De tijdloze top 15 volgens Pickx (deel 2)

Muziek |

De eindejaarsperiode is traditioneel een tijd van terugblikken en lijstjes maken. Pickx heeft ook zo zijn favorieten, bijvoorbeeld wat muziek betreft. Daarom deze top 15 van songs die volgens ons de muziekgeschiedenis mee vorm gaven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Radiohead – No Surprises

Radiohead is een van die legendarische bands waarvan de hits integraal deel uitmaken van de muziekgeschiedenis. Hoewel 'Creep' (1992) misschien wel hun bekendste nummer is, heeft Pickx hier gekozen voor een andere bekende hit van de Britse rockband: 'No Surprises' (1998). De derde single van Radioheads derde album 'OK Computer' is een van de bekendste nummers van het album. Het nummer is onmiddellijk herkenbaar vanaf de eerste noten, dankzij de zachte elektrische gitaarriff gespeeld door Ed O'Brien. Na twee nogal duistere eerste albums wilde Radiohead van zijn donkere kant af en een melancholische sfeer geven aan dit nummer. De band werd geïnspireerd door Louis Armstrongs beroemde hit 'What a Wonderful World'. De tekst van 'No Surprises' gaat over de complexiteit van het leven en het verlangen naar een eenvoudiger leven, een onderwerp dat in schril contrast staat met de rustgevende melodie.  

Fleetwood Mac – Landslide

Fans van folkrock mogen 'Landslide' niet missen. Dit nummer uit 1975 werd geschreven door Stevie Nicks en uitgevoerd door de Britse poprockband Fleetwood Mac. 'Landslide' dat prijkte op het gelijknamige album, piekte op nummer 51 in de Billboard Hot 100 in de VS. In 2021 bereikte het nummer plaats 163 op Rolling Stone magazine's 'Top 500 Best Songs of All Time'. Stevie Nicks heeft onthuld dat ze het nummer schreef toen ze aan het beslissen was of ze terug naar school zou gaan of een zangcarrière zou nastreven met haar partner, gitarist Lindsey Buckingham. "Op dat moment voelde mijn leven in veel opzichten echt als een aardverschuiving", verklaarde de zangeres, die zich in 1975 samen met haar partner bij Fleetwood Mac voegde.

Womack & Womack – Teardrops

Dit nummer uit 1988 is geschreven door het Amerikaanse echtpaar Cecil en Linda Womack, op het podium bekend als Womack & Womack. Het is de eerste single van hun vierde studioalbum, 'Conscience' (1988). Hoewel het nummer geen hit werd in de Verenigde Staten, stond het wel hoog genoteerd in het Verenigd Koninkrijk en verschillende Europese landen, alsook in Australië en Nieuw-Zeeland. Verschillende artiesten hebben de hit ook gecoverd. Zo coverde Elton John in 1993 'Teardrops' voor zijn album 'Duets' in een duet met k.d. lang. In 2009 namen de Sugababes het nummer opnieuw op voor de compilatie '50 Years of Island Records'.

David Bowie – Heroes

'Heroes' is een hit uit 1977 van het gelijknamige 12de studioalbum van de Britse muzikant en zanger. De hele soundtrack is opgenomen voordat de teksten waren geschreven. Net als bij de andere nummers op het album improviseerde Bowie de teksten tijdens het opnameproces. 'Heroes', een artrocknummer, vertelt het verhaal van twee geliefden, één uit Oost-Berlijn en één uit West-Berlijn. Levend in constante angst voor de dood, dromen ze van vrijheid. Het nummer is in de loop der tijd steeds populairder geworden en wordt nu beschouwd als een van Bowies beste nummers. Sommigen noemen het zelfs een van de beste nummers aller tijden.

Lionel Richie – All Night Long

Wie heeft nog nooit Lionel Richies 'All Night Long' gezongen of geneuried? Dit nummer werd uitgebracht in 1983 en is een van de grootste hits van de Amerikaanse zanger en songwriter. Het nummer is afkomstig van zijn tweede soloalbum 'Can't Slow Down' en combineert soul met Caribische invloeden. De single bereikte al snel de eerste plaats in drie Billboard charts (pop, R&B en adult contemporary). Het weekblad Cash Box zei over 'All Night Long' dat "Richies beheersing van deze diverse muzikale elementen en veranderingen in melodische richting even indrukwekkend als plezierig is".

Kate Bush – Running Up That Hill

Als er één hit is die je dit jaar wel moet gehoord hebben, is het 'Running Up That Hill'. Dit nummer van Kate Bush kreeg in 2022 een tweede leven toen het verscheen in het vierde seizoen van de Netflix-serie 'Stranger Things'. Dit hoogtepunt bijna veertig jaar na de eerste release heeft het nummer naar de top van de hitlijsten gestuwd in vele landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië. 'Running Up That Hill' werd uitgebracht in 1985 en ik afkomstig van het album 'Hounds of Love'. De tekst gaat over een man en een vrouw die "een deal met God" sluiten om van plaats te ruilen. Bij de oorspronkelijke release bereikte "Running Up That Hill" nummer drie in de UK Singles Chart en nummer 30 in de Billboard Hot 100 in de VS. Het was Kate Bush' eerste Amerikaanse Top 40 hit.

Elton John – Rocket Man

Deze hit heeft zelfs een film op zijn naam staan: de beroemde biopic gewijd aan Elton John. Zozeer heeft dit lied zijn stempel gedrukt op de muziekwereld. 'Rocket Man' werd uitgebracht in 1972 als eerste single van Elton Johns 'Honky Château' album, bereikte nummer twee op de UK Singles Chart en nummer zes op de Billboard Hot 100 in de VS, en werd een van de grootste hits van de zanger. Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone plaatste het nummer op nummer 149 in zijn 500 beste nummers aller tijden en 'Rocket Man' is gecoverd door vele artiesten zoals Kate Bush in 1991 of de Portugese zanger David Fonseca in 2007.

Lees ook:

De tijdloze top 15 volgens Pickx (deel 1)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top