRK. neemt met nieuwe album ‘Idiot Paradise’ afscheid van de naïeve jaren

Muziek |

Deze week brengt de indierockband DIRK. al zijn derde studioalbum in zeven jaar tijd uit: ‘Idiot Paradise’. Afgaande op de eerder geloste singles horen we daarop een geëvolueerde sound. Pickx blikt vooruit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2016 behaalden de West-Vlaamse rockers van DIRK. -ontstaan uit de assen van Protection Patrol Pinkerton- brons op Humo’s Rock Rally. Whispering Sons won toen, mocht u het zich afvragen. We zijn nu zeven jaar later en de band lost deze week met ‘Idiot Paradise’ al zijn derde studioalbum. Lazy bitches, they ain’t.

‘Half-Life’ is de vooruitgeschoven single van die derde plaat, daarop horen we een geëvolueerde sound. Mede dankzij het productiewerk van Bert Vliegen (Teen Creeps) klinkt de sound grootser en weidser. Meer matuur ook. “We zijn de kinderlijke naïviteit wat kwijtgeraakt”, aldus frontman Jelle Denturck in Knack Focus. “Alle jonge gasten denken dat ze de wereld gaan veranderen. En dan word je dertig. Qua sound is het een stap vooruit en ook qua songs durfden we onze tijd te nemen om de sfeer te zetten. Die enorme sturm-und-drang van de eerste twee platen is minder aanwezig en heeft plaatsgemaakt voor, welja, maturiteit.”  Om eraan toe te voegen: “We willen met deze plaat meer inzetten op buurlanden en op tournee door Europa gaan.” Van ambitie gesproken!


Enthousiaste, pretentieloze rock maken en hun eigen ding kunnen doen, is echter nog steeds het primaire doel van Jelle Denturck (zang/bass), Frederik Desmedt (gitaar), Robin Wille (drums) en Pieter-Willem Lauwers (gitaar). Daar gaat ook de tekst van ‘Half-Life’ over: het herkenbare besef dat je eigenlijk, eens je de dertig nadert, de helft van je leven gespendeerd hebt aan dingen waar je eigenlijk geen zin in had. “Babyborrels en recepties bijvoorbeeld”, zegt Denturck daarover.

Abonnement op ‘De Afrekening’

Begin dit jaar losten ze met de EP ‘Alarms’ ook al een voorsmaakje van het nieuwe songmateriaal. Daarop sprong onder andere ‘Idiot Paradise’ in het oog/oor, titeltrack van het nieuwe album dat er nu aankomt. Afgaande op dat geluid -iets dat het midden houdt tussen de popgevoelige garagesound van Weezer en de eigenzinnige rockattitude van dEUS- mogen we weer een resem vaste waarden in ‘De Afrekening’ verwachten. De hitparade van StuBru waar DIRK. al jaren een abonnement op heeft.

In het verleden kampeerden singles als ‘Hit’, ‘Toulouse’, ‘Fuckup’ en ‘Toothpick’ daar weken, soms zelfs maanden in de hoogste regionen, vaak zelfs op nummer 1. In 2020 stonden de heren zelfs met drie nummers tegelijk in 'De Afrekening' -een record. Die eerdere singles tonen mooi het contrast met de nieuwe sound: in die eerste jaren was het toch meer rechttoe rechtaan rammen op de gitaren. Ook leuk natuurlijk, maar nu horen we meer gelaagdheid en sfeerschepping.

We kijken al uit naar wat dat zal geven op de zomerfestivals, waar ze hun nieuwe album ongetwijfeld met veel enthousiasme zullen voorstellen. In de traditie dat we van DIRK. ondertussen gewend zijn: met tonnen energie en een vrolijke gekte op het podium. Maar eerst is er nog een belangrijke tussenstop in onze hoofdstad: op 31 maart speelt de band daar een releaseshow in de AB.

‘Idiot Paradise’ komt op 3 maart uit bij Mayway Records. DIRK. speelt onder meer op 31 maart in de Ancienne Belgique en op 19 mei in De Kreun.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top