Met Sean Paul fonkelt een ster uit de nillies op Pukkelpop

Pukkelpop | Een wind van nostalgie zal door Pukkelpop waaien op zaterdag 20 augustus, wanneer Sean Paul op het hoofdpodium van jetje geeft. De ster van de jaren 2000 zakt af naar Kiewit, en dat is uitzonderlijk. Proximus Pickx blikt terug op de carrière van de Jamaicaanse zanger, die zijn stempel heeft gedrukt op de dancehall en reggaeton.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Millennials zullen waarschijnlijk erg nostalgisch worden bij het horen van Sean Pauls naam. De ster uit de jaren 2000 staat op zaterdag 20 augustus om 19u op de Main Stage van Pukkelpop op en zal ambiance bij de vleet brengen. Zijn aanwezigheid in ons land is zeer uitzonderlijk en brengt bij de meesten van ons vele muzikale herinneringen naar boven. Denk aan hits als 'Gimme The Light', 'Get Busy', 'We Be Burnin', 'Give ip Up to Me', 'Shake That Thing', 'So Find', 'Temperature' of 'She Doesn't Mind', die Sean Paul tot een hoeksteen van de dancehall- en reggaetonmuziek hebben gemaakt. De Jamaicaan heeft het genre begin jaren 2000 duidelijk gepopulariseerd en er voor altijd zijn stempel op gedrukt, zozeer zelfs dat de meeste van zijn hits nog steeds worden gedraaid op feestjes in 2022.

Van eerste succes...

Het publiek hoorde voor het eerst over Sean Paul in 2002, bij de release van zijn tweede album 'Dutty Rock'. De langspeler werd een wereldwijd succes dankzij singles 'Gimme The Light' en 'Get Busy'. In 2004 kreeg Sean Paul een Grammy Award voor 'Best Reggae Album'. Kortom, de carrière van de jonge Jamaicaan was gelanceerd! De rijzende ster strikte grootheden voor zijn eerste features, zoals Beyoncé voor 'Baby Boy'. Hij verscheen op de radar van de grootste wereldartiesten.

Hij zette dit succes voort met zijn derde album, 'Trinity', in 2005. Op dit album staan nog talloze hits: 'Temperature', 'We Be Burnin'', 'Ever Blazin', 'Give It Up to Me' en 'Never Gonna Be the Same'. ‘Give It Up To Me' wordt de soundtrack van de beroemde film 'Step Up', die op 11 augustus zijn zestiende verjaardag vierde. Hij won een Amerikaanse muziekprijs voor dit nummer met Keyshia Cole. Sean Paul schoot als een komeet richting sterrendom met zijn ritmische, caliente-achtige tracks.

... naar wereldwijde faam

Een vierde en vijfde album, 'Imperial Blaze' en 'Tomahawk Technique', volgden in 2009 en 2012. Ook die platen stonden bol van het hitmateriaal. Sean Paul won zelfs een Soul Train Music Award voor beste reggae artiest in 2009. In totaal heeft de zanger tussen 2003 en 2012 bijna 17 prijzen bij elkaar gesprokkeld. Hij ging ontelbare samenwerkingen aan, de een nog prestigieuzer dan de ander, en bovenal: altijd vloeide er een hit uit voort. Van Beyoncé met 'Baby Boy' over 'Got 2 Luv U' met Alexis Jordan en 'Hey Sexy Lady' met Shaggy, 'Break it off' met Rihanna tot 'Come On to Me' met Major Lazer: Sean Paul reeg de populaire featurings aaneen. Andere hoogtepunten zijn ‘Summer Paradise’ met Simple Plan, 'Breahte' met Blu Cantrell, 'I Wanna Love You' met Akon, 'Wine it Up' feat. Lucenzo, en de meest recente; 'Cheap Thrills' en 'Dynamite' met Sia, 'Rockabye' met Anne-Marie en 'No Lie', dat Dua Lipa in de wereldwijde spotlights zette en de kickstart vormde van haar carrière, dankzij de visibiliteit die Sean Paul bood.

Sinds 2012 is de artiest discreter, maar nog steeds aanwezig in de hitparades. In ieder geval kunnen we stellen dat zijn tracks, of die waaraan hij heeft meegewerkt, wereldwijd succes vergaarden. Een succes dat zelden geëvenaard is sinds zijn revolutie in de dancehall en reggaeton, waarvan hij de onbetwiste koning blijft!

Sean Paul staat op zaterdag 20 augustus om 19u op de Main Stage van Pukkelpop. Tickets en informatie vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top