Artiest van de week: het verrassende Saudade Experiment: “In het onverwachte kan je iets beleven”

Muziek | De Brusselse band Saudade Experiment komt op 27 januari op de proppen met een derde EP, ‘(Got) Everything to Shine)’. De band van Junior Bokele brengt moderne soul met een jazzy hoek af. Pickx sprak met de frontman over deze beloftevolle band die je als de wiedeweerga moet ontdekken!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kan je de band in het kort voorstellen?

Junior Bokele: “Ik ben met dit project begonnen in Londen, waar ik drie jaar heb gewoond en waar ik begon te werken aan wat de EP ‘Flowers and Dust’ zou worden. Die verscheen in 2018. Toen ik weer in België was, wilde ik er verder op werken. Op de Jazz Studio in Antwerpen ontmoette ik de eerste leden van de band, met wie ik de EP heb uitgebracht. Dat jaar hebben we de Concours Circuit gewonnen. In 2019 gingen we voor het eerst op tournee langs festivals als Les Ardentes en Dour en ook in Frankrijk hebben we een paar keer gespeeld. Nadien kwam covid en zijn onze wegen weer gescheiden. Iedereen is aan zijn eigen persoonlijke projecten begonnen.”

“Ik heb van die periode gebruik gemaakt om een nieuwe band samen te stellen. Nu speelt Adrien drums, Brice is onze bassist, Jérémy is de toetsenist en Alexis speelt gitaar. Ik speel gitaar en ik zing. Wat bijzonder is aan Saudade Experiment is dat we in twee verschillende bezettingen spelen: een met vijf en een met acht. Zo kunnen we ook meer akoestische sets spelen die teruggrijpen naar de wortels van soul en jazz. Dan speelt Brice mee op sax, Emile op trompet en Guillaume als percussionist.”

Hoe omschrijf je de muziek van Saudade Experiment?

Junior: “In de loop der jaren is dat sterk veranderd. Het is alsof we ambachtslui zijn en onze techniek steeds beter wordt. We slagen er vooral steeds beter in om de muziek te maken die helemaal in de lijn ligt met onze eigen stem. Saudade Experiment is een zoektocht naar vrijheid en trots. Ik vind dat deze zin goed bij ons past: “In onze verschillen, vind ik mijn geluk”. Elk bandlid heeft zijn eigen individuele muzikale stem die in het project gestoken wordt. Samen hebben we maar één doel: onszelf overstijgen. Dat doen we door nooit op onze lauweren te rusten, want als je rust, groei je niet. We willen onszelf altijd verbeteren.”

“Als we een genre moeten plakken op onze muziek, dan kies ik voor moderne soul. Soul omdat er veel emotie in zit en modern omdat we inspiratie putten uit heel wat andere genres en we ons divers laten inspireren. Moderne soul is een goed compromis.”

Wat mogen we verwachten van de nieuwe EP, ‘(Got) Everything to Shine’?

Junior: “Op de EP proberen we wat meer deuren te openen en toegankelijker te zijn, want ik heb het gevoel dat we onszelf soms wat verliezen in de muzikale ervaring. Ik wilde dat de nieuwe muziek toegankelijker is, maar ook dat er dubbele bodems in zitten die je oren actief houden.”

“Onze teksten gaan nog steeds over een zoektocht naar identiteit, als individu, als groep, als maatschappij. Wie willen we zijn en hoe willen we onze dromen verwezenlijken? We hebben de neiging om soms te nauw te denken, om onze doelen goed af te lijnen en zo kansen aan ons voorbij te laten gaan. Met de EP proberen we stil te staan en ons de vragen te stellen die ertoe doen.”

Hoe zien jullie de plaats van Saudade Experiment in de Belgische muziekwereld?

Junior: “Dat is onze grote vraag. Onze muziek is heel eclectisch, dus hoe past dat in een muziekwereld die zozeer in hokjes is opgedeeld? Het zal wat tijd kosten, maar we hopen wel om ooit de grenzen te kunnen oversteken. Het is niet makkelijk om een plekje te vinden, maar we hebben mensen rond ons die echt geloven in dit project en dat geeft me energie om verder te gaan.”

“Ik probeer iedereen aan te spreken die iets wil doen dat anders is, maar die niet tegen de stroming in durft gaan. Veel mensen willen tegendraads doen, maar denken snel dat het te moeilijk wordt en verliezen hun motivatie. Ons project stuurt de boodschap dat het wél mogelijk is om je eigen ecosysteem te creëren. Het zal groeien, maar het vergt geduld. En als je er komt, haal je er zoveel meer voldoening uit.”

Wat staat er komend jaar op jullie agenda?

Junior: “Heel veel muziek, natuurlijk. En we zijn eropuit om ons publiek te verrassen. We willen optreden, zomerfestivals spelen. Na twee jaar op een laag pitje komt dat stilaan terug. We werken ook aan een album dat ik graag in de loop van 2024 wil uitbrengen. Daarnaast laten we de levenservaringen en verhalen op ons af komen.”

Zijn jullie podiumbeesten?

Junior: “Het podium is voor mij een plaats om te experimenteren. Dan kunnen we de muziek helemaal transformeren. Dat maakt een liveshow net zo interessant. Als mensen ons komen zien, wil ik dat ze emoties beleven, dat dingen gebeuren en dat het een echte reis wordt. Ik hou niet van optredens die braaf blijven. Live wil ik er een schepje bovenop doen en de mensen verbazen. Het is in het onverwachte dat je nieuwe dingen kan beleven. Kleine verrassingen in een concert zijn wat het interessant houdt. Het podium is ons laboratorium, de plek waar we ons amuseren en onze eigen muziek herontdekken.”

Wat mogen we jullie toewensen?

Junior: “Meer zichtbaarheid! Ik denk dat er een groot publiek is dat geïnteresseerd zou zijn in onze muziek, maar die ons gewoon nog niet gevonden heeft. Daarom willen we ook meer concerten spelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top