Noiseformatie Crowd of Chairs beukt erin met een nieuw album

Muziek | Crowd of Chairs is al even een bekende naam in de Gentse alternatieve muziekscene, en na wat rust tijdens de afgelopen coronaperiode staan ze er nu weer met een nieuw album. ‘Defluencer’ is vanaf vandaag beschikbaar en daarbij hoort ook een nieuwe videoclip.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Welke band zou hun geluid omschrijven als een complexe trip van roestige stoelen die constant tegen je gezicht smakken? Welke band zou debuteren met een albumtitel als ‘Fuck Fuck Fuck’? We hebben het over Crowd of Chairs, een Gentse noiseband wiens rauwe geluid helemaal past bij die omschrijving en die albumtitel. Met hun luide, dissonante gitaarpartijen, geroepen zanglijnen en beukende sound zijn ze al sinds ze in 2015 de muziekwedstrijd De Beloften wonnen een vaste waarde in de Gentse underground. Vandaag brengen ze na enkele jaren stilte een nieuw album uit: ‘Defluencer’, samen met de videoclip van de titeltrack.

Als de naam ‘Defluencer’ je meteen doet denken aan een soort tegenhanger van een influencer, dan denk je in de juiste richting. Terwijl een influencer doorgaans probeert om een zo groot mogelijk gevolg te vergaren en zo oncontroversiëel mogelijk te zijn, kiest Crowd of Chairs voor een andere aanpak. Ze zijn niet geneigd om te buigen voor een poppubliek en maken dan ook muziek waarvan veel luisteraars het op een lopen zouden zetten. Hun muziek is een statement, en eentje dat een alternatief publiek zeker kan smaken.

Tegenstrijdige beelden, of niet?

Dat zie je ook in de videoclip die vandaag gelanceerd werd voor het nummer ‘Defluencer’, de titeltrack van het nieuwe album. De oude, korrelige beelden wisselen af tussen carnavalsstoeten en religieuze ceremonies. Door ze naast elkaar te plaatsen, zet Crowd of Chairs ze op hetzelfde schavot. Wat hun statement is over de Kerk enerzijds en het carnaval anderzijds, mag je zelf invullen. Tegelijk passen de beelden perfect bij hun muziek, van de ongemakkelijke en zelfs creepy kostuums tot het volk dat over elkaar kruipt als ware het een moshpit. 

Hetzelfde trucje deed de band met hun vorige videoclip, die voor het nummer ‘Become’, dat ook op 'Defluencer' staat. Daarin werden oude beelden van een wielerkoers naast die van wilde dieren in de savanne gezet. Coureurs die over de kasseien denderen zijn te vergelijken met gnoes of zebra’s die een kolkende rivier oversteken. Sprinters die elkaar in de vernieling proberen te rijden zijn krokodillen die azen op een prooi. Gevallen renners langs de weg zijn een vogel voor de kat, of beter gezegd een vis voor de arend. En het gevecht voor de eerste plaats, of op leven en dood, komt terug in de muziek die klinkt als een aanslag op je zintuigen. Op een goede manier, als het genre je ding is.

Crowd of Chairs brengt het nieuwe album uit onder het indielabel Labelman. Dat werd opgericht aan het einde van de jaren 90, maar het was al lang geleden dat er nog een nieuwe release van het label verscheen. Sinds de lockdownperiode blies het zichzelf echter nieuw leven in, met in hun stal onder anderen Artiest van de week-alumni The Waltz en Whorses, eveneens twee alternatieve en luide bands.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top