Artiest van de week: multitalent Oriana Ikomo, rijzende ster in het Belgische muzieklandschap

Muziek | Oriana Mangala is een muzikante/performer uit Brussel. Na een zoektocht naar haar eigen sound raakt de twintiger sinds kort haar creatieve ei kwijt onder de naam Oriana Ikomo. Haar eerste singles waren meteen een schot in de roos, waardoor ze nu al een revelatie genoemd wordt in het Belgische muzieklandschap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met haar debuutsingle ‘YOU’ raakte ze een snaar, zo bewees de feature op de internationale blog NOWNESS. Haar inspiratie haalt ze naar eigen zeggen uit jazz, r&b, soul en elektronische muziek. Die blend resulteert in een unieke, dromerige sound die haar soulvolle stem begeleidt. Maak kennis met Oriana Ikomo, één van de grootste vaderlandse muziekbeloftes van het moment.

“Een beklijvend, dansbaar debuut”, zo omschreef NOWNESS Oriana Ikomo’s debuutsingle, die eerder dit jaar verscheen. De minimalistische elektronica aangelengd met dromerige r&b, jazz en neosoul begeestert, terwijl het visuele luik evenzeer indruk maakt met een al even oogstrelende als mystieke videoclip.

Van haar achtste tot haar zeventiende concentreerde de naar Gent uitgeweken Brusselse zich voornamelijk op klassieke piano. Naarmate ze ouder werd voelde ze zich steeds minder thuis in de wereld van de klassieke muziek. “Ik experimenteerde graag met make-up en kleurrijke outfits, maar daar heerste een ‘doe maar niet te zot’-mentaliteit”, vertelde ze vorig jaar in Focus Knack. “Tijdens concerten moest ik in het zwart gekleed zijn, en nagellak was verboden. Daar komt nog bij dat ik er het enige zwarte meisje was.”

Van vele markten thuis

De voorbije jaren zocht Ikomo haar eigen weg als pianiste en achtergrondzangeres bij onder meer de Spaans-Belgische Ana Diaz, en als performer in Benjamin Abel Meirhaeghes opera ‘A Revue’. Als jazzstudente aan het Gentse conservatorium voelde ze zich wél als een vis in het water en kon ze zich creatief ontplooien in verschillende domeinen.

Want dat Oriana Ikomo van vele markten thuis is, is een understatement. Zo stond ze begin vorig jaar nog samen met Johannes Verschaeve van The Van Jets op de planken van De Kopergietery met de theatervoorstelling ‘Losers Get Lost’, een stuk over twee zoekende zielen die grote dromen najagen, met veel vallen en opstaan. Als voorsmaakje coverde het duo ‘Love Lockdown’, een nummer van Kanye West.

Onlangs stond ze op de affiche van het vijfdaagse Brusselse festival ‘Nuits Sonores & European Lab Brussels’. In dat kader gaf ze op 12 oktober een optreden op de evenementenlocatie Reset, een uur voor het optreden van Tsar B. Haar jongste wapenfeit is een plekje op de soundtrack van de gelauwerde VRT-fictiereeks ‘Roomies’ (die deze maand op VRT MAX verscheen) met de song ‘If’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top