Pukkelpop verwelkomt James Blake, de man die emotie in elektro injecteert

Pukkelpop | James Blake komt naar Pukkelpop, dus richt Proximus Pickx de schijnwerpers op de Britse artiest die zich graag op de achtergrond houdt, maar desalniettemin geldt als een golden boy van de hedendaagde popmuziek. Zijn innoverende geluid is er één uit de duizend, en net daarom kloppen grote internationale namen graag bij hem aan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

James Blake zette zijn eerste stappen in de muziekwereld als bedroom producer en maakte al snel furore met zijn geheel eigen stijl. Net als veel selfmade artiesten die in die periode de kop opstaken, had hij in het begin voornamelijk als doel om de dansers in beweging te krijgen. Ten tijde van zijn hit ‘CMYK’ in 2010 legde hij zich toe op post-dubstep en elektronische pop. Na drie EP’s vond hij met de razend succesvolle single ‘Limit to Your Love’ helemaal zijn stem – letterlijk, want hij liet zijn warme, soulvolle en melancholische bariton voor het eerst centraal staan.

Introspectie

Het eerste album heette simpelweg ‘James Blake’ en staat bol van de a capella-passages, zachte piano en lage bassen. Blake houdt ervan om te spelen met het vervormen van zijn stem en om contrasterende geluiden tegen elkaar uit te spelen. Bovenal blijft hij een minimalistische en pure artiest die niet bang is om de stilte te gebruiken.

Zijn albums klinken als introspecties, intieme reflecties van zijn eenzaamheid, depressie, familie, relaties en dagelijkse leven. Het Amerikaanse online magazine Pitchfork karakteriseert hem als een ‘sad boy’, maar er zit meer in dan dat. Op Twitter noemde hij die uitspraak “toxische mannelijkheid”, een poging om “mannen die openlijk over hun gevoelens praten” te kleineren. Gevoeligheid staat hem toe om de wereld van de elektronische muziek te vernieuwen, om er wat emotie in te injecteren. Artiesten als Moses Sumney en Frank Ocean volgen zijn voorbeeld.

Samenwerkingen

Als muzikale revelatie trekt James Blake niet alleen de aandacht van het publiek, hij wordt ook regelmatig gevraagd door artiesten om samen muziek te maken. Denk aan Bon Iver, Joni Mitchell, Björk, Kanye West en RZA. Die laatste en Brian Eno hebben mee het tweede album van Blake, ‘Overgrown’, geproduceerd. Die plaat won de prestigieuze Mercury Music Prize. Blake werkte eveneens achter de schermen mee aan ‘Lemonade’ van Beyoncé. Daarnaast werkte hij ook samen met Frank Ocean aan de albums ‘Endless’ en ‘Blonde’. Later volgden nog samenwerkingen met Vince Staples, Travis Scott, Jay-Z (voor zijn album ‘4:44’) en Kendrick Lamar (‘DAMN’). In 2018 schreef hij twee nummers voor de soundtrack van Marvel-film ‘Black Panther’. Op zijn album ‘Assume Form’ staan dan weer samenwerkingen met Travis Scott, Moses Sumney, Metro Boomin, Rosalía en André 3000.

Ook voor zijn nieuwste worp, ‘Friends that Break Your Heart’, trok hij zijn adressenboekje open. Hij werkte met RZA, Monica Martin, J.I.D., SwaVay en Finneas, broer van Billie Eilish. Maar misschien nog meer verrassend is het feit dat zijn vriendin, de actrice Jameela Jamil, negen van de twaalf nummers op dat album mee produceerde. De gewezen dj voegde haar persoonlijke toets toe aan het album dat verscheen in 2021.

James Blake speelt op vrijdag 19 augustus om 21u30 in de Marquee van Pukkelpop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top