Artiest van de week: K.Zia, geboren om te performen

Muziek |

K.Zia bracht begin 2022 met ‘Genesis’ een sprankelend, veelzijdig debuutalbum uit. Daarmee slaat de in Brussel geboren maar in Berlijn residerende R&B-artieste definitief haar vleugels uit. Als dochter van Marie Daulne, frontvrouw van Zap Mama, en een vader die toert met Cirque de Soleil stond zo’n creatief carrièrepad dan ook in de sterren geschreven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kezia Quental, zoals ze op haar paspoort heet, groeide praktisch op tussen het podium en de schijnwerpers. Met haar wereldbefaamde mama, Marie Daulne, trok ze al op jonge leeftijd mee op tournee naar onder meer de VS en Japan, waar ze als achtergrondzangeres van Zap Mama al vroeg het klappen van de zweep leerde. Ook haar vader, Bernard Quental, weet als acrobaat in het al even wereldberoemde Cirque du Soleil wat het betekent om voor publiek op te treden en de show te verzorgen.

Bovenop die bijzondere opvoeding is haar etnisch-culturele achtergrond van groot belang in haar identiteit als artieste: langs vaderskant zijn er roots in Martinique en haar moeder heeft Congolees bloed door de aderen stromen. Zelf is K.Zia geboren in Brussel, maar ze studeerde in New York en sinds enkele jaren woont ze in de creatieve, culturele broeihaard Berlijn.

Verbindend werk

Al die invloeden reflecteren zich in haar muziek. Afrobeat, trap, hedendaagse R&B, hiphop, soul… het zit er allemaal in. Het straffe is: op haar debuutalbum ‘Genesis’ klinkt dat ook allemaal als één logisch geheel. Dat komt omdat K.Zia een gemene deler vindt in al die genres: haar muziek wil verbindend zijn, over gemeenschappen, leeftijden, nationaliteiten, genders en kleuren heen. “Love is my ally, gentleness is my tool, my empathy is my shield, emotions are my fuel”, zingt ze in ‘Sanctuary’, de dromerige opener van haar album. Daarmee is de toon gezet.

In ‘Privilège’ en later op de plaat ‘JFMB’ schakelt ze vervolgens moeiteloos over op Franse rap. En single ‘I Got Your Back’, tja, dat is simpelweg wereldklasse. Zou zomaar een hit van Erykah Badu kunnen zijn en werd terecht al meer dan 430.000 keer beluisterd op Spotify. Afgelopen zomer schitterde ze op verscheidene Belgische festivalpodia zoals Boomtown, Dour en Cactus. Maar haar klasse wordt ook internationaal erkend, zo stond ze al in het voorprogramma van bijvoorbeeld Sampa The Great.

De wederopstanding

K.Zia noemt zichzelf van nature een positivo en opgewekt persoon, maar tijdens de coronaperiode werd het haar allemaal even te veel. Er was uiteraard de onzekerheid over gezondheid en financiën, maar ook de commotie rond Black Lives Matter, een liefdesbreuk, de zoektocht naar een eigen identiteit, los van de beroemde mama. Ze sukkelde in een depressie, maar kwam er sterker uit. Heel dat traject zit tekstueel in ‘Genesis’ verwerkt. “Ik heb nu geleerd dat ‘gelukkig zijn’ geen karaktertrek is, maar een tijdelijke toestand. En dat ik dat geluk moet koesteren wanneer ik gelukkig ben”, vertelde ze in Knack Focus.

Dat haar creativiteit zich niet beperkt tot straffe muziek en lyrics bewijst K.Zia met een paar knappe videoclips en haar detaillistische oog voor styling. Als gediplomeerde in PR en Media weet Kezia Quental als geen ander wat werkt en wat niet, waar de openingen liggen en waar de schokbrekers. Met haar achtergrond en talent als leidraad lijkt niets haar een grote carrière in de weg te kunnen staan.

Ontdek hier het album van K.Zia:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top