De platen waarmee A&M Records muziekgeschiedenis schreef

Muziek | Met de documentaire ‘Mr. A & Mr. M: The Story of A&M Records’ duikt Canvas vanavond in de geschiedenis van het onafhankelijke platenlabel A&M. Van de jaren 60 tot het einde van de vorige eeuw kwamen heel wat legendarische artiesten tot wasdom onder het label en daar kwamen uiteraard enkele tijdloze platen uit voort. Pickx selecteerde enkele A&M-albums die je zeker beluisterd moet hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Herb Alpert en Jerry Moss, de mr. A en mr. M uit de titel van de documentaire, richtten hun label op in 1962 als een pilaar van kwalitatieve muziek. Het begon in een garage, maar groeide in de jaren 60 uit tot een prominent label in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk. In de volgende vier decennia waren het label en hun pop- rock- soul- en jazzartiesten bepalend voor de muziekgeschiedenis. We selecteeerden enkele van de bekendste, beste en belangrijkste albums die bij het label verschenen.

Carole King – Tapestry (1971)

In de Jaren 60 boekte A&M wat bescheiden hits, maar in de jaren 70 barstte het succes helemaal los. Een van de successen die een reeks inzetten, was Carole KingsTapestry’, haar tweede album en de doorbraakplaat. ‘Tapestry’ ging 14 maal platinum en is een van de best verkopende albums aller tijden. King won vier Grammy Awards met het album, dat opgenomen is in de studio van A&M, maar eigenlijk verscheen onder hun sublabel Ode Records. Bekende nummers op de plaat zijn ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’, ‘I Feel the Earth Move’ en ‘Where You Lead’ – dat laatste kennen tv-kijkers waarschijnlijk als het themalied van de serie ‘Gilmore Girls’.

Peter Frampton – Frampton Comes Alive (1976)

Met acts als The Captain & Tennille onder hun vleugels stond A&M bekend als een bastion van softrock. Rocker Peter Frampton bracht iets meer energie in de keet. Hij was toen een aanmodderende artiest die er maar niet in slaagde om de energie van zijn liveshows ook over te brengen op plaat. Daarom was het live-album ‘Frampton Comes Alive’ een logische beslissing. Het was het eerste album ooit dat een miljoen keer op cassette over de toonbank ging. De live versie van ‘Show Me The Way’ is nog steeds de versie die op de radio gedraaid wordt.

The Police – Regatta de Blanc (1979)

The Police was in hun tijd een unieke act, en net dat trok de bonzen van A&M zo aan in de band van Sting. Hun eerste nummer 1 scoorden ze met de plaat ‘Regatta de Blanc’, waarop hits als ‘Message in a Bottle’ en ‘Walking on the Moon’ staan. “Zien hoe de band in zes jaar tijd evolueerde, was geweldig”, zei Jerry Moss in een interview met Rolling Stone. “Zodra we ‘Roxanne’ hoorden, wisten we dat ze bijzonder waren”, voegde Herb Alpert toe.

Janet Jackson – Control (1986)

Het jongere zusje van de broers Jackson tekende al op 15-jarige leeftijd een contract bij A&M. Drie jaar later volgde met ‘Control’ het doorbraakalbum. De samenwerking met producers Jimmy Jam en Terry Lewis zou bepalend zijn voor haar geluid en voor haar langdurige carrière. Van ‘Control’ werden zo’n 5 miljoen exemplaren verkocht. Het werd een essentieel album van de jaren 80. En dat terwijl de zangeres nog maar 18 jaar oud was.

Soundgarden – Badmotorfinger (1991)

Naast Nirvana en Pearl Jam was Soundgarden rond de wissel van het decennium een van de belangrijkste undergroundbands. Chris Cornell en de zijnen lagen mee aan de wieg van de grungemuziek en een album dat het genre hielp definiëren was ‘Badmotorfinger’. Het verscheen een maand voor Nirvana’s ‘Nevermind’ en een maand na Pearl Jams ‘Ten’. Exact op het het moment dat de grungemuziek in populariteit explodeerde, met andere woorden.

Sheryl Crow – Tuesday Night Music Club (1993)

Tegenwoordig is Sheryl Crow alom bekend als songschrijfster en zangeres, maar toen ze in 1992 haar debuutalbum wilde uitbrengen, vonden zowel zij als haar label de muziek niet goed genoeg. A&M geloofde echter in haar en besloot een tweede poging te doen. Crow kwam met een nieuwe producer op de proppen en een jaar later verscheen ‘Tuesday Night Music Club’, het debuutalbum dat uiteindelijk drie Grammy Awards zou opleveren. “Wat we in haar zagen? Een topartiest! Sheryl had passie, speelde goed en had goede songs. Ze was het complete plaatje!”, volgens Herb Alpert.

Ook artiesten als Cat Stevens en Simple Minds waren een tijd lang verbonden aan A&M Records, maar zij hadden toen ook contracten bij andere labels, dus die hebben we in deze lijst niet meegerekend.

Bekijk ‘Mr. A & Mr. M: The Story of A&M Records’ op donderdag om 23u25 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top