Artiest van de week: Uma Chine vangt het geluid van dromen

Muziek | Ergens tussen jazz, rock, synthwave, pop en dromerige psychedelica zweeft het Gentse collectief Uma Chine. De band van componiste/multi-instrumentaliste/zangeres Nele De Gussem is aan een steile opmars bezig sinds de release van het tweede album ‘Changes’ in volle coronaperiode. We zetten hen vandaag in de verf als artiest van de week.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vaak geldt Humo’s Rock Rally als een springplank voor jonge, maar beloftevolle bands die hun eerste composities in garages en tuinfeesten brengen. Uma Chine (de naam verwijst naar "human machine"), dat in 2020 deelnam aan de rockwedstrijd, stond toen al een aantal stappen verder in de muzikale reis. Het eerste album, getiteld ‘Uma Chine’, verscheen al in 2019. Voor de deelname aan Humo’s Rock Rally stond de band al in zalen als de Handelsbeurs en evenementen als de Gentse Feesten, op talentenjacht Sound Track, in het voorprogramma van Mauro Pawlowski in Villa Bota en op de aftershow van dEUS in TRIX. Er werden zelfs al enkele shows in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland vakkundig afgewerkt. Dat de finale van die muziekwedstrijd uiteindelijk gewonnen werd door Meskerem Mees, was voor Uma Chine geen rem.

In 2021 verscheen dan het tweede album, ‘Changes’. En de afgelopen maanden vuurde Uma Chine videoclips op ons af voor singles ‘The Runner’ en ‘Uphill Song’. Het gaat opnieuw hard voor de band, die intussen als een van de voorlopers van de Belgische underground geldt.

Het geheim achter het geluid van Uma Chine? Daarvoor kijken we best in de richting van frontvrouw Nele De Gussem. Zij verdiende haar strepen met projecten als Maya’s Moving Castle, BRNS, delvaux. en Future Old People are Wizards, stuk voor stuk vaderlandse indiesuccessen met een unieke identiteit. Uma Chine is echter haar hoofdproject, de band waar ze het grootste deel van haar hart en ziel in legt.

“Ik geloof dat de belangrijkste ideeën ons gewoon binnenvallen. Ze willen binnendringen in ons bewustzijn. We kunnen alleen maar proberen te luisteren en hen zonder angst onderzoeken”, zegt Nele De Gussem over haar schrijfproces. Het resultaat is magisch-realistische pop, alsof een dromenvanger geluid kon vatten. De band combineert op het album ‘Changes’ retro synths, drumcomputers en voorzichtige gitaren met het etherische stemgeluid van Nele De Gussem voor een geluid dat tegelijk bevreemdend en vertrouwd klinkt.

Die clash tussen bevreemdend en vertrouwd is waarschijnlijk geen toeval. De band speelt namelijk graag de vergelijking uit met de onlangs overleden Amerikaanse componist Angelo Badalamenti, die misschien nog het meest bekend is dankzij zijn samenwerkingen met regisseur David Lynch. De iconische soundtrack van ‘Twin Peaks’ is bijvoorbeeld van zijn hand.

Naast Nele De Gussem staan Rana en Sherien Holail Mohamed (zang), drummer Simon Raman (Ivy Falls), bassist Nils Vermeulen (Jukwaa) en toetsenist Gilles Vandecaveye-Pinoy (Peenoise) op het podium.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top