Porcelain id brengt ontwapenende set in ‘Front Row’

Muziek |

In de derde aflevering van de Pickx webreeks ‘Front Row’, een cocreatie met jonge journalistieke talenten van Thomas More Mechelen, is Porcelain id te gast. Non-binair, authentiek, intens en ontwapenend, dat zijn de adjectieven die het makkelijkst op hen blijven kleven. Ontdek er meer over in ‘Front Row’!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Porcelain id is een unieke stem in het Belgische muzieklandschap. Dat bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk. Antwerpenaar Hubert Tuyishime -de persoon achter Porcelain id, die als genderneutraal door het leven gaat en daarom ook met die/hen wordt omschreven- kreeg van Moeder Natuur een oerstem mee: een zwoele bariton die zowel diep kan graven als fel kan klauwen.

Dat horen we al meteen op ‘Muschel’, een nummer dat refereert aan de thematiek van Black Lives Matter en waarmee de in Rwanda geboren Hubert de Front Row-sessie opent. Porcelain id zingt op een eerlijke maar poëtische manier over de zoektocht naar identiteit in deze steeds complexer wordende maatschappij. Ook in die optiek vertolkt die een unieke stem binnen het Belgische culturele wereldje.

Op debuut EP ‘Reprise’ (2022) neemt de laureaat van de Sound Track-wedstrijd 2021 je afwisselend in het Engels en het Nederlands mee in diens sensitieve universum. Hun warme en ontwapenende persoonlijkheid doet de rest, met grappige bindteksten zorgt hun voor de nodige ademruimte bij het beluisteren van de intense en melancholische akoestische nummers.  

Inspiratie haalt Tuyishime uit verschillende hoeken. Een belangrijke invloed was bijvoorbeeld de indiefolk van Bon Iver, vertelt hen, maar ook het Noorse Kings of Convenience, zanger Nick Cave, Vlaamse theatermuziek of zelfs Kinderen voor Kinderen wordt als inspiratie genoemd. “Heel theatrale dingen, ik hou wel van dramatiek”, klinkt het. Het nummer ‘Blauw’ werd dan weer geschreven met zangeres IKRAAAN in het achterhoofd, de persoon die Tuyishime overhaalde om in het Nederlands te zingen.

Zoektocht

De ideale gast dus voor een passage in ‘Front Row’, een exclusieve online reeks in samenwerking met Pickx, waarin de studenten journalistiek van de Thomas More Hogeschool de vinger aan de pols houden. Net als de vorige invitees brengt Porcelain id twee eigen nummers en een cover, we kunnen alvast prijsgeven dat dat laatste eentje van Cage The Elephant zal zijn. Daarna gaat Hubert in gesprek met presentatrice Larissa Roose (van Nostalgie) om wat meer verduidelijking te geven bij de soms zware thematiek waarover hen zingt.

In de single ‘Vlaanderen’ onthult Porcelain id bijvoorbeeld de groeipijnen in de relatie tussen ouders en een queer kind, tussen een samenleving en haar daklozen, tussen mensen aan weerszijden van de marge. Want niet enkel door hun zoektocht naar gender, maar ook door hun zwarte huidskleur, heeft Hubert sowieso op verschillende vlakken leren knokken voor een plek in onze maatschappij. Daarbij legt die een grote gevoeligheid en empathie aan de dag. Maar ontdek vooral zelf wat deze razend interessante gast daarover te vertellen heeft in de derde aflevering van ‘Front Row’!

Bekijk de Session en Talk van Porcelain Id via onze site!  Of beluister de aflevering meteen via Spotify:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top