Pickx @ the festivals: Tinie Tempah, een revolutionair op Tomorrowland

Festivals | Ook het derde en laatste weekend van Tomorrowland kondigt zich grandioos aan met een uitstekende affiche. En voor een keer krijgen we niet alleen dance, maar ook een streepje rap voorgeschoteld. Tinie Tempah staat op vrijdag 29 juli op het podium in Boom. Een introductie voor een artiest die de Engelse muziekwereld veranderde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tinie Tempah staat al een tijdje op de podia. De Londense artiest maakte zijn intrede in de muziekwereld in 2005. Met het geld van zijn studielening en een paar verschillende jobs lanceerde hij volledig onafhankelijk en met zijn neef als manager zijn eerste muziek. Hij had er vertrouwen in dat hij de Britse muziek nieuw leven kon geven. Hij verzamelde op zijn kleine optredens een schare fans en liet zich al snel opvallen bij de platenmaatschappijen. Maar Tinie Tempah wilde niet zomaar een contract tekenen. Hij wilde zo veel mogelijk zelf blijven doen en blijven werken in zijn eigen studio in hartje Londen. Hij was toen al een veelzijdig artiest die onafhankelijkheid en vrijheid boven alles verkiest. Na er enkele jaren (bijna) op zijn eentje tegenaan te gaan, werd hij geboekt door enkele festivals naast grote namen als Justin Bieber, Rihanna, David Guetta… In 2009 tekende hij bij Parlophone. Het internationale succes wachtte hem op.

Hij reeg de ene single aan de andere en behaalde consequent de hoogste schavotjes van de Engelse charts. Hij vertrok op tour met de grootste namen van zijn generatie, zoals Snoop Dogg en Usher. Daarnaast werkte hij ook samen met artiesten als Swedish House Mafia, Kelly Rowland, Ellie Goulding, Drake en Adele, om er maar enkelen te noemen. Kort gezegd: Tinie Tempah werd alomtegenwoordig, terwijl hij nooit zijn zin voor innovatie verloor. Zijn eerste releases waren hun tijd ver vooruit. Denk maar aan zijn debuutnummer ‘Wifey’, waarin hij de typische agressieve en brutale teksten van de Amerikaanse groten achterwege laat voor observaties over het dagelijkse leven. Britser en zachter, zou je kunnen zeggen.

Trailblazer

Tinie Tempah doet en financiert alles zelf, wat in het Verenigd Koninkrijk in zijn tijd niet evident was. In de VS hadden ze al ondernemende artiesten als Jay-Z, maar voor de Britten was Tinie Tempah een trendsetter en de voorloper van een hele industrie. Zo zette hij zijn eigen label op poten waarmee hij nieuw talent lanceerde, en bracht hij een eigen kledinglijn uit. De rapper was en is overal. Doorheen de jaren bleef hij steeds opnieuw bevestigen met nieuwe albums en een innoverend geluid, dat steeds meer richting elektro neigt.

Tegenwoordig kijkt Tinie Tempah terug op een indrukwekkend palmares met zeven nummer één-singles, het hoogste aantal ooit voor een Britse rapper. Hij heeft ook twee albums die langer dan 54 weken in de top 40 hebben gestaan en een ongeëvenaard aantal muziekprijzen op zijn schoorsteenmantel, waaronder twee Brit Awards, vier MOBO’s en een Ivor Novello – een prestigieuze prijs voor songwriters die in het verleden gewonnen zijn door legendes als Sir Paul McCartney, Elton John en David Bowie. En terwijl is Tinie Tempah nog steeds een artiest die alle touwtjes zelf in handen houdt, in zijn eigen studio en met zijn eigen label, met zo’n dertig werknemers onder hem. Hij is een ware trailblazer voor de Britse muziek.

Beleef Tomorrowland live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 15 en 31 juli alle beschikbare concerten terugvinden op Pickx.be. Of volg het 's avonds vanaf 18 u verder via de app of op Pickx Live (zender 11).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top