Rare Akuma overstijgt genre in 'Front Row'

Muziek |

De gast in de tweede aflevering van de Pickx webreeks ‘Front Row’, een cocreatie met jonge journalistieke talenten van Thomas More Mechelen, is de Antwerpse duizendpoot Rare Akuma. Hij vergaarde eerst fans in het buitenland, maar pakt intussen ook moeiteloos de Belgische zalen in.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie een optreden van Rare Akuma wil zien, zal zich misschien wel moeten haasten. Niet alleen omdat zijn concerten binnenkort razendsnel uitverkocht zullen zijn, maar ook omdat hij al even overweegt om zijn naam te veranderen. De huidige artiestennaam van Shyheim Newell is geleend uit zijn (in zijn woorden) nerdy liefde voor videogames – Akuma is een personage uit ‘Street Fighter. Maar nu vindt hij dat dat niet meer helemaal bij hem past. Hij is nog steeds een grote liefhebber van games en put er regelmatig inspiratie uit, maar hij is gegroeid, als mens en artiest, en daarbij hoort nu eenmaal een andere naam. Geleidelijk aan introduceert hij dus de naam Shy, naar de eerste drie letters van zijn voornaam en zijn verlegen ingesteldheid.

Verlegen is Shyheim tot hij op het podium springt, want dan laat hij alle remmen los. De muziek van Rare Akuma is een eclectische mix van hiphop, r&b, elektro, punk en metal. Het ene nummer vliegt hard in de bassen en de ruige raps, het andere is rauwe punk. En ooit zou hij eens een puur popalbum willen maken. Genre is maar een woord voor hem, zeker niet iets waar hij zich door zou laten inperken.

Eerlijkheid en groei

Shyheim is nog maar 26 jaar oud, maar is al een tiental jaar actief in de muziekwereld. Voor hij zijn eigen stem op de wereld losliet, was hij actief als producer. Zo maakte hij beats voor artiesten als Zwangere Guy, $uicideboy$ en iets recenter ook Joost. Je eigen beats horen onder de raps van getalenteerde en succesvolle artiesten is een plezier, maar hij wilde ook eens zijn eigen stem laten horen. Zo werd zijn huidige project geboren. Tegenwoordig heeft hij een voorliefde voor het vocale werk, maar doet hij eigenlijk alles. Van muziek schrijven over opnemen en producen tot het mixen en masteren van een track. Alles in eigen handen houden is hard werk, maar Rare Akuma zou het niet anders willen. Zo kan hij zijn eigen stijl helemaal doordrukken. Hij laat zich door niemand tegenhouden.

En die tactiek levert op. Online vergaarde hij heel wat streams en een aardige fanbase in de Verenigde Staten nog voor hij in België goed en wel gelanceerd was. In 2018 verscheen zijn eerste plaat onder zijn eigen naam: ‘AKUMA SEASON’. Vier jaar en heel wat singles, muzikale experimenten en groei later verscheen dan de opvolger, ‘dirtywominus’. Een persoonlijker project dan het eerste, en eentje waarin de rode draad veel duidelijker aanwezig is.

Shy rapt en zingt over onderwerpen als mentale gezondheid, zijn wel en wee. Heel veel van zijn teksten zijn autobiografisch, al vindt hij zeker niet dat het altijd zo hoeft te zijn. “Eerlijk zijn moet niet als artiest. Sommige mensen halen meer plezier uit muziek die gewoon fun is en domme teksten heeft. Maar eerlijk zijn schept wel een band met het publiek. Het is leuk om te horen dat sommigen echt geholpen worden door mijn muziek”, vertelt hij in ‘Front Row’, waar hij naast een interview ook het beste van zichzelf geeft op het podium.

De afevering van 'Front Row' met Rare Akuma is vanaf 23 februari te vinden op alle online kanalen van pickx. Bekijk de set van Rare Akuma via pickx.be.

Of beluister de aflevering via Spotify!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top