Flagey Piano days viert tiende verjaardag met ode aan Russisch-Amerikaanse componist Sergei Rachmaninov

Festivals | Van woensdag 8 tot en met zondag 12 februari kan je in het Brusselse cultuurcentrum Flagey kijken naar de jaarlijkse ‘Piano Days’. Artiesten van over de hele wereld zakken gedurende de vijfdaagse naar Brussel af om er het beste van zichzelf te geven. Pickx vertelt je meer over wat er allemaal te beleven valt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wereldbekende pianisten als Jonathan Fournel, Boris Giltburg en Lukaš Vondracek staan tijdens de vijfdaagse naast opkomende talenten. De dualiteit tussen ervaren artiesten en jonge muzikanten komt voort uit de samenwerking tussen Flagey en de Koningin Elisabeth competitie. Bovendien zorgen de organisatoren dit jaar voor een extra bijzondere editie van de Flagey Piano Days. Het pianofestival viert namelijk zijn tiende verjaardag

Voor deze jubileumeditie kozen de organisatoren ook een bijzondere centrale figuur. Deze editie van de Flagey Piano Days brengt namelijk een ode aan Sergei Rachmaninov, die dit jaar zijn 150e verjaardag viert. Daarnaast voorziet het programma ook in enkele concerten in het jazzgenre. Zo wordt het openingsoptreden verzorgd door de Zuid-Afrikaanse pianist Abdullah Ibrahim. De 86-jarige componist en pianist pakt ondanks zijn leeftijd nog uit met nieuw werk. Zijn laatste album ‘Solotude’ is meditatief, melancholisch en inspirerend. hij wisselt klassiekers af met nieuwe composities en is dus een terechte keuze om dit muziekfestival te openen. Elisso Virsaladze neemt dan weer het afsluitende optreden voor haar rekening. De 80-jarige Russisch-Georgische pianiste wordt door velen, onder wie toppianist Sviatoslav Richter, zien haar als ‘de beste pianiste van deze tijd’. 

Ook het Belgische orkest Brussels Philharmonic maakt zijn opwachting tijdens de Flagey Piano Days. Met de Tsjechische Lukaš Vondracek heeft de muzikantengroep dan ook een winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in zijn rangen. Aangezien hij die wedstrijd won met een optreden van Concerto No. 3 door Sergei Rachmaninov, kon zijn naam niet ontbreken in het programmaboekje van deze jubileumeditie.

Op zaterdag is het uitkijken naar Boris Giltburg. De Israëlische pianist met Russische roots brengt een van de meest welsprekende werken ooit geschreven. Naast een stevige portie muziek van Chopin speelt Giltburg ook een ode aan de onmogelijke liefde van Romeo en Julia. De pianist eindigt met het ongelofelijke ‘Gaspard de la nuit’, geïnspireerd door Aloysius Bertrand. Op zondag is het uitkijken naar een show van Keigo Mukawa. De Japanse muzikant won in 2021 brons op de Koningin Elisabethwedstrijd en sindsdien is zijn carrière gelanceerd. Tijdens de Flagey Piano Days brengt hij stukken van onder meer Bach, Mozart en hedendaagse fantasierijke muziek uit het repertoire van Akira Nishimura.

Belgisch filmtalent

Maar de Flagey Piano Days draaien niet alleen om klassieke muziek met vooral piano. Tijdens de vijfdaagse worden er ook een tweetal films vertoond. Zo kan je op woensdag, donderdag en zondag kijken naar de nieuwe film van Dominique Deruddere, ‘The Chapel’. De film ging eind januari in premiere tijdens het Filmfestival van Oostende en gaat over een pianiste die deelneemt aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Jennifer Rogiers neemt deel aan de beroemde wedstrijd en wordt samen met de andere kandidaten traditioneel afgezonderd in ‘The Chapel'. Terwijl de spanning oploopt, dreigen donkere herinneringen naar boven te komen.

In een interview met Pickx vertelde de regisseur dat hij veel inspiratie haalde bij zijn jongste zoon, die zich rond 2014 op piano stortte. “Toen zag ik de blauwdruk van ‘The Chapel’: ik zag hoe hij zich concentreerde, zijn zoektocht naar perfectie en wat dat allemaal van een mens vergt – zelfs als je talent hebt. Daarna verscheen het scenario op papier.”

Nog tijdens de vijfdaagse programmeren de organisatoren een aantal voorstellingen van ‘Walter Hus, a Musical Journey’. Die documentaire van regisseur Astrid Mertens focust op het leven van componist Walter Hus. Astrid Mertens maakt met ‘Walter Hus, a Musical Journey’ een portret van de bijzondere man die muziek maakte voor modeshows, films en opera. De documentaire volgt de man terwijl hij muziek maakt voor een nieuwe voorstelling van Isabella Soupart. Tussendoor blikt hij terug op de weg die hij als muzikant en componist af heeft gelegd.

Wie geïntrigeerd is door het diverse en veelbelovende programma, kan tickets kopen via de website van de Flagey Piano Days. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top