Deze acht concerten gaven in 2022 de maat aan in de AB

Muziek | 2022 was een jaar vol muzikale hoogtepunten, waarin de muzieksector definitief de rug rechtte na een moeilijke periode. In muziektempel AB was de ontlading meermaals duidelijk te voelen. Nu het jaar op een einde loopt, is het tijd om terug te blikken op de meest memorabele concerten die in 2022 doorgingen in de AB. Win ook een voucher van 100 euro voor de AB via Pickx Wonderland!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Arno

We spreken van muzikale hoogtepunten, maar de Belgische muzieksector was het afgelopen jaar ook in rouw. We moesten namelijk afscheid nemen van een iconische Oostends-Brusselse rocker: Arno Hintjens. Al sinds 2019 worstelt hij met pancreaskanker en het was begin 2022 al duidelijk dat hij aan zijn laatste loodjes bezig was. Maar dat hield de man achter onvergetelijke belpopnummers als ‘O La La La’, ‘Putain Putain’, ‘Les yeux de ma mère’ en het bitterzoete ‘Je veux vivre’ niet tegen om nog eens het onderste uit de kan te halen.

Arno nam afscheid van zijn publiek op magistrale wijze, met drie optredens in de Ancienne Belgique en twee in het Kursaal in Oostende. Al wilde de man het zelf nooit een afscheid noemen, toch voelde het zo. Maar het was er geen in mineur. Arno vierde het leven, was zijn humoristische en rebelse zelve, tussen alle kippenvelmomenten in. Salut, Arno, we missen je.

 

Goose

In 2002 won Goose in de AB de finale van Humo’s Rock Rally. Twintig jaar later – hun bezetting is in die tijd onveranderd gebleven – bestegen de elektrorockers opnieuw dat podium, met meer ervaring en hits dan toen, maar nog steeds met dezelfde jeugdige energie. Ze kwamen er het nieuwe album ‘Endless’ voorstellen en speelden dan ook grotendeels nieuwe nummers. Afsluiten deden ze uiteraard wel met hun bekendste nummer en grootste meebruller: ‘Synrise’.

 

Moderat

Drie avonden lang transformeerde het trio Moderat de AB in een broeierige nachtclub. Het Berlijnse trio – samengesteld uit elektronische artiesten Apparat (Sascha Ring) en Modeselektor (Gernot Bronsert en Sebastian Szary) – is een supergroep voor het nachtleven. Ze hingen even de mengpanelen aan de haak, maar keerden in 2022 terug met het album ‘More D4ta’. Daar hoorde uiteraard een reeks optredens bij. In ons land hielden ze dus voor drie avonden halt in de AB. De eerste avond hing even aan een zijden draadje omdat hun materiaal maar net op tijd in Brussel geraakte, maar eens ze het feestje konden laten losbarsten, stond er geen maat meer op.

 

Goldband

Prettig gestoord, zo kunnen we Goldband wel noemen. De Nederlanders maken festivalanthems die simpelweg gemaakt zijn voor grote podia en een uitzinnige massa. Geen verrassing dus dat ze afgelopen zomer ook op de affiches van de grootste Belgische festivals prijkten. Nadat bandlid Boaz op het podium van Rock Werchter een stevige val maakte, wilden ze toch nog terugkeren naar ons land, want ook het dak van de AB moest eraf. Gelukkig zijn de ex-stukadoors vakmannen en konden ze de zaal achteraf weer herstellen.

 

The Haunted Youth

Welke band kan zeggen dat die voor de voorstelling van het debuutalbum een zaal als de AB uitverkoopt? Het is wat Joachim Liebens en zijn The Haunted Youth deden in november van dit jaar, de maand waarin debuutplaat ‘Dawn of the Freak’ verscheen. Het getuigt van de stevige livereputatie die de band wist op te bouwen tussen hun bekroning als De Nieuwe Lichting en de release van dat album. Zes singles van de plaat werden al de wereld in gestuurd en elk van die nummers werd grijs gedraaid op de radio. Live maakt Joachim er naar eigen zeggen liever een rave van dan een tuinfeestje, en dat levert duidelijk op.

 

Merol

Wie de setlist van de Nederlandse zangeres Merol leest (met daarop nummers als ‘Foefsafari’ en ‘Hou je bek en bef me’) zou kunnen denken dat ze ordinaire seksnummers brengt, maar niets is minder waar. Ze kaart met haar muziek op haar eigen manier maatschappelijke thema’s aan, vecht voor de plaats van vrouwen in de muziekwereld en en doet dat ook nog eens met enorm aanstekelijke meezingers. Immers, als een man over zijn geslacht en zijn wilde liefdesleven mag zingen, waarom een vrouw dan niet? In de AB pakte Merol iedereen helemaal in en ook wanneer ze het met een onuitgebracht, melancholisch nummer over liefdesverdriet even een rustmoment inlaste, verloor ze geen seconde de volle aandacht van de zaal.

 

Eefje De Visser

Een Nederlandse zangeres die het al langer uitstekend doet in ons land, is Eefje De Visser. Dat zij met haar doorleefde synthpop de AB uitverkoopt, verbaast niemand. Het was de allerlaatste show van haar (door corona tot drie jaar gerekte) tour met het album ‘Bitterzoet’. Van sleet op de machine was er nog geenszins sprake, want Eefje genoot zichtbaar met volle teugen. En met de belichting, uitgedokterd door lichtkunstenaar Nick Verstand en specialist Randall Diagre, was het optreden ook visueel helemaal uniek. Bezwerend en hypnotisch is Eefje, en we verlangen nu al naar haar volgende passage in ons land.

 

Intergalactic Lovers

Slechts één dag na Eefje De Visser stond alweer een vrouwelijke powerhouse op het podium van de AB. Lara Chedraoui en haar Intergalactic Lovers schuimden dit jaar de podia af met hun uitstekende vierde album ‘Liquid Love’. De afsluiter van die tour vond plaats in Brussel. Chedraoui zingt vol overgave en pikt er voor enkele nummers zelfs concertgangers uit om rechtstreeks tot hen te zingen. De nieuwe nummers slaan stuk voor stuk aan, maar met nummers als ‘Delay’ en ‘Islands’ diep in de set, ging Intergalactic Lovers eruit met een spetterende climax.

Win nu een voucher ter waarde van 100 euro voor concerten in de AB via Pickx Wonderland! De vouchers zijn geldig tot 16 oktober 2023.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top